Peca Popović - VIS Idoli

Na današnji dan u svijetu muzike: 12. juli / srpanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1943 – Rođena Christine McVie, engleska rock klavijaturistica, pjevačica i autorica, članica američke rock grupe Fleetwood Mac.

1949 – Rođen Petar Peca Popović, jedan od najvećih i najuglednijih rock novinara i promotora u regionu. Prvi tekst objavio je 1967. u “Gongu” i od tada je neprekidno, tokom cijele svoje dugotrajne novinarske karijere, vrijedio kao jedan od lidera ovdašnje rock žurnalistike, objavljujući zapažene recenzije albuma, komentare i intervjue u gotovo svim novinama u bivšoj Jugoslaviji. U radijskom novinarstvu, tokom sedamdesetih, ističe se njegova uloga voditelja i jednog od urednika kultne emisije Radio Beograda “Veče uz radio”, koju je 1968. pokrenuo Nikola Karaklajić. Popović je, također, bio glavni urednik dva najuspješnija lista jugoslavenske rock scene – “Džuboksa” i “Rocka”. U ulozi promotora rocka, Peca Popović je sudjelovao u realizaciji brojnih velikih događaja, među kojima su posebno izdvajaju sudjelovanje u pokretanja poznatog Boom festivala, 1971. godine, čija serija je okončana 1978. u Novom Sadu, te osmišljavanje legendarnog koncerta Bijelog dugmeta kod beogradske Hajdučke česme, 1977. Poslije više od 40 godina novinarskog i promotorskog staža na sceni, Peca Popović je tek 2008. napisao svoju prvu knjigu pod nazivom “Rokopisi” u kojoj je u 27 priča zabilježio svoja iskustva i doživljaje iz svijeta rocka. Ako niste znali: Kada je 1984. Momčilo Bajagić snimio prvi samostalni album “Pozitivna geografija”, zvaničnu promociju u Beogradu je organizirao časopis “Rock” i njegov glavni urednik Peca Popović je za tu prigodu i smislio naziv prateće Bajagine grupe – Instruktori pozitivne geografije.

1947 – Rođen John Wilkinson, poznatiji kao Wilko Johnson, gitarista u prvoj, originalnoj postavi engleske pub rock grupe Dr Feelgood.

1962 – Rolling Stones izveli svoj prvi koncert u karijeri i to u čuvenom londonskom klubu Marquee. Klub je otvoren 1958. i tokom ’60-ih na njegovoj sceni su svirali Moody Blues, Who, Yes, David Bowie, Jimi Hendrix, Jethro Tull, Pink Floyd i brojni drugi, dakle predstavljao je jedno od najslavnijih mjesta ranog rocka. Postavu Stonesa na debitantskom koncertu činili su Mick Jagger, Keith Richards, Brian Jones, Ian Stewart na pianu, Dick Taylor (kasnije u grupi Pretty Things) na basu i Tony Chapman na bubnjevima. Grupa je najavljena kao “Mick Jagger and the Rolling Stones”, a ime benda članovi su odabrali po pjesmi Muddy Watersa “Rollin Stone”. Zarada na tom prvom koncertu iznosila je 20 funti. Jeste li znali: U Marquee klubu svirala su i dva benda iz nekadašnje Jugoslavije – YU grupa početkom 1973. i Divlje jagode 1986.

1967 – Rođen John Petrucci, američki gitarista, suosnivač progressive metal banda Dream Theater.

1969 – Rođen Jesse Pintado, meksički gitarista, član engleskog grindcore / death metal band Napalm Death.

1971 – Izašao treći album američke funk grupe Funkadelic ”Maggot Brain”, kojeg je obilježila naslovna pjesma i koji je uvršten među 500 najvećih izdanja popularne muzike, kao i u knjigu ”1001 Albums You Must Hear Before You Die”.

1982 – Zagrebačka izdavačka kuća Suzy objavila dvostruki album Parnog valjka pod nazivom “Koncert”. Bio je to sedmi diskografski naslov i prvo live izdanje zagrebačkog rock benda, snimljeno na nastupu u Domu sportova. Album sadrži 20 koncertnih snimaka njihovih najvećih hitova, kao što su “Stranica dnevnika”, “Hvala ti”, “Staška”, “Neda”, “Lutka za bal”, “Kao ti” i druge. Ako niste znali: Omot albuma je sadržavao kupon koji su kupci LP ploče mogli iskoristiti kao besplatnu ulaznicu za bilo koji budući koncert Parnog valjka.

