Johnny Cash - Led Zepplin Knebworth

Na današnji dan u svijetu muzike: 04. avgust / kolovoz

Glas.ba RTV Na današnji dan

1901 – Rođen Louis Armstrong, jazz pjevač i trubač, jedan od najvažnijih američkih muzičara 20. stoljeća.

1942 – Pjesma svih vremena: premijerno je prikazan film “Holiday Inn” u kojem su glavne uloge tumačili Bing Crosby i Fred Astaire i jedna će pjesma iz tog filma postati fenomen. Song Irvinga Berlina “White Christmas”, u izvedbi Binga Crosbyja, postala je, prema Guinnessovoj knjizi rekorda, apsolutno najprodavaniji naslov svih vremena. Istovremeno, poznato je više od 200 izvedbi koje su snimili poznati izvođači, od Elvisa Presleyja ’57. do grupe Moody Blues 2003. Jeste li znali: Bing Crosby je snimio još jednu pjesmu koja spada među najprodavanije, a riječ je o “Silent Night”, također tradicionalnoj božićnoj temi. Jedina koja im konkurira za naslov najviše prodavane pjesme jeste “Candle In The Wind 1997” Eltona Johna.

1947 – Rođen Klaus Schulze, član electronic grupe Tangerine Dream od osnutka 1967. do 1970. te potom lider kraut rock grupe Ash Ra Tempel, a nakon nje je nastavio solo karijeru u kojoj je realizirao impresivni opus od 40 albuma.

1957 – Johnny Cash, slavni američki country pjevač, nakon više od dvije godine rada završio je snimanje svog debitantskog albuma koji je pod nazivom “Johnny Cash with His Hot and Blue Guitar” objavljen 11. 10. iste godine. Sa čak četiri hita, “I Walk the Line”, “Cry Cry Cry”, “So Doggone Lonesome” i “Folsom Prison Blues”, album je najavio jednu fantastičnu karijeru, koja je trajala sve do Cashove smrti 2003. godine i rezultirala s više od 60 albuma. Pjesma “Folsom Prison Blues” postala je slavni Cashov naslov, koji ga je motivirao na koncert u kalifornijskom državnom zatvoru Folsom 1968., a on je objavljen kao koncertni album i postao je jedan od najprodavanijih Cashovih naslova. Jeste li znali: Početkom sedamdesetih Johnny Cash je iskristalizirao svoj imidž “Čovjeka u crnom”. Redovito je nastupao odjeven samo u crno, noseći dugi kaput do koljena. Takva pojava odudarala je od prototipa country pjevača koji su se na sceni pojavljivali u blještavim odijelima i kaubojskim čizmama. Cash je svoj stil i opisao 1971. u pjesmi “Man in Black”.

1958 – Američki muzički časopis Billboard objavio svoju prvu top listu “The Hot 100 Singles Chart”. Prvi njezin šampion bio je američki rockabilly izvođač Ricky Nelson s pjesmom “Poor Little Fool”.

1959 – Rođen Jurij Novoselić Kuzma, jedan od najpoznatijih domaćih saksofonista u rocku, član prve postave grupe Film, a potom sastava Dee Dee Mellow i Psihomodo pop, a albume je snimao sa Disciplinom kičme, Idolima i nizom drugih poznatih izvođača.

1964 – Engleska rock grupe The Kinks objavila singl “You Really Got Me” i njime najavila debi album nazvan imenom benda. Pjesma je najznačajniji naslov u karijeri Kinksa i jedan od najvećih u rocku općenito. Sa distorziranim tvrdim zvukom, “You Really Got Me”, koji je napisao lider grupe Ray Davies, smatra se prvim uzorom za kasniji razvoj hard rock odnosno heavy metal žanra i u svim relevantnim izborima uvrštena je među najznačajnije rock songove svih vremena.

1969 – Rođen Max Cavalera, brazilski gitarista, pjevač, autor i osnivač heavy metal benda Sepultura.

1978 – Jugoton objavio debitantski singl Prljavog kazališta s pjesmama “Televizori”, “Majka” i “Moji drugari”, koji se smatra prvim zvaničnim punk izdanjem u ex-Jugoslaviji.

