alan freed - Korni grupa - Rolling Stones

Na današnji dan u svijetu muzike: 11. juli / srpanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1937 – Umro George Gershwin (38), autor kojeg Amerikanci smatraju svojim najvažnijim skladateljem 20. stoljeća. Iza njega su ostala neka epohalna djela iz žanra mjuzikla kao i brojne popularne melodije. Najpoznatiji mjuzikli su “Of Thee I Sing”, prvi mjuzikl nagrađen Pulitzerovom nagradom, te “Porgy and Bess” koji sadrži jedan od klasika blues and jazz muzike, pjesmu “Summertime”. Među Gershwinovim klasičnim kompozicijama, također s utjecajem jazza, najpoznatije su “Rhapsody in Blue” (Rapsodija u plavom) i “An American in Paris” (Amerikanac u Parizu).

1946 – Rođen John Lawton, engleski rock pjevač, član grupe Uriah Heep.

1951 – Medijsko krštenje rock and rolla. Američki DJ Alan Freed, poznat i po pseudonimu Moondog, na današnji dan prvi put je u eteru radio stanice WJW vodio svoju emisiju “The Moondog House” u kojoj je puštao rhythm and blues pjesme tog vremena. A ono po čemu je ušao u povijest jeste činjenica da je prvi za tu muziku počeo u svojim emisijama koristiti termin “rock and roll”. U Rock and Roll Hall of Fame uvršten je s prvom skupinom znamenitih osoba iz svijeta rocka, 1986. godine, kada je Kuća slavnih utemeljena. Ako niste znali: Alan Freed je 21. 3. 1952. godine bio organizator show programa “The Moondog Coronation Ball” u Cleveland Areni, a taj se događaj smatra – prvim rock and roll koncertom u povijesti.

1951 – Rođena Bonnie Pointer, pjevačica obiteljske R&B / soul / disco grupe The Pointer Sisters.

1957 – Rođen Michael Rose, reggae pjevač s Jamajke, član grupe Black Uhuru.

1958 – Rođen Sanin Karić, bas gitarista, član grupa Formula 4, Teška industrija, Vatreni poljubac i Divlje jagode.

1959 – Rođen Richie Sambora, američki rock gitarista, član grupe Jon Bon Jovi.

1959 – Rođena Suzanne Vega, američka rock kantautorica i pjevačica.

1972 – Na današnji dan PGP RTB je otisnuo prve primjerke debitantskog i neimenovanog albuma beogradske Korni grupe, koju je četiri godine ranije osnovao klavijaturist Kornelije Kovač, nakon što je napustio sarajevske Indexe. Do ovog trenutka Korni grupa je objavila osam singl izdanja te imala nekoliko promjena u postavi, prvenstveno na mjestu pjevača, na kojem su se od osnutka smjenjivali redoslijedom Seka Kojadinović, Dušan Prelević, Dalibor Brun, Dado Topić i vrlo kratko Zdravko Čolić. Od kraja 1971. godine novi vokal je postao Zlatko Pejaković i upravo s njim je snimljen prvi album. Postavu su, uz Kornelija i Zlatka, činili još gitarista Josip Boček, basista Bojan Hreljac i bubnjar Vladimir Furduj. Od ukupno pet tema, na albumu su dominirale “Glas sa obale boja”, muzički broj Josipa Bočeka na stihove Kornelija Kovača, te Kornelijeva tema “Put za istok” – koja je s trajanjem od 14 minuta i 27 sekundi najduža ovdašnja rock pjesma koja je snimljena u dvadesetom vijeku. Dotadašnji rekord držala je opet Korni grupa s 13-minutnom pjesmom “Jedna žena” iz prethodne godine. Muzički stil svih tema je progresivni rock – pa je prvijenac Korni grupe i prvo takvo žanrovsko izdanje u diskografiji tadašnje Jugoslavije. Ako niste znali: Pjesme za prvi album Korni grupe izvorno su urađene za potrebe jedne TV emisije koja je snimana o njima, i to u mono tehnici. Kada su završene, Kornelije Kovač je odlučio da to bude objavljeno i na ploči. Originalnu verziju “Jedne žene”, koja je snimljena uživo na Zagrebačkom festivalu ’70. sa Dadom Topićem, iz razumljivih razloga nije uvrstio na album, a do početka snimanja, nije stigao uraditi novu sa Zlatkom Pejakovićem. Učinio je to tek naredne godine u više nego dvostruko kraćoj varijanti i ona je objavljena na singlu. Izvorna “Jedna žena” s Topićevim glasom pojavila se tek 1996. na kompilaciji “Prvo svetlo neobičnog života”.

1975 – Britansko-američka blues rock grupa Fleetwood Mac objavila je 1968. godine debitantski album pod nazivom “Fleetwood Mac”, a svoj deseti studijski naslov, izdan na današnji dan također pod istim nazivom, pa se zbog toga naziva i “bijeli album”. No, za razliku od prvog, koji je bio prilično nezapažen, ovaj je postao prvi multiplatinasti album grupe i postao je prvi naslov Fleetwood Maca na čelu američke top liste. Također, ovaj album je predstavio nove članove – još jednu pjevačicu, Stevie Nicks, te Lindseyja Buckinghama na gitari i u ulozi pratećeg pjevača. Album je imao tri hita, “Over My Head”, “Rhiannon” i “Say You Love Me”, a zapažena je postala i pjesma Stevie Nicks “Landslide”. Časopis Rolling Stone ovaj je album uvrstio na 183. mjesto liste 500 najvećih rock albuma ikada.

