Na današnji dan u svijetu muzike: 17. avgust / kolovoz

Glas.ba RTV Na današnji dan

1953. – Rođen Kevin Rowland, frontmen engleske pop grupe Dexy’s Midnight Runners i autor njihovog najvećeg hita “Come On Eileen”.

1954. – Rođen Eric Johnson, američki gitarista kojeg je specijalizirani Guitar Player magazin nazvao jednim od najrespektabilnijih gitarista na planetu.

1957. – Rođen Alen Islamović, čiju je karijeru talentiranog nogometaša u bihaćkom “Jedinstvu” okončao poziv Zeleta Lipovače da se 1981. pridruži grupi Divlje jagode.

1958. – Rođena Belinda Carlisle, američka rock pjevačica i autorica.

1959. – Columbia Records objavila studijski album američkog trubača Milesa Davisa ”Kind of Blue”, od mnogih kritičara ocijenjen kao najveće jazz izdanje, Davisov masterpiece i općenito jedan od najboljih albuma svih vremena, koji je značajno utjecao na razne žanrove, uključujući jazz, rock i klasiku.

1959. – Rođen Nikša Bratoš, Travničanin koji je muzičku karijeru počeo kao klavijaturista u sarajevskim grupama Bonton Baya, Valentino i Crvena jabuka, a ogroman ugled u regionu stekao kao producent, snimatelj i aranžer desetina albuma najslavnijih pop izvođača.

1960. – Na prvoj gaži u “Indra” klubu u Hamburgu svirao nepoznati sastav iz Liverpoola, koji je ranije nastupao pod imenima The Quarrymen, Johnny and the Moondogs i Long John and The Beetles, da bi ovog dana imali premijeru kao – The Beatles. Smješteni u malu i prljavu prostoriju u porno kinu “Bambi”, koja se nalazila odmah iza kino platna i nije imala grijanje ni dnevno svjetlo, za svirke od 6-7 sati svakodnevno bez dana odmora zarađivali su 15 funti sedmično.

1964. – Rođen Zoran Kostić Cane, osnivač, pjevač i autor u grupi Partibrejkers.

1964. – Rođena Maria McKee, američka pop pjevačica planetarno slavna po autorskoj baladi “Show Me Heaven”.

1969. – Treći koncertni dan čuvenog festivala Woodstock označili su Joe Cocker (i obrada Beatlesa “With a Little Help from My Friends”, koja će decenijama biti njegov zaštitni znak), Country Joe and the Fish, Ten Years After, The Band, Johnny Winter, Blood, Sweat & Tears, Crosby, Stills, Nash & Young, Paul Butterfield Blues Band, Sha Na Na i senzacionalni nastup Jimija Hendrixa.

1973. – Ubio se Paul Williams, američki R&B i soul pjevač, suosnivač i originalni vodeći vokal grupe The Temptations, a razlog za očajnički čin bio je propali privatni biznis i dugovanje za porez.

1982. – U Njemačkoj, u Philipsovoj tvornici u Hanoveru, proizveden prvi “disk od plastike”, novo tehnološko čudo nazvano compact disc, odnosno CD.

1992. – Izašao debitantski album britanske boy grupe Take That “Take That and Party” i glavni autor bio je Gary Barlow, jedan od petorice pjevača u grupi, dok jedan od vokala, Robbie Williams, ničim nije privlačio pažnju.

2015. – Umro Arsen Dedić (77), pjesnik i kantautor, nepodijeljeno smatran “najkompletnijim i najvažnijim kantautorom u povijesti ovdašnje popularne glazbe čiju pjesničku profinjenost nije dosegao nitko”, čiji opus čine brojni klasici poput ”Moderato cantabile”, ”Kuća pored mora”, ”Okus soli”, ”Tvoje nježne godine”, Ne daj se Ines”, ”Čistim svoj život” i druge pjesme.