Balkan Express - Mile Lojpur - Oliver

Na današnji dan u svijetu muzike: 29. juli / srpanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1923 – Rođen Jim Marshall, engleski inženjer koji je promijenio rock muziku smislivši prvo snažno gitarski pojačalo ”Marshall”.

1925 – Rođen Mikis Theodorakis, grčki kompozitor koji je internacionalnu slavu stekao muzikom za film “Grk Zorba” iz 1964.

1946 – Rođen Neal Doughty, klavijaturista i suosnivač američke rock grupe REO Speedwagon.

1953 – Rođena Patti Scialfa, rock pjevačica i gitaristica, od 1984. članica E Street Banda, a od 1991. i supruga Brucea Springsteena.

1956 – Rođen Dragoljub Crnčević Baki, blues gitarista, pjevač i autor, lider beogradske blues grupe Dr Project – Point Blank.

1966 – Na današnji dan supergrupa Cream održala je svoj prvi koncert. Eric Clapton, koji je u grupi John Mayall’s Bluesbreakers stekao reputaciju najboljeg britanskog blues gitariste, upoznao je malo prije toga Gingera Bakera, bubnjara iz grupe Graham Bond Organisation, i pozvali su basistu Jacka Brucea da im se prudruži u novoj grupi Cream, koja je live premijeru imala u dvorani The Twisted Wheel u Manchesteru. Već nekoliko dana grupa je bila u studiju radi snimanja prvog albuma koji je pod nazivom “Fresh Cream” objavljen 9. 12. 1966. Jeste li znali: Claptonov zvuk gitare inspirirao je nepoznatog autora da poslije nekoliko mjeseci na zidu podzemne željeznice u Londonu sprejom ispiše grafit “Clapton je Bog”, koji je fotografirao jedan reporter – ironično, s psom u kadru koji urinira na zid – a slika je obišla cijeli svijet i stvorila mit o mladom 21-godišnjem gitaristu.

1966 – Bob Dylan doživio udes na moticiklu u blizini svoje kuće u Woodstocku, država New York, a obim njegovih ozljeda nikada nije otkriven. Dylanovi biografi su napisali da mu je nesreća dala priliku da pobjegne od pritisaka oko sebe, a to je potrajalo – povukao se iz javnosti i, osim nekoliko pojavljivanja, nije ponovo putovao skoro osam godina.

1967 – Održan Love-In Festival u Londonu. Dvije godine prije najznamenitijeg “love festivala”, legendarnog američkog Woodstocka, u Londonu su na jednom od prvih velikih grupnih okupljanja svirali Pink Floyd, Brian Auger Trinity & Julie Driscoll, The Animals, Crazy World Of Arthur Brown i još neke manje poznate grupe.

1973 – Rođen Wanya Morris, jedan od pet pjevača i suosnivača američke R&B vokalne grupe Boyz II Men.

1974 – Umrla Cass Elliot (33), pjevačica grupe The Mamas and the Papas. Rođena kao Ellen Naomi Cohen, postala je slavna pod nadimkom Mama Cass, a sa grupom je objavila pet albuma na kojima su klasici popa kao “Monday, Monday” i “California Dreamin'”. Kada se grupa Mamas and the Papas prvi put razišla, Cass Elliot je započela solo karijeru u kojoj je do 1973. objavila osam albuma, a kratkotrajno obnovljenom bendu nije se pridružila. Jeste li znali: U istoj sobi u Londonu, u apartmanu na Curzon Placeu, gdje je od srčanog udara umrla Cass Elliot, poslije nešto više od četiri godine umro je i Keith Moon, bubnjar grupe The Who.

