The Who - Vatreni poljubac

Na današnji dan u svijetu muzike: 03. decembar / prosinac

Glas.ba RTV Na današnji dan

1947 – Rođen Janez Bončina, slovenački rock autor, pjevač i gitarista (Srce, Mladi levi, September).

1948 – Rođen Ozzy Osbourne, osebujni i kontroverzni pjevač jedne od pionirskih heavy metal grupa Black Sabbath.

1965 – Engleski rock sastav The Who objavio debitantski album ”My Generation”, čija naslovna pjesma je, kao prototip mod subkulture, uvrštena u Rock and Roll Dvoranu slavnih 500 songova koji su promijenili rock i u Grammy Hall of Fame kao historijski i artistički značajno djelo.

1971Indexi snimili pjesmu “Krivac si ti” koju autorski potpisuje basista Fadil Redžić.

1971 – U Casinu u švicarskom Montreuxu dogodio se požar, kojeg su članovi grupe Deep Purple gledali iz svoje sobe u hotelu u kojem su se spremali započeti s radom na novom albumu. Požar je bio inspiracija Ianu Gillanu i Ritchie Blackmoreu da o tom dogadjaju napišu pjesmu “Smoke on the Water”, koja je objavljena na albumu Machine Head (1972) i postala je jedan od najvećih hitova u njihovoj karijeri, a Blackmoreov gitarski riff proglašen je za jedan od najboljih ikada.

1978 – Diskografska kuća Sarajevo disk, kao prvo izdanje u svom katalogu, objavila debitantski album hard rock grupe Vatreni poljubac “Oh, što te volim, joj”. Na izdanje nije uvršten prvi singl “Doktor za rock and roll”, s kojim je Vatreni poljubac nešto ranije na velika vrata kročio na rock scenu, jer ga je objavila druga izdavačka kuća – Jugoton. Novi adut bila je balada “Baj, baj, moja malena” te rock standardi “Ja sviram rock ‘n’ roll” i naslovna pjesma.

1979 – Neposredno pred nastup engleske grupe The Who u američkom gradu Cincinatyju stvorila se gužva na ulazu u kojoj je poginulo 11 osoba. Neposredno prije koncerta, fanovi okupljeni ispred dvorane Riverfront čuli su odjeke zakašnjele tonske probe i pomislili su da je koncert već počeo, pa su nagrnuli na jedinu u tom trenutku otvorenu kapiju. U nevjerovatnoj gužvi na smrt je ugušeno 11 osoba, a brojne su povrijeđene. Pete Townsend i ostali iz grupe bili su još mjesecima u šoku i otkazali su ostatak svojih nastupa na američkoj turneji.

1982 – Jugoton objavio izdanje “Azra: Singl ploče 1979. – 1982.” sa deset hit pjesama: “Balkan”, “A šta da radim”, “Lijepe žene prolaze kroz grad”, “Poziv na ples”, “Suzy F”, “Džoni budi dobar”, “Teško vrijeme”, “E pa što”, “Sloboda” i “Gluperde lutaju daleko”. I treba li napominjati – prodaja je bila iznimna. Ako niste znali: Branimir Džoni Štulić je za 1982. godinu poreskoj upravi prijavio prihod od 280 miliona tadašnjih dinara, što odgovara iznosu od otprilike dva miliona dolara. To nije neobično s obzirom na činjenicu da je upravo u ovoj godini objavljen jedan trostruki, jedan dvostruki i ovaj kompilacijski album, a samo koncertni “Ravno do dna” dostigao je prodaju od 300.000 primjeraka.

1984 – Na singlu objavljena pjesma ”Do They Know It’s Christmas” koju su napisali  Bob Geldof i Midge Ure, a snimio Band Aid u sklopu projekta humanitarne pomoći za Etiopiju. Među 30-ak izvođača u Band Aidu bili su Bono, Sting, George Michael, Phil Collins, Simon Le Bon i druge zvijezde.

1989 – Jugoton objavio peti album sarajevske pop-rock grupe Valentino, prvi koji ima i pravi naziv. Četiri njihova prva albuma označena su samo rednim brojevim, a ovaj je dobio ime “Ponekad noću dok spava grad”, prema jednoj od pjesama. Ako niste znali: Valentino je s nazivima albuma u cjelosti kopirao slavnu englesku hard rock grupu Led Zeppelin, čija prva četiri albuma su označena redom rimskim brojevima I – IV i tek je peti iz 1973. godine dobio ime “Houses of the Holy”.

2001 – Umro Grady Martin, gitarista koji je svirao u songovima koje su snimili Elvis Presley i Buddy Holly, bio član pratećeg benda Williea Nelsona, a jedan od najpoznatijih njegovih instrumentalističkih trenutaka je gitarski riff u pjesmi “Pretty Woman” Roya Orbisona.

2006 – Obilježavajući 15-godišnjicu smrti Karla Metikoša, domaćeg pionira rock and rolla te svog muzičkog i životnog partnera, Josipa Lisac u zagrebačkom HNK-u održala koncert njemu u počast, što je postala tradicija u narednim godinama.

2007 – Johnny Hallyday, “francuski Elvis”, pjevač pravoga imena Jean-Philippe Smet, na koncertu kojeg je u Parizu izveo na današnji dan 2007. godine objavio je da se povlači sa scene. Jedna od najvećih europskih rock zvijezda prvi album pod nazivom “Hello Johnny” objavio je 1960. U statistici iz njegove biografije upisano je: tokom 45 godina izveo je oko 400 kompletnih turneja, ukupno je imao oko 15 miliona gledatelja na koncertima, 18 njegovih albuma postigli su platinasti tiraž, a ukupna prodaja iznosi oko 100 miliona kopija. Na njegovim albumima svirali su, među ostalima, Jimmy Page, Peter Frampton i Mick Jones iz grupe Foreigner.

2014 – Umro Ian Patrick McLagan (69), engleski klavijaturista, poznat kao član rock grupa Small Faces i Faces.

2015 – Umro Scott Weiland (48), američki rock pjevač i autor. Najpoznatiji je bio kao pjevač grupe Stone Temple Pilots (1989-2002 i 2008-2013) s kojom je snimio šest albuma. U pauzi njihovog rada vio je vokalist supergrupe Velvet Revolver, koja je objavila dva albuma. Weiland je jedan album snimio i sa supergrupom Art of Anarchy, a kao solista je realizirao tri izdanja.