Na današnji dan u svijetu muzike: 06. decembar / prosinac

Glas.ba RTV Na današnji dan

1949 – Rođen Vlado Pravdić, klavijaturista u Ambasadorima, Indexima i Bijelom dugmetu.

1949 – Umro Lead Belly, američki folk i blues izvođač čije je pravo ime Hurrdi William Ledbetter. Bio je virtuoz na 12-žičanoj akustičnoj gitari, a svirao je i piano, mandolinu, usnu harmoniku, violinu i akordion.

1953 – U koncertnoj dvorani “Istra” održan prvi Zagrebački festival zabavne glazbe, puno kasnije poznat kao Zagrebfest. S obzirom da je festival bio takmičarska smotra kompozitora, izabrana su samo dva izvođača da ih sve interpretiraju – Ivo Robić i Rajka Vali koji su pjevali po šest pjesama u finalu festivala. Nagradu je dobila pjesma “Ta tvoja ruka mala”, autora Ljube Kuntarića, u Robićevoj izvedbi.

1956 – Rođen Peter Buck, gitarista i suosnivač američke rock grupe R.E.M.

1956 – Rođen Randy Rhoads, američki heavy metal gitarista koji je svirao sa with Quiet Riot i Ozzyjem Osbourneom.

1962 – Objavljen EP zagrebačke beat grupe Bijele strijele s četiri pjesme. Tri su bile prepjevi – “Wanderer” i “Runaraound Sue” američkog doo-wop izvođača Diona, koja je prevdena kao “Svi trče oko Sue” te “Sealed With A Kiss” Briana Hylanda, prevdena kao “Rastanak”. Četvrta je, pak, bila povijesna: vlastiti instrumental pod nazivom “Strijele”.  Bila je to prva ploča nekog domaćeg originalnog rock sastava.

1966Beatlesi započeli rad na svom novom, osmom studijskom albumu, koji je objavljen nakon 7 mjeseci pod nazivom “Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band” i označen je kao “magnum opus” Beatlesa, odnosno jedan je od najutjecajnijih rock albuma svih vremena.

1968The Rolling Stones objavili deveti album ”Beggars Banquet”, koji je i posljednji na kojem je u snimanju svih pjesama sudjelovao Brian Jones. Album je donio niz zapaženih pjesama, “Street Fighting Man”,  “No Expectations”, “Stray Cat Blues”, ali posebno se izdvaja ”Sympathy for the Devil”, broj koji je u izboru Rolling Stonea ranigiran kao 32. na listi 500 najvećih rock pjesama svih vremena.

1969Ubojstvo na koncertu. Rock koncert pod nazivom Altamont Speedway Free Festival, koji je na današnji dan 1969. godine održan u Kaliforniji na auto-trkalištu Altamont Speedway, organizirali su Rolling Stonesi, koji su bili i headlineri festivala. Nastupili su još Santana, Jefferson Airplane, The Flying Burrito Brothers i Crosby, Stills, Nash and Young. Zapravo, u programu si bili i The Grateful Dead, ali su oni svoj nastup prekinuli nakon nasilja u blizini pozornice. Festival je okupio oko 300.000 gledatelja i bio je najveći događaj nakon Woodstocka. Nažalost, ostat će upamćen po ubojstvu kojeg su počinili članovi motociklističke skupine Hell’s Angels (Anđeli pakla) iz Los Angelesa, angažirani kao čuvari reda na festivalu. Oni su, upravo za vrijeme nastupa Stonesa, ubili 18-godišnjeg Mereditha Huntera, a njihov brutalni čin zabilježila je filmska kamera, što je i prikazano kasnije u dokumentarnom filmu “Gimme Shelter”.

1975 – Jugoton objavio debitantski album sarajevskog pjevača Zdravka Čolića pod nazivom “Ti i ja”, a obilježile su ga pjesme Kornelija Kovača “Vagabund”, “Ostanimo prijatelji”, “Zvao sam je Emili”, te “Loše vino” Arsena Dedića, pjesma koju će godinu kasnije snimiti i Bijelo dugme.

1979 – Izašao prvi vinilni singl grupe Paraf ”Rijeka/Moj život je novi val”. Ovitak ploče označen je uputstvom ”slušati glasno”. Ova se singl ploča smatra prvim Ri Rock izdanjem.

1982 – Izašao drugi album Olivera Mandića “Zbog tebe bih tucao kamen” obilježen naslovnom pjesmom, te brojevima “Biću tvoj” i ultimativnim hitom “Smejem se a plakao bih”.

1988Umro Roy Orbison (52), slavni američki rock i country pop pjevač i autor, koji je godinu dana ranije primljen u Rock and Roll Hall of Fame. Umro je od srčanog udara, a dva dana ranije svirao je u gradu Clevelandu. Život nije bio baš milostiv prema njemu. Godine 1966. njegova žena je poginula u motociklističkoj nesreći, dvije godine kasnije u požaru koji je izbio u njegovoj obiteljskoj kući poginula su dva njegova sina, djecači od deset i šest godina, a 1977. morao je obaviti tešku operaciju na srcu. Ovaj američki pjevač, autor, gitarista i jedan od pionira rock and rolla dobitnik je Grammy nagrade za životno djelo, uključen je u Rock nad Roll Hall of Fame i rangiran kao 37. na listi 100 najvećih rock artista svih vremena. Njegovi najpoznatiji naslovi su “Only the Lonely”, Oh Pretty Woman”, “Crying”, “Running Scared” i “You Got It”. Od 1961. do njegove smrti objavljena su mu 33 studijska i kompilacijska albuma, a zadnji je bio “Traveling Wilburys vol. 1”, projekt u čijem snimanju su još sudjelovali Bob Dylan, Tom Petty i Jeff Lynne. Album je objavljen samo nešto više od mjesec dana prije Orbisonove smrti. Posthumno su objavljena još tri albuma Roya Orbisona.

1993Održan Hit Depo Live, koncert organiziran povodom 200. istoimene emisije na HTV-u. Svirali su, među ostalima: Soulfingers, Gibonni, Dino Dvornik, Hard Time, Psihomodo Pop, Pipsi, E.T. (!), Laufer, Prljavo kazalište, Daleka obala, Jura Stublić i Film

1996Đorđe Balašević održao koncert u Mariboru, koji je snimljen i objavljen na CD-u “Da l’ je sve bilo samo fol”.

2002Umro Toni Sabol (60), jedan od najpoznatijih muzičkih menadžera na ovim prostorima, zaslužan za domaće koncerte nekih od najslavnijih svjetskih izvođača kao Rolling Stones, Chuck Berry, Bob Dylan i Dire Straits.