Elektricni orgazam - Najveci koncert u gradu

Na današnji dan u svijetu muzike: 01. decembar / prosinac

Glas.ba RTV Na današnji dan

1935 – Rođen Ivica Šerfezi, zagrebački kantautor i pjevač zabavne muzike.

1935 – Rođen Stjepan Mihaljinec, skladatelj, aranžer i pijanista, autor više od 300 skladbi zabavne muzike.

1944 – Rođen Eric Bloom, pjevač, gitarista i klavijaturista američke rock grupe Blue Öyster Cult.

1944 – Rođen John Densmore, bubnjar i suosnivač grupe The Doors.

1951 – Rođen Jaco Pastorius, američki jazz muzičar  i kompozitor, virtuoz na basu, čije su izvedbe uključivale različite stilove kao jazz, jazz fusion, funk i jazz-funk.

1954 – Rođen Zlatko Gall, splitski novinar, rock kritičar i publicista, autor nekoliko muzičkih knjiga.

1961 – Rođen Robert Pešut, ljublajnski muzičar poznatiji pod umjetničkim imenom Magnifico.

1967 – Objavljen drugi album grupe Jimi Hendrix Experience “Axis: Bold as Love”. Debitantski “Are You Experienced” na tržištu se pojavio samo pola godine ranije, no izdavačka kuća pritisnula je Hendrixa da što prije uradi i drugi album, jer prodaja je išla više nego dobro. Najslavniji broj novog izdanja je “Little Wing”.

1974Zvanično raspuštena Korni grupa. Ironija je da je engleski časopis “Music Week” Korni grupu proglasio, na osnovu rezultata ostvarenih u Jugoslaviji, za rock grupu 1974. godine.

1995 – Slovenska rock grupa MI2 održala je svoj prvi javni nastup. Debitantski album “Črtica” objavili su 1997. i u narednih više od dvadeset godina grupa će biti među najpopularnijim rock izvođačima u Sloveniji.

1999 – Beogradska grupa Električni orgazam završila snimanje albuma “A um bum” koji je krajem godine objavio City Records. Kao gosti na albumu se pojavljuju Srđan Todorović (vokal u pjesmama “Kakav je to svet?” i “Danas je dan”), gitarista Bata Kostić (“Kakav je to svet?”), klavijaturista Kornelije Kovač u numerama “Neka vetar nosi”, “Kad si sam”, “Više nikad kao nekad” i “Nemoć, bes i očaj”, a u ovoj potonjoj vodeći vokal otpjevao je Branko Marušić Čutura (ex Džentlmeni i Dah).

2000 – Pod nazivom “Najveći koncert u gradu”, u sarajevskoj dvorani Zetra održan koncert na kojem su nastupili Oliver Dragojević, Kemal Monteno, Đorđe Balašević i Indexi. Svaki od izvođača, u pratnji Sarajevo Big Banda, izveo je po 30-ak minuta programa, a finale je pripalo Indexima, kojima se u završnoj pjesmi “Žute dunje” pridružio Vlado Kreslin. Koncert je naredne godine objavljen na dvostrukom albumu u izdanju slovenske kuće Nika records.

2007 – Rasprodanim koncertom u hali Tivoli, legendarna slovenačka grupa Pankrti počela slavljeničku turneju povodom 30 godina i svog postojanja i postojanja panka. Pred 8.000 ljudi su održali svoj veliki povratnički koncert u Ljubljani, a slijedili su Osijek, Novi Sad (8. decembar), Beograd (9. decembar), Dubrovnik i Zagreb. Pankrti su prvi put nastupili 18. oktobra 1977. godine u ljubljanskoj gimnaziji Moste – Polje, a “Zadnji pogo u Ljubljani” je održan 1987, takođe u Tivoliju