1983 – U ceremoniji zatvaranja jubilarnog 30. Pulskog filmskog festivala dodijeljene su nagrade za najbolja ostvarenja, a Zlatnu arenu za filmsku muziku dobio je Zoran Simjanović za soundtrack filma redatelja Branka Baletića “Balkan express”. U pitanju je priča o istoimenom putujućem muzičkom sastavu čija je glavna preokupacija, u stvari, bila džeparenje, ali će ih Drugi svjetski rat učiniti tragičnim herojima. Muzičke hit teme iz filma su “Ta tvoja munt harmonika”, koju su otpjevali Olivera Marković i Bora Todorović, i “Maramica markizet” u izvedbi Tome Zdravkovića. Ako niste znali: Zoran Simjanović, nekadašnji klavijaturista pionirskih rock sastava Siluete i Elipse, postao je jedan od najplodnijih autora filmske muzike i samo u ’80-ima komponirao je soundtrack za još veliki niz poznatih filmova kao što su “Petrijin venac” (1980.), “Sjećaš li se Dolly Bell?” (1981.), “Maratonci trče počasni krug” (1982.), “Žikina dinastija” (1985.), “Jagode u grlu” (1985.), “Otac na službenom putu” (1985.), “Lepota poroka” (1986.), “Anđeo čuvar” (1987.) i “Balkan express 2” (1989.).

1987 – Guverner američke savezne države Michigan proglasio je na današnji dan novi državni godišnji praznik “Four Tops Day”, kojim se odaje počast grupi Four Tops za njihove zasluge u američkoj muzici. Four Tops je vokalni doo-wop, jazz, soul, R&B kvartet, osnovan 1954. godine, a na više od 20 albuma imali su brojne hitove, među kojima je najpoznatiji “Reach Out I’ll Be There”. Four Tops su tri godine kasnije primljeni u Rock and Roll Hall of Fame. Jeste li znali: Prvu domaću obradu pjesme “Reach Out I’ll Be There” u prepjevu nazvanu “Biću tamo” prva je 1966. snimila jazz pop pjevačica Nada Knežević, a još poznatiju verziju pod nazivom “Nađi me” na svom debitantskom albumu 1987. objavila je beogradska grupa Oktobar 1864.

1988 – Umro Pete Drake (55), pedal steel gitarista i producent. Kao instrumentalist, svirao je na albumima Elvisa Presleyja, Tammy Wynette, Joan Baez, a među onima koji se posebno ističu je čuveni trostruki album Georgea Harrisona “All Things Must Pass” te tri Nashville-albuma Boba Dylana, među kojima je najslavniji “Nashville Skyline”. Jeste li znali: Pete Drake je postao značajan kao pionir takozvane “talking steel” gitare. Riječ je o efektu poznatom kao “talk box”, odnosno malom uređaju koji priključen na električnu gitaru daje efekt pjevanja preko instrumenta. Pete Drake ga je prvi koristio od 1964. na pedal steel gitari i tako stvorio takozvanu “gitaru koja priča”, što se najzornije čuje u jednom od njegovih songova, “I’m Sorry”.

2005 – Umro Mile Lojpur (75), legendarni beogradski rock pionir, koji se na sceni pojavljuje krajem 1950-ih i nazivan je ”beogradski Elvis Presley”. Čuvene su postale njegove ”Zvezdane noći” u kojima je izvodio covere rock and roll standarda. Iza njega nisu ostali diskografski zapisi, a tek 1988. zabilježeno je njegovo gostovanje na solo albumu Nikole Čuturila ”9 lakih komada” u pjesmi “Kad je Lojpur svirao”, te na albumu ”Plagijati i obrade” grupe Prljavi inspekor Blaža i Kljunovi, u Lojpurovom starom hitu “Šumadijski Twist”. Lajpur je nastupao sve do ove 2005. godine, prije nego ga je pogodio infarkt.

2018 – Umro Oliver Dragojević (70), slavni i popularni dalmatinski pop pjevač i pijanista. Koliki je trag ostavio na muzičkoj sceni pokazuje to da su vijest o njegovoj smrti objavili i brojni vodeći svjetski mediji. Na vječni počinak je ispraćen uz državne počasti, a 2019. premijerno je prikazan dokumentarni film ‘OLIVERovih 70 – Mala priča o velikom glazbeniku i njegovom posljednjem koncertu”. Za albume i nebrojene klasike zabavne muzike, kao ”Cesarica”, ”Molitva za Magdalenu”, ”Vjeruj u ljubav”, ”Oprosti mi pape” i ”Galeb i ja”, dobio je brojna priznanja, a posljednje je bilo Porin za životno djelo 2018.