Elton John & John Lennon

Na današnji dan u svijetu muzike: 28. novembar / studeni

Glas.ba RTV Na današnji dan

1943 – Rođen Randy Newman, američki pjevač i autor, poznat po brojnim ironičnim pop hitovima i, također, muzici za veliki broj filmskih hitova. Njegov album “12 Songs” iz 1970. uvršten je među 500 najvećih albuma svih vremena.

1966 – Objavljen singl američkE R&B / soul grupe The Four Tops “Standing in the Shadows of Love”. Pjesmu je za njih napisao slavni autorski i producentski tim Holland-Dozier-Holland i smatra se jednom od najslavnijih u Motown produkciji ’60-ih.

1974 – Na koncertu Elton Johna u njujorškom Madison Square Gardenu kao nenajavljeni gost pojavljuje se John Lennon. Zajedno su izveli “Lucy in the Sky with Diamond” i “I Saw Her Standing There” iz repertoara Beatlesa, te “Whatever Gets You Thru the Night”, njihov duet objavljen u septembru te godine na albumu “Walls and Bridges”, Lennonovom petom studijskom albumu. No, zanimljivija od toga jest činjenica – to je bilo posljednje koncertno pojavljivanje Johna Lennona. On je snimio naredne godine novi album “Rock and Roll”, ali ga nije koncertno promovirao, a 20 dana nakon što je objavio sljedeći, “Double Fantasy”, John Lennon je ubijen ispred svog stana u New Yorku.

1984 – Na Diskotonovim presama u Sarajevu otisnuti prvi primjerci sedmog albuma grupe Bijelo dugme, bez zvaničnog naziva, pa se među fanovima, zbog slike na omotu, naziva i “Kosovka djevojka”. Album je po etiketom Kamarada i u distribuciji Diskotona u prodaju pušten početkom narednog mjeseca. Bijelo dugme je šest prethodnih izdanja objavilo za Jugoton, ali s obirom da su početkom 1984. Goran Bregović i Zdravko Čolić osnovali svoju kuću “Kamarad”, album je objavljen pod ovom etiketom, a Diskoton je bio proizvođač i distributer. Sve pjesme za album napisao je Goran Bregović, osim teksta “Pediculis pubis” za koji je koautor Bora Đorđević, koji je s Bregovićem i pjevao u duetu u ovom songu. Grupa je imala novog pjevača – Mladena Vojičića Tifu, ali ovo će mu ovo biti jedini album snimljen s Bijelim dugmetom. Na albumu su opet dominirale balade, kao što su “Jer kad ostariš” i “Da te bogdo ne volim”, ali je apsolutni hit bila pjesma “Lipe cvatu, sve je isto k’o i lani”.

1988 – Mute Records objavio 12-inčni singl grupe Laibach s pjesmama “Across The Universe”, “Maggie Mae” i “Get Beck” koji je pratio njihov album “Let it be” s obradama pjesama Beatlesa.

1994 – Grupa Let 3 objavila treći album ”Peace”, koji je obilježen pjesmom ”Nafta”, a izdanje je nagrađeno trofejom Crni mačak za rock album godine.

1997 – Miksanjem u studiju “Rockoko” u Zagrebu, završen rad na albumu Crvene jabuke “Svijet je lopta šarena”. Snimanje je počelo u septembru u makarskom studiju “Sound & Vision” pod producentskim vodstvom Nikše Bratoša. Centralna koncertna promocija albuma priređena je 3. 12. 1998. u velikoj dvorani Doma sportova. Gosti su bili Alen Vitasović, Kemal Monteno i Saša Lošić.

2010 – Od posljedica moždanog udara, u svojoj 64. godini umro Ivan Balent, poznatiji kao DJ Tratinčica, prvi poznati hrvatski disk džokej. Gotovo cijeli radni vijek proveo je u Zagrebu, kao DJ najčešće u klubu Saloon, organizator humanitarnih koncerata, voditelj velikih koncerata, te radijski voditelj. Zadnji njegov nastup bio je upravo u Saloonu u Zagrebu, 10.11.2010.