JJ Cale & Eric Clapton

Na današnji dan u svijetu muzike: 26. juli / srpanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1943 – Rođen Mick Jagger, punim imenom Michael Phillip Jagger, suosnivač, pjevač i frontmen grupe The Rolling Stones.

1949 – Rođen Roger Taylor, bubnjar i autor u engleskoj rock grupi Queen.

1973 – Američki blues-rock bend ZZ Top objavio 3. studijski album “Tres Hombres”, s mješavinom hard rock, boogie i blues zvuka, što je postao njihov zaštitni znak. Najveći hit albuma bila je pjesma “La Grange”, jedna od najvećih gitarskih numera u rocku. Album “Tres Hombres” je prvi naslov s milionskom prodajom u karijeri ZZ Topa, a priznanje je dobio od kritičara i kolega uvrštavanjem među 500 najvećih izdanja u rocku svih vremena. Jeste li znali: Trojka koja je osnovala grupu u početku su namjeravali nazvati se ZZ King, jer su željeli odati počast blues legendi ZZ Hillu i svom gitarističkom heroju BB Kingu. Ipak, procijenili su da je to previše slično imenu kralja bluesa, a kako je on uvijek bio “top”, dosjetili su se pravog imena – ZZ Top.

1974 – Izašao drugi solo album Erica Claptona “461 Ocean Boulevard”. Od deset numera, Clapton je napisao samo dvije, a sve ostale su obrade. No, jedna je postala klasik. Riječ je o čuvenom naslovu Boba Marleya “I Shot the Sheriff”, koji je, zapravo, i postao slavan tek poslije Claptonovog snimka. Posebno je zanimljivo – “I Shot the Sheriff” je jedini singl Erica Claptona koji je na američkim top listama stigao do prvog mjesta, što nije ostvario čak ni sa svojom kultnom numerom “Layla”.  Jeste li znali: Naziv albuma “461 Ocean Boulevard” označava adresu kuće u Miamiju u kojoj je Eric Clapton živio u to vrijeme i gdje su pjesme nastale, a kuća je prikazana i na omotu.

1989 – Premijerno prikazan ”Kuduz”, igrani film sarajevskog redatelja Ademira Kenovića.  Muziku za film napisao je Goran Bregović, a udarna tema postala je obrada etno pjesme “Žute dunje” ili “Voljelo se dvoje mladih”, kako je još poznata. Pjesmu je otpjevao Davorin Popović i, premda je netipična za Indexe, oni su je redovno izvodili na budućim nastupima kao dio svog repertoara. Ako niste znali: “Žute dunje” je bila posljednja pjesma u programu na tzv “Najvećem koncertu u gradu” koji je u sarajevskoj Zetri priređen krajem 2000. godine i na kojem su nastupili Kemal Monteno, Oliver Dragojević, Đorđe Balašević i Indexi. U pjesmi se Indexima i Davorinu Popoviću pridružio Vlado Kreslin, a to je bio posljednji Davorinov izlazak na scenu u rodnom gradu. Pjevač je umro pola godine kasnije.

1990 – Umro Brent Mydland, klavijaturista američke rock grupe The Grateful Dead. Imao je 38 godina, a umro je nakon što je uzeo preveliku količinu droge. Mydland je bio četvrti po redu klavijaturista u bendu, ali i sa najdužim stažom u Grateful Deadu – svirao je s njima 11 godina, od 1979. do svoje smrti. U grupi je povremeno bio i autor i neke je pjesme napisao u suradnji s ostalim članovima, a neke samostalno, kao što su “Far From Me” i “Easy to Love You”. Značajnu je ulogu imao i kao pjevač posebno visokog glasa, što je zabilježeno u brojnim klasicima grupe kao “Cassidy”, “Ramble on Rose” i “Dear Mr. Fantasy”. U vrijeme njegove smrti završavala se postprodukcija dvostrukog live albuma “Without a Net” kojeg je grupa objavila u septembru i posvetila upravo Brentu Mydlandu.

2006 – Zadnji Top of the Pops. Posljednje izdanje slavne emisije Top of the Pops snimljeno je na današnji dan u BBC Television Centru u Londonu i emitirano 30. 7. Samo 200 gledatelja je bilo u studiju, a show je vodio i DJ veteran, Sir Jimmy Savile, koji je 1964. godine bio prvi prezenter u toj emisiji. U programu su nastupili Spice Girls, Wham, Madonna, David Bowie, Kylie Minogue, Beyonce Knowles i Robbie Williams, a u finalu The Rolling Stones. U premijernom izdanju show emisije Top of the Pops, 1. januara 1964. godine, prva grupa koja je predstavljena bili su upravo The Rolling Stones s pjesmom “I Wanna Be Your Man”, koju su za njih napisali Lennon i McCartney. Jeste li znali: Po uzoru na emisiju Top of the Pops, Televizija Beograd je od 1981. emitirala “Hit meseca”, čija je zvijezda bila voditeljka Dubravka Duca Marković i koja je godinama bila najvažnija i najpopularnija TV emisija za rock muziku u tadašnjoj Jugoslaviji.

2013 – Umro J.J. Cale (74), pravim imenom John Weldon, američki gitarista, pjevač i autor. Imao je veliki uticaj na neke znamenite autore, kao što su Mark Knopfler, Neil Young i Eric Clapton, koji su ga opisali jednim od najvažnijih artista u rocku. Cale se smatra jednim od inicijatora Tulsa Sounda, mješavine blues, rockabilly, country i jazz stolova. Mnoge njegove pjesme obrađivali su velikani rocka, a najpoznatije su “After Midnight” i “Cocaine” (koje je snimio Eric Clapton) “Call Me the Breeze” (Lynyrd Skynyrd, Johnny Cash i drugi), “Clyde” (Waylon Jennings). “I Got The Same Old Blues” (Captain Beefheart, Lynyrd Skynyrd, Freddie King, Bryan Ferry) i “Magnolia” (Poco, Beck, José Feliciano itd.).

Naslovna fotografija: J.J. Cale & Eric Clapton