Na današnji dan u svijetu muzike: 29. juni / lipanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1948 – Rođen Ian Paice, bubnjar engleske hard rock grupe Deep Purple.

1948 – Rođeni blizanci Derv i Lincoln Gordon, suosnivači engleske pop-rock i reggae grupe The Equals, čiji je frontmen bio Eddy Grant.

1951 – Rođen Darko Glavan, jedan od najuglednijih ex-YU rock kritičara i publicista, što je bo posao koji je obavljao uporedo s karijerom povjesničara umjetnosti. Objavljivao je tekstove u “Poletu”, “Džuboksu”, “Vjesniku” i svim relevantnim publikacijama koje su se bavile pop kulturom. Svoju prvu knjigu “Punk: Potpuno Uvredljivo Negiranje Klasike” objavio je 1980. u tadašnjoj “Džuboksovoj biblioteci” i cijeli tiraž je brzo rasprodan. Sa zagrebačkim rock kritičarom Draženom Vrdoljakom je koautor biografije Bijelog dugmeta “Ništa mudro” (1981.), a s Hrvojem Horvatom je zajedno napisao biografiju Rolling Stonesa “Rock ‘n’ Roll Babilon” (1998.) te Prljavog kazališta “Sve je lako kad si mlad” ( 2000.).

1953 – Rođen Colin Hay, pjevač, gitarista i osnivač australske new wave grupe Men at Work.

1967 – Gitarista grupe The Rolling Stones, Keith Richards, proglašen je krivim jer je pronađen da u svom domu puši marihuanu. Osuđen je na jednogodišnju zatvorsku kaznu i globu od 850 američkih dolara. U istom slučaju Mick Jagger je kažnjen sa 170 dolara globe i tri mjeseca zatvora. Richards (zatvorski broj 5855) i Jagger ipak su iz zatvora otpušteni sljedećeg dana, nakon što su platili 12.000 dolara jamčevine.

Keith Richards

1968 – Počinje vrijeme open-free koncerata. Događaj u londonskom Hyde parku bio je jedan od prvih open-free konerata, a nastupili su Pink Floyd, Jethro Tull, Tyrannosaurus Rex i Roy Harper.

1973 – Pjevač Ian Gillan napustio grupu Deep Purple na kraju njihove turneje u Japanu. Dvije naredne godine nije su ni bavio muzikom – osnovao je kompaniju za izradu motocikla i vodio svoj hotel. Tek 1975. formirao je Ian Gillan Band i s njim objavio tri studijska i jedan live album, da bi se 1983. pridružio grupi Black Sabbath, a 1984. vratio u Deep Purple.

1975 – Umro Tim Buckley, američki avangardni i eksperimentalni folk-rock psychedelic kantautor. Imao je 28 godina kada je preminuo od predoziranja heroinom. Iako za života nije ostvario komercijalni uspjeh, kasnije generacije su ga navodile kao uzor po inovacijama o soundu u kojem je glas bio kao instrument. Njegov sin Jeff Buckley imao je puno uspješniju, planetarnu karijeru, ali je i on život završio premlad, u 31. godinu, utopivši se 1997. u rijeci tokom noćnog plivanja.

1979 – Umro Lowell George, američki autor, multi-instrumentalista i producent, poznat kao gitarista i pjevač rock grupe Little Feat. Preminuo je u 35. godini od srčanog udara na početku turneje kojom je promovirao solo album ”Thanks I’ll Eat it Here”.

1983 – PGP RTB objavio 12” maxi singl beogradske new wave / synthpop grupe Laki pingvini s pjesmama “Šizika”, “Devojka iz svemira” i “Možda možda”.

1985 – David Bowie i Mick Jagger snimili svoju verziju hita Marthe Reeves and The Vandellas iz 1964. godine, “Dancing In The Street”, specijalno za Live Aid koji se pripremao za 13. 7. ove godine. Pjesma je postala broj 1 na britanskoj top listi, a kao singl je objavljena u augustu. Samo je Jagger ovaj duet uvrstio na jedan od svojih albuma, na kompilaciju “Best of” iz 2007.

