Na današnji dan u svijetu muzike: 10. juli / srpanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1865 – Rođen Nikola Tesla, u kontekstu popularne muzike zanimljiv kao službeni izumitelj radija.

1942 – Rođen Ronnie James Dio, američki heavy metal pjevač i autor.

1947 – Utemeljen Jugoton, prva jugoslavenska diskografska kuća. Nastao je na temeljima nacionalizirane zagrebačke tvrtke “Elektroton”, koja je nastala krajem tridesetih godina. Prva ploča koju je Jugoton proizveo iste ove ’47. – dakle, s kataloškim brojem J-1001 – bila je singlica s pjesmama “Ti tvoji zubići” i “Jedan mali brodić”, dvije dalmatinske tradicionalne pjesme u izvedbi Zagreb Male Quinteta. Već prve godine Jugoton je proizveo 33.000 gramofonskih ploča. Godine 1956. u proizvodnju ulaze nove ploče – od vinila, s mikrobrazdama i dugosvirajućeg sadržaja (25 centimetarski LP). Prvi su programi bili ploče s narodnim muzičkim sadržajem, a prva solistička ploča zabavne muzike bio je naslov “Pjeva vam Ivo Robić”, objavljen sredinom te 1956. Krajem 1957. godine pojavile su se i singlice, manje gramofonske ploče na 45 okretaja u minuti, te EP (singlice sa 33 okretaja i više prostora za duže pjesme). Rezultiralo je to da sljedeće godine u Jugotonu proizvodnja bude cijelih 500.000 gramofonskih ploča. No, 1958. je interesantna zbog jedne tehnološke novosti koja je oduševila poklonike muzike – proizvedena je, odnosno objavljena prva ploča sa stereo zvukom! Bio je to naslov “Tam kjer murke cveto” kvinteta Arsenik. Godine 1991., nakon osamostaljenja Hrvatske, Jugoton mijenja ime u Croatia Records. Prvo izdanje koje je krajem kolovoza (avgusta) ’91. godine objavljeno bez logotipa tada već bivšeg Jugotona, ali i bez nove oznake, bila je pjesma Tomislava Ivčića “Stop the War in Croatia”. Početkom listopada (oktobra) iste godine objavljeno je i prvo izdanje pod znakom Croatia Recordsa – dakle, kataloški broj CR 0001 – album “Moja domovina” u izvedbi raznih izvođača, među kojima su bili Hrvoje Hegedušić, Vladimir Kočiš Zec, Magazin i drugi. Sljedeća diskografska kuća u tadašnjoj Jugoslaviji bio je beogradski PGP RTB, utemeljen 1959., 12 godina poslije Jugotona. Značajniji kasniji izdavači bili su Založba kaset in plošč RTV Ljubljana i sarajevski Diskoton. Ako niste znali: Jugoton je ostao najveći diskograf na ovim prostorima u dvadesetom stoljeću – tokom 50 godina u fonoteci ove kuće arhivirano je oko 14.000 različitih izdanja na gramofonskim pločama, kasetama i compact discovima.

Jugoton

1954 – Rođen Neil Tennant, britanski pop pjevač i autor, suosnivač pop dua Pet Shop Boys.

1959 – Rođena Sandy West, bubnjarica i originalna članica američke all-girl rock grupe The Runaways.

1960 – Rođen Mladen Puljiz, vodeći vokal i klavijaturista zagrebačke synthpop grupe Boa.

1964 – Rođena grupa The Who. Sedam dana nakon što je objavila svoj prvi singl s pjesmama “Zoot Suit” i “I’m The Face”, engleska rock grupa The High Numbers odlučila je promijeniti naziv u – The Who. Sljedeći singl i prvi koji će objaviti pod novim imenom započeli su raditi u novembru iste godine u Pye studiju u Londonu i objavit će ga u januaru naredne godine. Riječ je o pjesmi “I Can’t Explain”, koja se smatra jednim od ključnih djela za razvoj rocka, a numera je uvrštena među 500 najvećih songova svih vremena. Jeste li znali: Gitarista Pete Townshend i basista John Entwistle u ranim danima su svirali tradicionalni jazz u školskom bendu The Confederates. Rhythm and blues su počeli izvoditi kada ih je Roger Daltrey pozvao da se priključe njegovoj grupi The Detours, u kojoj je on bio solo gitarista. Kada su ih početkom ’64. napustili bubnjar i pjevač, a u bend ušao Keith Moon, nastali su The High Numbers.

1967 – Objavljen album američkog soul pjevača Otisa Reddinga “Live in Europe”. Bio je to njegov prvi koncertni album i, nažalost, posljednje njegovo izdanje objavljeno za života – Redding je poginuo u decembru 1967. u padu malog zrakoplova. Ovaj live album sadrži neke od najpoznatijih i najcjenjenijih Reddingovih pjesama: “Respect”, koja je rangirana kao peta na listi 500 najvećih songova ikad, te “Fa-Fa-Fa-Fa-Fa (Sad Song)”, “I’ve Been Loving You Too Long” i obradu “(I Can’t Get No) Satisfaction”. Album “Live in Europe” proglašen je za jedno od 500 najvećih izdanja svih vremena.

1972 – Američki rock bend Chicago objavio peti studijski album. Nakon prvog pod nazivom “The Chicago Transit Authority”, svi ostali označavani su redoslijedom rimskim brojevima. Peti album je dvostruki i bio je jedan od hit albuma ’72., a za grupu Chicago prvo izdanje u seriji od četiri albuma uzastopno s kojim su dospjeli na vodeće mjesto američke liste. Najuspješnija pjesma s petog albuma bila je “Saturday In The Park”. Jeste li znali: Grupa Chicago je, iza Beach Boysa, druga po dugovječnosti ali i po uspjehu među svim američkim bendovima. Prodali su više od 120 miliona primjeraka svojih albuma i imali su 21 hit na Top ten listi.

