Hladno pivo-Let3-Dino Dvornik

Na današnji dan u svijetu muzike: 29. novembar / studeni

Glas.ba RTV Na današnji dan

1877Thomas Alva Edison demonstrirao phonograph, uređaj koji je mogao reproducirati snimljeni zvuk i na temelju kojeg je proizveden gramofon.

1933 – Rođen John Mayall, engleski blues pjevač i gitarista, lider grupe John Mayall & Bluesbreakers.

1953 – Rođen Vlado Kreslin, slovenski kantautor.

1958 – Osnivanjem Televizije Ljubljana, 29. 11. 1958. godine, istog dana počinje zajednički eksperimentalni program jugoslavenskih radio-televizijskih stanica. U ovom trenutku postojala su samo tri republička TV centra, u Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji. Kasnije će im se priključiti i republičke televizije, redom kako budu započinjale s emitiranjem programa – TV Skoplje od 16. 12. 1964., TV Sarajevo od 1969. i TV Titograd od 1974.

1969 – Josip Broz Tito u povodu obilježavanja Dana Republike svečano otvorio Skenderiju, prvu veliku sportsku i koncertnu dvoranu u BiH i tek treći takav prostor u Jugoslaviji.

1970 Rođena YU grupa; na prvom nastupu grupe Idejni posed u zemunskom klubu Sinagoga DJ Zoran Modli pozvao publiku da im odabere neko bolje ime i prihvaćen je prijedlog izvjesnog Miroslava Stanivuka, pa je te večeri rođena YU grupa, koja je godinama, svakog 29. novembra, svirala redovne rođendanske koncerte.

1975 – Beogradska progresivna hard rock grupa Pop mašina održala koncert u Hali sportova u Beogradu, na kojem je u 19-minutnoj verziji snimljena njihova poznata pjesma “Put ka suncu” za istoimeni live album, koji je početkom naredne godine izdala RTV Ljubljana. Koncert je zanimljiv i zbog dodatka: kao predgrupa svirao je još nepoznati Parni valjak, koji je tek nekoliko mjeseci ranije formiran na temeljima Grupe 220 i koji se prvi put predstavio uživo na jednom velikom koncertu.

1982 – Riječku punk rock grupu Grč osnovali su 29. 11. 1982. godine glazbenici koji su prije toga radili u nekoliko alternativnih lokalnih sastava. To su Zoff (ex-VIA Viktor Kunst), Marijan Barać(ex-No.1), Igor Modrić (ex-Protest, Mrtvi kanal) i Zoran Klasić. Grč nešto kasnije postaje ponajviše poznat po pjevaču Zoranu Štajduharu Zoffu koji često nastupa obučen u crnu kožu i razmazan krvlju, držeći uz sebe golemu dželatsku sjekiru, bat i vile. Sastavni dio ”brut-art” nastupa Grča čini performance s odrubljenom telećom glavom ili životinjskim iznutricama koje postavlja nasred pozornice i ritualno masakrira. Zoff je navodno popio dva decilitra vlastite krvi tijekom jednog nastupa u zagrebačkom Kulušiću (on pak tvrdi da se ipak radilo o kravljoj krvi).

1990 – U Zagrebu počela raditi privatna diskografska kuća Dancing Bear, započevši djelovanje iz malog CD shopa u Tkalčićevoj ulici. Prvo izdanje u njihovom katalogu bila je kompilacija “Zagreb City Limited / The Best Of Techno” objavljena prije Nove godine.

1992 – Zagrebačka punk grupa Hladno pivo završila rad na debitantskom albumu, koji će pod nazivom “Džinovski” objaviti Croatia Records / T.R.I.P. početkom naredne godine. Na albumu je objavljeno 16 songova plus tri bonusa, a uvodna pjesma “Pjevajte nešto ljubavno” postala je ne samo jedna od najpoznatijih pjesama grupe nego i neka vrsta punk himne nove generacije.

2001Umro George Harrison (58), engleski rock gitarista, pjevač, autor, sitarist i član grupe The Beatles. Iz tog opusa poznate su njegove autorske pjesme “Here Comes the Sun”, “Something” i “While My Guitar Gently Weeps”, a sa njegovih solo albuma izdvajaju se “My Sweet Lord” i “Give Me Love (Give Me Peace On Earth)”.

2003 – U Cape Townu je održan prvi “46664 koncert” u počast Nelsonu Mandeli. Nastupili su: Anastacia, Beyoncé Knowles, Robert Plant, Bob Geldof, Queen (Brian May i Roger Taylor), Dave Stewart, Peter Gabriel, Bono i The Edge iz U2, The Corrs, Eurythmics, Zucchero i brojni drugi. Mandela je bio 466 uhapšeni zatvorenik 64. godine prošlog stoljeća i te brojke čine naziv programa “Prisoner 46664”, kojim su se simbolično obilježavale njegove godine na robiji. Nakon što je 1990. oslobođen, nešto kasnije je utemeljena i Nelson Mandela Fondacija sa internetskom adresom 46664.com. Kratko prije smrti, Joe Strummer (The Clash) i Bono su napisali song “46664” za Mandelu, kao dio kampanje protiv AIDS-a u Africi.

2005 – Objavljen šesti studijski album rječke rock grupe Let 3 pod nazivom “Bombardiranje Srbije i Čačka” sa nizom naizgled nespojivih stilova od folka i sweet popa do metala, apostrofirajući poznate pjesme hard rock grupe Deep Purple i Šabana Šaulića (Dijete u vremenu), Miše Kovača (Odvest ću te na vjenčanje) i folklorne baštine (Sokol).

2008 – Objavljen posthumni album Dina Dvornika “Pandorina kutija”, sa devet pjesama koje je popularni funk autor i pjevač snimio prije svoje nesretne smrti, 7. 9. 2008.

2020 – Umro Miša Aleksić (67), basista i suosnivač Riblje čorbe. Nakon što je kao pjevač i basista predvodio grupu SOS, Miša Aleksić je 1978. godine, zajedno sa još dva člana tog benda, sudjelovao u osnivanju Riblje čorbe. Pored osnovne uloge basiste, basist, producirao je njihove albume, te kao autor ili koautor potpisuje muziku i tekstove nekih pjesama (Zvezda potkrovlja i suterena, Ostani đubre do kraja, Adje beži, Alo, Odlazak u grad, Dobro jutro, Kad neko ljubav urekne…).