Rolling Stones - Bob Marley - Prljavo kazalište

Na današnji dan u svijetu muzike: 05. decembar / prosinac

Glas.ba RTV Na današnji dan

1791 – Umro Mozart. Punim imenom Johann Chrysostom Wolfgang Amadeus Mozart, slavni austrijski kompozitor, rođen u Salzburgu 27. 1. 1756. godine, umro je u 36. godini života u Beču. Život je skončao u potpunoj bijedi i sahranjen je u neobilježenom grobu izvan grada, a sadašnji nadgrobni spomenik na bečkom groblju St. Marx rezultat je nagađanja. Wolfgang Amadeus Mozart je, prema ocjeni mnogih, najgenijalniji skladatelj u povijesti glazbe. Mozart je bio čudo od djeteta, dječak koji je prije poznavao note nego slova i koji je već s tri godine počeo komponirati jednostavne pjesme, a s pet održavati koncerte. Napisao je oko 600 djela, među kojima je 19 opera, 49 simfonija i stotine violinskih i klavirskih sonata i koncerata, zatim sakralnih djela, plesova itd. Među njegovim najčuvenijim operama su “Čarobna frula”, djelo koje je napisao na samrti 1791., te “Figarov pir” i “Don Giovanni”. Veličanstveni “Requiem” je najslavnije Mozartovo sakralno djelo, a “serenada br. 13 u G-molu”, puno poznatija kao “Eine kleine Nachtmusik” (Mala noćna muzika), koju je napisao 1787., jedno je od najpoznatijih popularnih djela klasične muzike svih vremena. Često se kaže da je Mozart živio život rock zvijezde 18. stoljeća, no sasvim je izvjesno da je on utjecao i na rock and roll općenito i grupe kao što su The Beatles, The Moody Blues ili izvođače kao što su Little Richard, Ray Charles i Jerry Lee Lewis. Mnogi su se rock glazbenici i neposredno bavili Mozartom (primjeri: Steve Vai “Mozart – classic rock guitar” ili desetine rock obrada “Eine kleine Nachtmusik” – Toy Dolls, Opus, Brian Setzer Orchestra, Ricky King itd.). Jeste li znali: Neka američka istraživanja su pokazala da je u podzemnim željeznicama u kojima se pušta Mozartova glazba opao broj kriminalnih djela. Liječnici su, pak, mišljenja da puštanje Mozartove glazbe nerođenoj djeci umanjuje stres kod poroda i razvija pozitivne mentalne reakcije kod fetusa.

1899 – Rođen Sonny Boy II, legendarni američki blues pjevač, autor i izvođač na usnoj harmonici.

1910 – Rođen John Hammond, američki producent, muzičar i muzički kritičar, koji se smatra jednom od najutjecajnijih figura u popularnoj muzici 20. stoljeća.

1932 – Rođen Little Richard, američki rock and roll pjevač, autor i pijanist, pravoga imena Richard Penniman.

1938 – Rođen J. J. Cale, punim imenom John Cale, američki rock muzičar, začetnik zvuka poznatog kao Tulsa Sound, vrste rocka koju odlikuju utjecaji bluesa, rockabillyja, countryja i jazza.

1947 – Rođen Jim Messina, američki rock muzičar (Buffalo Springfield, Poco, Loggins & Messina).

1947 – Rođen Kim Simmonds, gitarista i lider britanskog blues benda Savoy Brown.

1965 – Rođen John Rzeznik, pjevač, gitarist i autor u američkoj rock grupi Goo Goo Dolls te jedan od njezinih osnivača.

1969The Rolling Stones objavili album ”Let it Bleed”, posljednji koji je s njima snimio Brian Jones i prvi na kojem se pojavljuje novi gitarista Mick Taylor. Album donosi niz budućih klasika benda, “Gimme Shelter”, “Love in Vain”, “Country Honk”, “Midnight Rambler” i posebno  “You Can’t Always Get What You Want”, koju je magazin Rollin Stone uvrstio među 500 najvećih songova svih vremena.

1975 – Izašao album “Live”, prvo koncertno izdanje Boba Marleyja, na kojem se zabilježeni njegovi klasici kao “Get Up, Stand Up”,  “I Shot the Sheriff” i “No Woman, No Cry”, a upravo se ova koncertna izvedba smatra jednim od najvećih brojeva ikad.

1979Zdravko Čolić u londonskom studiju Central Sound Studio započeo snimanje pjesama za album “Zbog tebe”, kojeg je 24. 2. 1980. objavio Jugoton. Najveći hitovi albuma postale su pjesme “Pusti, pusti modu”, “Prava stvar”, “Bar jedan ples”, “Pjesmo moja” i naslovna “Zbog tebe”.

1985 – Jugoton objavio ”Zlatne godine”, peti studijski album Prljavog kazališta, snimljen sa novim pjevačem Mladenom Bodalecom, koji je smijenio Davorina Bogovića, a hitovi su postale pjesme “Ne zovi mama doktora”, “Sladoled”, “Zlatne godine” te prva izrazita balada, “Ma kog’ me Boga za tebe pitaju”, po kojima će Houra kasnije biti prepoznatljiv.

1988Najskuplje muzičke novine. Na današnji dan 1988. godine izašao je prvi broj beogradskog časopisa za mlade “Ćao”, koji je u okviru redovni izdanja objavljivao i muzičke specijale. Zanimljiv je zbog činjenice da se radi o novini koja konkurira za svjetski rekord u poskupljenju – naravno, nominalno. Naime, prvi broj je koštao 3.000 dinara, a posljednji broj, koji je objavljen u avgustu 1993. godine, koštao je 30 miliona dinara.

2000 – Objavljen četvrti album grupe Rage Against The Machine “Renegades”, koji sadrži covere brojnih svjetskih muzičkih zvijezda, među kojima su Bruce Springsteen, Bob Dylan, MC5, The Rolling Stones, Cypress Hill i Devo.

2008 – Objavljen prvi koncertni album Darka Rundeka & Cargo Orkestra “Live u Domu omladine”. Riječ je o snimci njihovog koncerta održanog u Beogradu, 25. 3. 2007., koji je održan u sklopu turneje “Svitanja”.

2017 – Umro Johnny Hallyday (74). Prvu pjesmu snimio je 1960., a obrađujući Chubbyja Checkera (njegov famozni cover “Let’s Twist Again” kao ”Viens danser le twist” prodan je u više od milion primjeraka) i Jerryja Lee Lewisa na albumu Johnny Hallyday Sings America’s Rockin’ Hits, Hallyday postaje nacionalna mega-zvijezda s velikim hitovima “L’Idole des Jeunes” i “Da Dou Ron Ron”. U Francuskoj je postao idol, ali 18 platinastih izdanja i prodaja koja prelazi brojku od 100 miliona, nisu mu donijeli jednaku internacionalna slavu, premda je krajem 1960-ih sarađivao sa nekim planetarno slavnim rock imenima kao što su Jimmy Page, Peter Frampton, te Steve Marriott  i Ronnie Lane iz Small Facesa, a legendarna je priča da mu je u oktobru 1966. predgrupa bio The Jimi Hendrix Experience. U novom mileniju Johnny Hallyday je snimao i nastupao nesmanjenim intenzitetom, a kao zanimljivost navodimo da je za njegov album Le Cœur d’un homme iz 2007. godine Bono Vox napisao pjesmu “I Am the Blues“, jednu od vrlo rijetkih koje je francuski rock pjevač snimio na engleskom jeziku.