1976 – Koncertom u Metkoviću, započela je “Velika jadranska turneja” u zajedničkoj izvedbi Zdravka Čolića i Indexa. Koncerte su započinjali Indexi sa svojim pjesmama, a onda bi se u finalnom dijelu programa pretvorili u Čolićev prateći sastav. Turneja je bila organizirana duž cijele Jadranske obale i bez pauze trajala je do 15. 8.

1980 – Britanska synthpop grupa Ultravox objavila svoj četvrti studijski album “Vienna”. Istoimena pjesma bila je vodeći hit albuma, koji je postao najuspješniji i najpoznatiji u diskografiji ove grupe. Jeste li znali: Neposredno prije snimanja albuma “Vienna”, član grupe Ultravox postao je gitarist Midge Ure, koji je prije toga kratko svirao s grupom posve drugačijeg usmjerenja, irskim hard rock bendom Thin Lizzy, što bi u domaćim prilikama bilo jednako, recimo, prelasku Zeleta Lipovače u grupu Denis & Denis. No, Midge Ure se sasvim dobro uklopio u synthpop i new romantic izraz Ultravoxa i, štoviše, omogućio im svjetsku slavu.

1983 – Jugoton objavio prvi i jedini album beogradske rock grupe Zamba pod nazivom “Udarac nisko”. Zamba se može ubrojati u kategoriju “one hit wonder” izvođača, jer je njihov album naišao na dobar prijem i zabilježio je solidnu prodaju, no bend se svejedno već naredne godine ugasio. Najveći hit bila je pjesma “Zašto ideš s njim”, a izdvojile su se još “Udarac nisko”, “Nesvesno zaljubljen” i “Kikiriki”. Ako niste znali: Najpoznatiji muzičar iz redova Zambe bio je gitarista i pjevač Nikola Čuturilo Čutura, koji je 1984. godine najprije prihvatio poziv Električnog orgazma da s njima krene na jugoslavensku turneju, a u septembru iste godine zamijenio je Bajagu u grupi Riblja čorba.

1987 – Jugoton izdao debi album ženske pop rock grupe Cacadou Look iz Opatije pod nazivom “Tko mari za čari”. Među ukupno deset numera našla se jedna obrada, “Tako lako”, kao prepjev “It’s So Easy” Buddyja Hollyja i ona je, zajedno s brojevima “Kao pjesma” i “Gledam ga dok spava”, bila među najuspješnijim naslovima na albumu. Ako niste znali: Album “Tko mari za čari” je prvo izdanje jedne ženske pop rock grupe u tadašnjoj Jugoslaviji.

1991 – U studiju Tivoli u Ljubljani riječka rock grupa Let 3 završila je snimanje svog albuma “El Desperado”. Pored novih koncertnih favorita ”Fuck Famiglia”, ””El Desperado””, ”Pokvarena žena (Žilogriz)”, ”Ha, ha, ha” i ”Mona”, album  uključuje novu verziju klasika Termita ”Vjeran pas”. Album je u decembru iste godine objavio Helidon.

1994 – Izašao album grupe The Rolling Stones “Voodoo Lounge”, prvi bez originalnog basiste i suosnivača benda, Billa Wymana, koji je grupu napustio početkom 1993. Album je producirao Don Was, lider američke R&B grupe Was (Not Was). Sve pjesme napisali su Mick Jagger i Keith Richards, a uspješniji naslovi s albuma postali su “Love Is Strong”, balada “Out of Tears”, “Blinded by Rainbows”, koji je rijetki politički song Stonesa o sukobima u Sjevernoj Irskoj, te novi koncertni adut “You Got Me Rocking”. Jeste li znali: Nakon odlaska Billy Wymana Rolling Stonesi u grupu nisu primili novog basistu. Angažirali su Darryla Jonesa, koji je do tada svirao sa Stingom, Peterom Gabrielom, Madonnom, Ericom Claptonom i Joan Armatrading, i Jones je sudjelovao u snimanju svih narednih albuma grupe te na svim turnejama, ali nikad nije postao zvanični član Rolling Stonesa.

1995 – Jamajčansko-američki reggae pjevač Shaggy objavio svoj treći studijski album “Boombastic” za koji je napisao većinu od 14 pjesama. Uz naslovnu pjesmu, koja je postala veliki internacionalni hit, uspješna je bila i obrada jednog starog hita, “In The Summertime”, koji je engleska grupa Mungo Jerry snimila 1970. Jeste li znali: Na albumu se nalazi i Sting remix pjesme “Boombastic” koji sadrži Stingov sempl pjesme “Let’s Get It On”, jedne od najslavnijih naslova čuvenog američkog soul pjevača Marvina Gayea.

2014 – Umro Tommy Ramone (65), američki muzičar i producent mađarskog porijekla, bubnjar punk grupe The Ramones.