1979 – Zagrebačka rock grupa Aerodrom u Ljubljani započela snimanje pjesama za svoj debitantski album “Kad misli mi vrludaju”. Na izdanju koje je Jugoton objavio u novembru/studenom. Kao hit se izdvojila naslovna pjesma, a zapažena je bila još “Kraj tebe u tami”, što je bilo dovoljno da Aerodrom uđe u prvu ligu domaćeg rocka. Ako niste znali: Prvi kandidat za pjevača Aerodroma bio je tada nepoznati Jura Stublić, ali je lider Aerodroma Jurica Pađen, ipak, odustao od te ideje jer je procijenio da Jurin preduboki glas neće odgovarati njegovoj ideji sympho rocka. Pjevač se onda priključio također malo poznatoj Azri, a frontmen Aerodroma je postao Živković, koji je do tada bio bubnjar.

1979 – Održano najslavnije izdanje britanskog rock festivala Knebworth, pokrenutog 1974. Priređeno je tokom dva vikenda – prvi s početkom na današnji dan i drugi od 11. 8., a oba su bila utemeljena na koncertima grupe Led Zeppelin. Među ostalim izvođačima bili su Todd Rundgren’s Utopia, Marshall Tucker Band, Fairport Convention i još nekoliko grupa. Procjenjuje se da je festival tokom dva vikenda posjetilo oko 400 hiljada gledatelja. Jeste li znali: Nastupi Led Zeppelina na Knebworth festivalu ’79 smatraju se jednim od njihovih najboljih koncerata u karijeri i godinama su bili dostupni samo bootleg albumi i video izdanja “Knebworth 1979”, dok 2003. dijelovi snimki sa festivala nisu uvršteni na oficijelni Led Zeppelin DVD.

1986 – U studiju 5 PG RTB-a Bajaga i Instruktori završili snimanje trećeg albuma “Jahači magle”, za koje su utrošili rekordnih 550 sati. Za osam songova muziku i tekst je napisao Momčilo Bajagić, a za jedan, “Samo nam je ljubav potrebna”, autor je Žika Milenković, koji je u ovom songu koristio citat Beatlesa iz numere “All You Need Is Love”. U pjesmi naglašenog rock ritma “Ja mislim 300 na sat”, s kojom se otvara album, kao gošća pjeva Josipa Lisac. Hit albuma je postala i balada “442 do Beograda”. Jeste li znali: Pjesma “442 do Beograda” odnosi se na razdaljinu između Beograda i Zagreba, grada koji je bio presudan za početak solističke karijere Bajage i nastanak Instruktora.

2005 – Umro Little Milton (71), američki blues i soul pjevač i gitarista. Popularan u 1960-im godinama, Milton je imao dva izrazita hita, “Grits Ain’t Groceries” i “We’re Gonna Make It”. U svojoj 40-godišnjoj karijeri objavio je 31 album. Godine 1988. primljen je u Blues Hall of Fame.

2020 – Umro Rajko Dujmić (66) od posljedica zadobivenih u automobilskoj nesreći koja se dogodila nekoliko dana ranije u Gorskom Kotaru. Rajko Dujmić je bio jedan od najpriznatijih domaćih popmuzičara i kompozitora. Najpoznatiji je u javnosti bio kao autorski lider grupe Novi fosili, s kojom je počeo 1978. godine, a u isto vrijeme intenzivno surađivao sa Srebrnim krilima te grupom Riva. Upravo za potonje je uradio pjesmu “Rock me” koja je pobijedila na Eurosongu 1989. U Novim fosilima potpisao je niz velikih hitova kao “Ja sam za ples”, “Plava košulja”, “Saša”, “Tonka”, “Ključ je ispod otirača” i ”Da te ne volim”. Najprodavanija ploča Novih Fosila “Budi uvijek blizu” iz 1981. prodana je u gotovo pola miliona promjeraka, dok su s cijelim opusom ostvarili višemilionski prodaju, što ih čini diskografski najuspješnijom pop grupom na našim prostorima.

1 razmišljanje na “Na današnji dan u svijetu muzike: 04. avgust / kolovoz

  1. Google je čudo!
    Koncerti Zeppelina u knebworthu su bili loši
    I slabije posjećeni
    442 nema veze sa razdaljinom izmedju bg i zg
    Google je čudo!

Komentari su zatvoreni.