Na današnji dan u svijetu muzike: 04. decembar / prosinac

Glas.ba RTV Na današnji dan

1944 – Rođen Dennis Wilson, bubnjar, pjevač i suosnivač legendarne američke rock and roll grupe The Beach Boys, koju je formirao s braćom Brianom i Carlom.

1951 – Rođen Gary Rossington, ritam gitarista i suosnivač američke southern rock grupe Lynyrd Skynyrd, jedini originalni član koji je snimio i sve njezine albume.

1956 – Snimanje koje se dogodilo na današnji dan 1956. u Sun Sunset studiju u Memphisu nazvano je “Million Dollar Quartet Session”. Riječ je o jam sessionu u kojem su sudjelovali muzički milijunaši Elvis Presley, Jerry Lee Lewis, Carl Perkins i Johnny Cash. Javnost dugo nije ni znala za ovaj snimak i jedan njegov dio je bio čak zagubljen, a tek je 1987. godine objavljeno prvo izdanje kompletnog sessiona na dvostrukom i LP i CD albumu.

1964The Beatles objavili četvrti studijski album ”Beatles For Sale”, na kojem se našlo šest obrada među kojima je “Rock and Roll Music” Chucka Berryja.

1969 – Rođen američki reper Jay-Z.

1972 – Sarajevska pop grupa Pro arte na singlu objavila pjesmu ”Toplo ljeto”, jedan od zaštitnih brojreva svoje karijere.

1976 – Umro Tommy Bolin (25), američki rock gitarist. Bio je član grupa Zephyr (1969 – 1971), zatim The James Gang (1973 – 1974), s kojom je snimio dva albuma, “Bang” i “Miami”, za koje je napisao sve pjesme, te napokon grupe Deep Purple (1975 – 1976) s kojom je snimio album ”Come Taste The Band” i kao koautor potpisao većinu pjesama. Pored albuma grupa u kojima je bio član, objavio je i dva solo albuma 1975. i 1976. i jedan sa Billyjem Cobhamom. Umro je od prekomjerne količine heroina.

1980 – Članovi Led Zeppelina održali konferenciju za novinare i šokirali tadašnji rock svijet: objavili su da grupa prestaje s radom. Nakon što je njihov bubnjar John Bonham nenadano umro 25. 9., mediji su najprije nagađali o njegovoj zamjeni, ali umjesto senzacionalne vijesti, preostala trojka, Robert Plant, Jimmy Page i John Paul Jones, obavila je još veću – trajni prestanak rada.

1981 – U zagrebačkom klubu Lapidarij organiziran zajednički koncert riječke grupe Kaos i beogradskog Električnog orgazma, što je bio prvi program YURM-a, odnosno smotre Jugoslavenski Rock Moment. Organizirali su ga Centar za kulturnu djelatnost (CKD) i zagrebački omladinski list “Polet” kao program koji će predstaviti nove zanimljive izvođače i biti neka vrsta godišnje inventure grupa na pragu afirmacije. Ideja će se održati sve do 1990. godine i hiljade mladih sastava iz cijele zemlje slali su svoje snimke organizatoru u nadi da će dobiti priliku za nastup u finalnom programu i tako se izvući iz mase nepoznatih. Ipak, pojedini kroničari rocka smatraju da nikada poslije YURM nije bio tako snažan i uzbudljiv, kao u svom prvom izdanju. Svake večeri po dvije grupe, u tri do četiri koncerta sedmično, jedni za drugima u Lapu su prodefilirali Lačni Franz, Problemi, Kaos, Električni orgazam, Buldogi, Šarlo Akrobata, Patrola, Pekinška patka, Butik, Film, Haustor… Naravno, i u idućim godinama smotra će iznjedriti nove adute rock scene kao što su zagrebački Animatori i Psihomodo pop, riječki Messerschmitt, Grad, Xenia i Let 2, novosadski Obojeni program, vodnjanski Gustafi, novogorički Automobili, ljubljanski Martin Krpan, beogradski U škripcu i brojni drugi.

1982 – Novosadska rock grupa Balkan objavila debitantski album “Gola istina”, a među deset songova izdvojili su se “Kolonisti” i “Moji drugari” te, kao najveći hit, pjesma “Tridesetpeta-šesta”.

1993 – U Los Angelesu je, nakon teške bolesti, u 53. godini umro Frank Zappa. Bio je jedan od najosebujnijih i najplodnijih rock glazbenika. Njegova golema diskografija s više od 70 albuma imala je golem utjecaj na tokove popa, jazza, rocka, elektronske i orkestarske muzike. Debi album “Freak Out” s grupom Mothers Of Inventions jedan je od prvih konceptualnih albuma u rocku i smatra se među najboljim ostvarenjima svih vremena. Neki od najpoznatijih Zappinih songova su “Hungry Freaks, Daddy”, “Brown Shoes Don’t Make It”, “Valley Girl”, “Dancin’ Fool”.

1996Crvena jabuka održala koncert u zagrebačkom Domu sportova koji je kao album pod nazivom “Live” objavljen tek 2001. godine pod etiketom Naratona i u distribuciji Croatia Recordsa.

2000 – Koncert Đorđa Balaševića, održan u Narodnom pozorištu u Beogradu pod nazivom “Živeti slobodno” i u organizaciji pokreta “Otpor”, bio je njegov jubilarni stoti nastup u ovom gradu.