Rok Mašina - Def Leppard - Prince O2 Arena

Na današnji dan u svijetu muzike: 03. avgust / kolovoz

Glas.ba RTV Na današnji dan

1936 – Rođen Vice Vukov, jedan od najpriznatijih pjevača zabavne muzike.

1963 – Rođen James Hetfield, pjevač, ritam gitarista i suosnivač američkog benda Metallica.

1964 – Rođen Lucky Dube, južnoafrički reggae muzičar, uz Boba Marleyja jedan od najvećih izvođača u ovom žanru.

1967 – Shadows na festivalu Split 67. Na današnji splitski aerodrom je makar djelimično podsjetio na euforiju kakvu su Beatlesi izazivali diljem svijeta – naime, na festival zabavne muzike Split 67 stigli su čuveni gosti iz Engleske, grupa The Shadows. Sastav koji je bio jedan od prvih i vjerojatno najvažnijih uzora za rane beat i rock and roll sastave u Jugoslaviji s početka 60-ih godina prošlog stoljeća došla je pozdraviti masa znatiželjnika. Ovaj sedmi po redu Splitski festival prvi put je održan na znamenitim Prokurativama, nakon što je šest puta organiziran na kupalištu Bačvice. Na festivalu se prvi put pojavio i mladi pjevač Oliver Dragojević. Izveo je pjesmu Zdenka Runjića “Picaferaj” i prošao potpuno nezapaženo, zbog čega je skoro odustao od solističke pjevačke karijere. Po ocjrni stručnog žirija prvo mjesto podijelili su Dubrovački trubaduri s pjesmom “Luda mladost” i VIS Delfini s pjesmom “Beat na moru”, koju su u engleskoj verziji pod nazivom “Running Out Of World” izveli i Shadowsi.

1968 – Započeo dvodnevni prvi Newport Pop Festival u Kaliforniji. Pred oko 100.000 gledatelja nastupili su Canned Heat, Sonny & Cher, Steppenwolf, The Byrds, The Grateful Dead, Tiny Tim, Iron Butterfly, Alice Cooper, Eric Burden & Animals, Jefferson Airplane i još desetak izvođača. Održan je samo još jedan Newport Pop Festival, 1969. godine, na kojem su zvijezde bili Joe Cocker, Creedence Clearwater Revival, Eric Burdon, Albert King, Jethro Tull i Jimi Hendrix.

1969 – Objavljen treći studijski album američke grupe Creedence Clearwater Revival pod nazivom “Green River”. Ocijenjen je jednim od najboljih naslova u rocku i najpoznatije pjesme su “Green River” i “Bad Moon Rising”. Jeste li znali: Gitarski riff u pjesmi “Green River” gotovo je identičan riffu u pjesmi “Susie Q”, koja je bila prvi singl grupe Creedence Clearwater Revival i njihov prvi veliki hit.

1971 – Paul McCartney objavio osnivanje svoje grupe Wings. Pored njega, u prvoj postavi benda bili su još njegova žena Linda te bivši gitarist i pjevač grupe Moody Blues, Denny Laine, a oni su bili i jedini konstantni članovi grupe do njenog raspuštanja 1981.

1973 – Američki R&B i soul pjevač Stevie Wonder objavio album “Innversions”. Bio je to treći naslov njegovog najslavnijeg “classic perioda” koji je trajao od 1972. do ’76. S pjesmama “Higher Ground”, “Living for the City” te ljubavnim baladama “All in Love is Fair” i “Golden Lady”, album “Innversions” je na listu 500 najboljih albuma ikada svrstan kao 23., a dobio je i tri nagrade Grammy, među kojima je trofej za najbolji R&B album godine. Jeste li znali: Samo tri dana nakon objavljivanja albuma “Innversions”, Stevie Wonder je, na promotivnoj turneji koju je već započeo, doživio automobilsku nesreću koja je umalo imala fatalni ishod. Četiri dana je bio u komi, a nakon oporavka, slavni pjevač je neko vrijeme bio bez osjeta okusa, dok je, kao posljedica teškog udarca u glavu, trajno smanjen njegov osjet mirisa.

