Dado Topić - Alicia Keys

Na današnji dan u svijetu muzike: 02. decembar / prosinac

Glas.ba RTV Na današnji dan

1923 – Rođena Maria Callas, svjetska operna diva, jedna od najvećih sopranistica u istoriji opere

1972 – Izašao album američke pop rock pjevačice Carly Simon ”No Secrets” obilježen najslavnijom pjesmom njene karijere “You’re So Vain”.

1978 – Objavljen prvi singl ljubljanske punk grupe Pankrti “Lublana je bulana”. Recenziran je s povoljnim ocjenama u poznatim britanskim časopisima Melody Maker i New Musical Express, a dio limitiranog tiraža od 200 primjeraka rasprodan je u Americi i grupa će kasnije saznati da je jedan od kupaca bio legendarni Jello Biafra iz grupe Dead Kennedys.

1978 – Rođena Nelly Furtado, kanadska pop kantautorica.

1980 – PGP RTB objavio album “Šaputanje na jastuku” Dade Topića, koji je osim vokalne izvedbe imao i ulogu solo gitariste, a u snimanju su sudjelovali Chric Nichols na klavijaturama, Dragan Gajić na bubnjevima i Tomislav Suh na basu. Uz naslovni song, najviše uspjeha je imala pjesma u reggae stilu “Elizabet”.

1981 – Rođena Britney Jean Spears, američka pop pjevačica i svjetska muzička ikona.

1985 – U Zagrebu oformljena supergrupa Le Cinema. U postavi su bili gitarista Mladen Juričić (ex Film), basista Marino Pelajić (ex Film i Haustor) i bubnjar Ivan Piko Stančić, koji je ranije svirao s grupama 220, Time, Parni valjak i Film. Na koncertima sastavu su se priključivali Massimo, Mira Furlan, Jura Stublić, Vlada Divljan i Drago Mlinarec.

2000 – Parni valjak održao koncert u zagrebačkom Domu sportova kojim je obilježio 25 godina grupe i istovremeno promovirao novi album “Zastave”.

2003 – Američka R&B/soul pjevačica Alicia Keys objavila drugi studijski album “The Diary of Alicia Keys”, koji je nagrađen Grammyjem kao najbolji R&B album godine. Istu nagradu su osvojile i dvije pjesme – “If I Ain’t Got You” za najbolju žensku vokalnu izvedbu i “You Don’t Know My Name” za najbolji R&B song.

2000Parni valjak održao koncert u zagrebačkom Domu sportova kojim je promovirao novi album “Zastave” i istovremeno obilježio 25 godina karijere benda.

2008 – Od srčanog udara u 77. godini umrla je Odetta Holmes ili jednostavno samo Odetta, jedna od najvažnijih figura američkog folk revivala 1950-ih i ’60-ih godina. Značajno je utjecala na Boba Dylana, Joan Baez, Janis Joplin, Harryja Belafontea i brojne druge. Snimila je 28 studijskih i koncertnih albuma, a posljednji iz 2005. bio je live “Gonna Let It Shine: A Concert for the Holidays” i nominiran je za Grammy u kategoriji najboljeg tradicionalnog blues albuma.

2008 – Prvi domaći free dowload. Dop Records, neovisna hrvatska izdavačka kuća, na današnji dan 2008. aktivirala je posebnu web stranicu zipmusic.net na kojoj je omogućila besplatni dowload albuma “Online”, prve domaće internetske kompilacije poklonjene isključivo na internetu. Kompilacija sadrži 24 pjesme izvođača iz kataloga DOP Recordsa, među kojima su bendovi iz Hrvatske, BiH, Slovenije i Srbije te nekoliko iz Velike Britanije, Francuske i Italije. Jedna od pjesama, “Volim te” grupe Svadbas, bila je ekskluzivni poklon, ranije neobjavljeni snimak.

2014 – Umro Robert Henry Keys (70), jedan od najpoznatijih rock session saksofonista, koji je od 1956. do 2014. sudjelovao u snimanju nekoliko stotina albuma raznih izvođača, među kojima su The Rolling Stones, Lynyrd Skynyrd, Harry Nilsson, George Harrison, John Lennon, Eric Clapton, Joe Cocker i brojni drugi.