Indexi-Jackson-Pink Floyd

Na današnji dan u svijetu muzike: 30. novembar / studeni

Glas.ba RTV Na današnji dan

1955 – Rođen Billy Idol, britanski rock muzičar pravoga imena William Broad.

1963 – Drugi album Beatlesa ‘With The Beatles’ postao prvi album neke grupe koji je u Britaniji stigao do milion prodanih primjeraka.

1971Indexi snimili pjesmu “Sve ove godine” autora Enca Lesića, njihovog tadašnjeg klavijaturiste.

1979 – Engleska rock grupa Pink Floyd objavila dvostruki album “The Wall”, konceptualno djelo koje se može nazvati i rock operom. Prodan je samo u Americi u 23 miliona kopija, a u cijelom svijetu 30 miliona kopija i njihov je najbolje prodavani album. Časopis Rolling Stone ga je uvrstio na 87. mjesto na listi 500 najboljih albuma svih vremena. Na Billboard listi je proveo 15 sedmica. Singlica sa tog albuma “Another Brick in the Wall (Part 2)” suvereno je vladala listama i u Americi i u Engleskoj, a također je uvrštena među 500 najznačajnijih songova ikad. Većinu pjesama za album napisao je Roger Waters, a u pjevačkim ulogama smjenjivali su se David Gilmour i Roger Waters.

1981 – U studiju M-2 Radio televizije Skoplje grupa Leb i sol završila rad na svom albumu “Sledovanje”.

1981 – Objavljen album “The Visitors” švedske pop grupe Abba, njihovo posljednje izdanje prije raspuštanja sastava, ali u povijesti je ostao zabilježen i kao jedan od prvih albuma koji su snimani i miksani u digitalnoj tehnici i prvi album koji je objavljen na novom CD formatu. Do masovne zamjene gramofonskih ploča novim CD medijem doći će poslije 1985. i prve milionske prodaje koju su zabilježili Dire Straits s albumom “Brothers in Arms”.

1982 – Objavljen šesti studijski album Michaela Jacksona pod nazivom “Thriller”. Snimljen s budžetom od 750.000 dolara, postao je ne samo najslavnije i najkomercijalnije Jacksonovo izdanje nego i najprodavaniji naslov u povijesti popularne muzike. Kada je album najavljen prvim singlom “The Girl Is Mine”, duetom Jacksona i Paula McCartneya, kritika je procijenila da će “Thriller” imati prosječan rezultat. No, nakon što je mjesec dana poslije premijere albuma pušten i “Billie Jean” na singlu, stvar je doslovno eksplodirala. Album se sedmično prodavao po milion primjeraka diljem svijeta, a ukupni rezultat premašio je 50 miliona kopija. “Thriller” je rangiran kao 20. na Rolling Stoneovoj listi 500 najvećih albuma svih vremena, a uveden je i u američki nacionalni registar kulturnih dobara. Od devet pjesama, četiri je napisao Michael. Dvije od njih su i megahitovi – “Beat It”, song koji je nagrađen Grammyjem i rangiran kao 337. na listi 500 najvećih svih vremena, te “Billie Jean”, song na 58. mjestu iste liste najvećih naslova.

1987 – Objavljen album pop grupe Magazin bez naslova na kojem su mega-hitovi “Ti si želja mog života” i “Tri sam ti zime šaptala ime”. Album je prodan u više od 500.000 primjeraka, što je bio jedan od najboljih rezultata u nekadašnjoj Jugoslaviji.

1988 – Zagrebačka rock grupa Psihomodo pop izvela je u amsterdamskom klubu “Paradiso” prvi od dva koncerta na takmičenju “Velika nagrada Holandije”, a drugi je bio 5. 2. u klubu ”Milky Way” i snimci sa ovih nastupa su 1989. objavljeni na debitantskom albumu ”Live in Amsterdam”.

2007 – José Carreras, Michael Bolton i Tony Cetinski izveli zajednički spektakularni koncert u u zagrebačkoj dvorani Ciboba, a prihod je uplaćen u Zakladu Ana Rukavina koja prikuplja sredstva za razvoj Hrvatskog registra donora koštane srži.