1981 – Jugodisk izdao istoimeni album beogradske grupe Rok mašina. Iako se na omotu ploče našla naznaka “svaka sličnost sa Pop mašinom je slučajna i nenamjerna”, ipak je riječ o sviračkom i autorskom kontinuitetu. Naime, do kraja 1976. hard rock grupu Pop mašina predvodio je autorski dvojac, gitarist/pjevač Zoran Božinović i basist/pjevač Robert Nemeček, a kada je ovaj potonji otišao u vojsku, u postavu je ušao Zoranov mlađi brat Vidoja Džindžer Božinović. Grupa se ugasila krajem ’77. da bi se početkom 1980. na sceni pojavila Rok mašina u postavi koju su činili Nemeček, braća Božinović i bubnjar Vladan Dokić. Isti žanrovski stil, gitarski hard rock, i isti autori pjesama nisu se mogli previše odmaknuti od ranijih korijena. Obzirom da je tadašnjom scenom počeo dominirati zagrebački i beogradski novi val, članovima stare-nove grupe je vrlo brzo postalo jasno da neće moći povratiti nekadašnji status i brojevi “Zakon ulice”, “Vatra”, “Rok mašina”, “Želim” i drugi ostali su samo dokument jednog vremena i smjene generacija, te se bend ugasio poslije nešto više od godinu dana.

1987 – Izašao četvrti studijski album britanske hard rock grupe Def Leppard pod nazivom “Hysteria” i njihoo je najkomercijalnije izdanje. Smatra se hard-rock verzijom “Thrillera” Michaela Jackson, sa serijom od sedam hit pjesama, među kojima su  “Women”, “Rocket”, “Animal”, “Pour Some Sugar on Me” i balada “Love Bites”. Jeste li znali: Na albumu se grupi opet priključio bubnjar Rick Allen, koji je u saobraćajnoj nesreći 1984. godine izgubio lijevu ruku do ramena. Iako se vjerovalo da je njegova muzička karijera završena, uporni Allen je, nakon dugotrajne rehabilitacije, opet počeo bubnjati i, štoviše, dostigao je razinu virtuoza. Naziv albuma “Hysteria”, upravo je posvećen Ricku Allenu, odnosno njegovim iskustvima nakon nesreće i medijskoj histeriji koja je pratila sva zbivanja u vezi s ovim najslavnijim jednorukim bubnjarom.

1996 – Macarena mania. Los Del Rio, španjolski duo, dospio je na današnji dan na prvo mjesto američke top liste singlova s pjesmom “Macarena” i na vodećoj poziciji ostao 14 sedmica. Cijeli svijet je u vrlo kratko vrijeme bio zaražen novom manijom – plesom “macarena” sa posebnom koreografijom koja je lansirana uz video spot. Inače, pjesma je originalno na španskom jeziku objavljena tri godine ranije, ali je tek s novim takozvanim “Bayside Boys Mixom” i s engleskim prijevodom postala internacionalni megahit.

2000 – Umro Maurice Kinn, osnivač znamenitog časopisa The New Musical Express. Tokom 60-ih New Musical Express je bio najutjecajniji specijalizirani časopis na Starom kontinentu, sa sedmičnom prodajom koja je iznosila oko 200.000 primjeraka. Maurice Kinn je redovno organizirao i godišnji koncert NME svih šampiona na top listama.

2006 – Umro Arthur Lee, pjevač, autor i gitarista grupe Love iz Los Angelesa. Grupa je bila aktivna od 1966. do ’73. i njezin zvuk je bio mješavina rock and roll, garage rock, folk i psychedelia zvuka. Arthur Lee je sam sebe nazivao “prvim crnim hipijem”.

2007 – Prince započeo seriju od dvadeset i jednog koncerta u londonskoj O2 Areni, koja je nekoliko mjeseci ranije otvorena nastupom grupe Bon Jovi. Svi koncerti su rasprodani u rekordnom roku i s ukupnim brojem od 420.000 gledatelja koji su platili po 31 funtu, Prince je ostvario nevjerovatni prihod od 13 miliona funti. Jeste li znali: Prince je dvadesetak dana ranije svoj novi album “Planet Earth” u Engleskoj besplatno dijelio uz novine Mail on Sunday. To za njega nije bila novost – album “Musicology” dobili su gratis svi koji su kupili ulaznice za bilo koji koncert tokom istoimene turneje 2004. Ovim se postupcima Prince među prvima počeo prilagođavati novim prilikama na diskografskom tržištu koje je počelo bilježiti sve veći pad u prodaji nosača zvuka.