1973 – Jugoton izdao dvostruki live album “Boom 73”, s pjesmama izvedenim na Boom festivalu 20. i 24. 4. u Ljubljani. Numere uvrštene na ovo izdanje su “Kosovski božur” (YU grupa), “Ako odem” (Buco i Srđan), “Moj smeh je umrl” (Ave), “Gvendolina” (Srce), “Mala noćna glasba” (Jutro), “Klik tema broj 1” (Zdenka Kovačiček i Nirvana), “Eto tako” (Rock Express), “Pop pjevač” (Grupa 220), “Pjesme s planine” (Drago Mlinarec), “Reci, ciganko, što mi u dlanu piše” (Time), “Ako poželiš” (Dah) i “Hej, zar ne čuješ ti” (Grupa 777).

1973 – Izašao treći solistički album Lou Reeda, nekadašnjeg lidera, gitariste i pjevača kultne američke rock grupe The Velvet Underground. Urađen u formi tragične rock opere, album “Berlin” se bavi temama narkomanije i depresije. Smatra se jednim od 500 najvećih albuma u rocku ikada, a značajni songovi na njemu su “Berlin”, “Sad Song” i “Caroline Says” koja ima dva nastavka. Jeste li znali: Album “Berlin” nikada nije doživio koncertnu promociju, a Lou Reed je pjesme s ovog izdanja vrlo rijetko izvodio na koncertima. Tek cijele 33 godine kasnije on je u New Yorku izveo koncert na kojem je prvi put odsvirao cijeli album “Berlin” i snimka je objavljena na CD-u 2008.

1979 – PGP RTB izdao debi album grupe Galija pod nazivom ”Prva plovidba”. Prva strana LP ploče prigodno je i nazvana ‘isplovljenje’, a čine je muzičke priče “Avanturista”, “Letnja pesma”, “Pesma za dobro jutro” i “Posrednik”. Na drugoj strani pod zajedničkim nazivnikom ‘uplovljenje’ nalaze se “Mađioničar”, “Gospi” i “Decimen”. Ove dvije potonje, uz uvodnu, postale su najveći hitovi izdanja. Sve numere su djelo braće Nenada Neše Milosavljevića (muzika) i Predraga (tekstovi), koji je na snimanju pjevao prateće vokale i postao novi član grupe.

1987 – Umro John Hammond (76), američki producent, muzičar i muzički kritičar. Posebnu je ulogu imao kao “talent scout”, onaj koji je otkrivao nove talente, među kojima su bili Billie Holiday, Count Basie, blues gitarista Stevie Ray Vaughan. Smatra se jednom od najutjecajnijih figura u popularnoj muzici 20. stoljeća, te je uključen u Rock and Roll Kuću slavnih odmah po njenom ustanovljavanju 1986.

1998 – U Bugojnu održan prvi rock festival u BiH poslije rata u devedesetima. U jednodnevnom programu pod nazivom “Ex-Yu Rocks” nastupili su po jedan mladi bend iz svake zemlje nastale raspadom Jugoslavije te gosti, Cooler Thath Jesus iz Nizozemske i, kao zvijezde večeri, beogradski Električni orgazam. Sljedeća dva festivala održana su također u Bugojnu, a onda redom u Travniku, Jablanici, Drvaru i Krupi na Vrbasu nadomak Banja Luke, uz proširenje programa na dva dana. Osim grupa nove generacije, na Ex-Yu Rocks festivalu nastupili su Zabranjeno pušenje, Kultur Shock, Kal, Zoster, Kanda Kodža i Nebojša, Atomsko sklonište, Električni orgazam, Psihomodo pop, Kud Idijoti, Darkwood Dub, Urban, Dubioza kolektiv, Rambo Amadeus, Hladno pivo, Yu grupa, Majke i drugi poznati sastavi iz regiona.

1998 – U Parizu održan koncert “The Three Tenors” čiji je snimak objavljen na istoimenom albumu. Pjevačku grupu “Tri tenora” činili su talijanski tenor Luciano Pavarotti te Španjolci José Carreras i Plácido Domingo. Na koncertu su izvođene popularne arije iz opera Rigoletto, Tosca, Traviata, La Boheme i drugih. Bilo je to jedno od ukupno tri različita izdanja koja su snimila tri tenora i s njima ušli u Guinessovu knjigu rekorda kao najbolje prodavani albumi klasične muzike svih vremena.

2000 – Objavljen “Parachutes”, debi album alternativne rock grupe Coldplay. Imao je četiri hita, “Shiver”, “Yellow”, “Trouble” i “Don’t Panic”, a sve pjesme potpisali su sva četiri člana benda. “Parachutes” je nagrađen Grammyjem kao najbolji alternativni album godine. Jeste li znali: Coldplay je grupa organizirana na princupu “svi za jednoga, jedan za sve” i, poput U2 ili R.E.M., cjelokupnu zaradu dijele na potpuno jednake dijelove, važno pravilo u njihovom radu glasi: niko u bendu ili oko njega ne smije koristiti droge.

2001 – Bajaga i Instruktori su, nakon šest mjeseci rada, završili snimanje materijala za album “Zmaj od noćaja”. Osim naslovne balade, hitovi albuma bili su obrada tradicionala “Lepa Janja, ribareva kći” i prepjevana obrada klasika grupa Clash “Should I Stay Should I Go”.