1985 – Jugoton izdao drugi album sarajevske rock grupe Zabranjeno pušenje pod nazivom “Dok čekaš sabah sa šejtanom”. Sniman je u zagrebačkom studiju Vladimira Smoleca s producentom Mahmutom Pašom Ferovićem, s kojim su radili i debitantski “Das ist Walter”. Snimila ga je i ista ekipa – pjevač Dr. Nele Karajlić, ritam gitarist Sejo Sexon, solo gitarist Mujo Snažni (Mustafa Čengić), klavijaturist Seid Little Karajlić (Dražen Janković), bubnjar Šeki Gayton (Predrag Rakić), basist Mladen Munja Mitić i saksofonist Ogi Gajić s pojačanjem koje je činio Fu-Do Đozić, odnosno prateći vokal i perkusionista Zenit Đozić. Iako je od prvijenca prošlo tek godinu dana, novi album je urađen kao dvostruki, dakle donosi čak 18 pjesama, što je dio kritike – još dok je grupa bila u studiju – smatrao preambicioznim projektom. No, imajući u vidu da su glavni autori u Zabranjenom pušenju, Sejo Sexon i Nele Karajlić, prve pjesme počeli pisati nekoliko godina još prije debitantskog albuma, nije riječ o tome da su u (pre)kratkom razdoblju uradili veliku količinu novog materijala, nego su neke rane stvari, poput “Brut” i “Ja imam kuhinju”, doradili i uvrstili na ovaj album. Važnije od toga – kada se izdanje pojavilo na tržištu ocjene su bile jedinstvene: “Sabah” je album s kompaktnom pričom i sviračke izvedbe Zabranjenog pušenja su još zrelije i uvjerljivije nego godinu prije.

U stilu ništa nije promijenjeno – melodije su i dalje na tragu sirovog zvuka ranih Rolling Stonesa (što je i izdavač naglasio u reklamnoj kampanji albuma), dok su duhoviti tekstovi, uglavnom u sarajevskom slengu, i društvena kronika i ‘male priče o ljubavi’. Kao radijski i koncertni aduti izdvojile su se pjesme “Djevojčice kojima miriše koža”, “Stanje šoka”, “Ibro dirka”, “Sanjao sam noćas da te imam”, “Dok jezdiš ka Alemanji” i najupečatljivija “Nedjelja kad je otiš’o Hase”. Ova potonja inspirirana je posljednjom utakmicom legendarnog igrača nogometnog kluba “Sarajevo” Asima Ferhatovića, ali je aluzija, također, na Titovu smrt i njegov odlazak s političke scene. No, u svjetlu nes(p)retne rečenice pjevača Neleta Karajlića na riječkom koncertu 27. 11. ’84., kada je riječima ‘Crk’o maršal’ objavio da im se pokvarilo pojačalo i time prouzročio lavinu napada na grupu, neposredni odgovor na probleme koje su zbog toga imali predstavlja pjesma “Učini da budem vuk”: Učini da budem vuk / Da se odričem svoga djela / Učini da budem prorok / Da znam šta će protiv mene smisliti sutra…

Ako je Zabranjeno pušenje poslije “Waltera” doživljavano kao štos-grupa, koja je instant uspjeh doživjela samo kao muzička varijanta kultne satirične radijske emisije “Top lista nadrealista”, s novim albumom su uvjerili i kritičare i publiku da je riječ o velikom bendu, koji će još godinama imati šta da kaže. Ako niste znali: Zabranjeno pušenje nije sudjelovalo na rock koncertu “Yu rock misija”, koji je u Beogradu održan desetak dana ranije, jer su smatrali da Zapad s projektom Live Aid licemjerno gasi vatru umjesto da otkloni uzroke požara, tj. velike gladi u Africi koju je i sam skrivio. Umjesto toga, već na početku turneje koju su počeli narednog mjeseca, grupa je u Neumu, 21. 7., izvela pjesmu koju su tih dana napisali u svom ironičnom stilu – “Oni pojma nemaju da je Bajram”.

1995 – Jedan od najstarijih svjetskih rock festivala (a svakako najdugovječniji u kontinuitetu), danski Roskilde, s jubilarnom 25. izvedbom prvi put je premašio brojku od 100.000 gledatelja. Festivalski program je počeo na današnji dan i trajao je do 2. 7. Kao glavni izvođači nastupili su: R.E.M., Elvis Costello, The Cure, Suede, Van Halen i Oasis.

1999 – U Modeni je, u parku Novi Sad, priređen novi u seriji koncerata “Pavarotti & Friends”, a ovaj je bio organiziran kao potpora za Guatemalu i Kosovo. Pavarottijevi muzički prijatelji koji su se pojavili na sceni bili su Mariah Carey, Ricky Martin, Gloria Estefan, Boyzone, B.B. King, Lionel Richie, Gianni Morandi, Joe Cocker i Zucchero.

2007 – Predstavljen iPhone, Appleov multimedijalni mobilni telefon, među čijim najvažnijim opcijama su pretraživanje interneta i media player, ekvivalent iPodu. S velikom raspoloživom memorijom i do tog trenutka najnaprednijom organizacijom i pretraživanjem datoteka, iPhone je, u kombinaciji s internetskim servisom za prodaju muzike iTunes (koji je postao apsolutno najveći američki prodavač muzike), postao revolucionarni uređaj s kojim je počela nova era u distribuciji muzičkih audio i video sadržaja.