1983 – Umro Chris Wood (39), klavijaturista i suosnivač engleskog rock benda Traffic. Činio je prvu postavu ove grupe u kojoj su bili još Steve Winwood, Jim Capaldi i Dave Mason. U to vrijeme Wood je svirao uglavnom flautu i saksofon, a povremeno klavijature i bio je koautor brojnih pjesama grupe Traffic, kao što su “Dear Mr. Fantasy”, “Coloured Rain”  i “Tragic Magic”. Pored toga sudjelovao je na albumu “Electric Ladyland” Jimija Hendrixa te na drugom albumu grupe Free. Nakon raspada Traffica 1974., Chris Wood je snimao i s drugom izvođačima, među kojima je bila i grupa Small Faces. Jeste li znali: Chris Wood je nekoliko godina pred smrt počeo raditi na svom prvom solo albumu. On je sa desetak gotovo završenih pjesama dobio i naziv “Vulcan”, ali je prije okončanja rada muzičar umro je od upale pluća u bolnici u Birminghamu i album nikada nije objavljen.

1985 – Jugoton izdao album grupe Idoli “Šest dana juna”. Riječ je o muzici koju je Vladimir Divljan napisao za istoimeni igrani film redatelja Dinka Tucakovića. Kao hit pjesme ovog albuma izdvojile su se “A kad te vidim ja”, “Ona to zna” i “Ljubavi”. Bio je ovo i posljednji album slavne beogradske novovalne grupe, koja je s radom prestala još tokom prethodne godine.

1996 – Umro Jonathan Melvoin, američki rock klavijaturista. Radio je s brojnim punk bendovima, kao i na jednom albumu Princea, u čijoj grupi Revolution je gitaru svirala njegova sestra Wendy. U trenutku smrti u svojoj 34. godini od predoziranja heroinom, Melvoin je bio na svjetskoj turneji s američkom rock grupom Smashing Pumpkins, koja je promovirala svoj najčuveniji album “Mellon Collie and the Infinite Sadness”. Jeste li znali: Zbog smrti Jonathana Melvoina uhapšen je njegov hotelski cimer Jimmy Chamberlin, bubnjar grupe Smashing Pumpkins, jer je kod njega pronađena droga. Iako nije optužen za smrt kolege, odmah je izbačen iz benda, a članovi Pumpkinsa nisu se pojavili ni na sprovodu Jonathana Melvoina. Prince je na svom albumu “Emancipation” objavio pjesmu “The Love We Make” koju je posvetio pokojnom klavijaturistu.

2004 – Umro Zoran Božinović (52), beogradski rock gitarista. Prvi njegov zapaženiji angažman u rocku bio je pred kraj karijere kultne beogradske grupe Džentlmeni. Potom je sa Robertom Nemečekom 1972. osnovao grupu Pop mašina, u kojoj je bio koautor njihove najpoznatije pjesme “Put ka suncu” kao i na kultnom albumu “Kiselina” iz 1973. Grupa se kasnije transformirala u Rok mašinu i pod tim imenom objavila je 1981. jedan album. U nastavku karijere Zoran Božinović je, sve do svoje smrti, bio član blues grupe Zona B, koju je osnovao Zdenko Kolar, nekadašnji basista Idola. Jeste li znali: U postavama Pop i Rok mašine zajedno sa Zoranom Božinovićem svirao je i njegov mlađi brat Vidoja Džinžer Božinović, koji je 1984. godine postao gitarista Riblje čorbe.

2008 – Umro Earl Nelson (80), američki soul pjevač, član dueta Bob & Earl, koji je bio aktivan 1960-ih i početkom ’70-ih godina. Ostali su upamćeni po jednoj pjesmi koju su sami napisali – “Harlem Shuffle”, veliki hit iz 1963. godine. Najslavniju obradu ovog songa snimili su Rolling Stonesi 1986. godine na albumu “Dirty Work”, a prateće vokale Jaggeru otpjevao je poznati R&B i soul pjevač Bobby Womack.

2009 – Poginuo Darko Glavan (58), jedan od najuglednijih rock kritičara ovih prostora. Diplomirao je na odsjeku povijesti umjetnosti i komparativne književnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu, gdje je kraće vrijeme i predavao. Potom je bio prvi kustos Galerije Klovićevi dvori, a dugo godina radio je kao kustos u Muzeju Mimara. Autor je desetak međunarodnih i stotinjak nacionalnih izložbi s područja slikarstva, stripa, fotografije i grafičkog dizajna. Uporedo s karijerom povjesničara umjetnosti, Darko Glavan je od 1969. bio aktivan i kao rock kritičar, objavljujući tekstove u “Poletu”, “Džuboksu”, “Vjesniku” i svim relevantnim publikacijama koje su se bavile pop kulturom. Svoju prvu knjigu “Punk: Potpuno Uvredljivo Negiranje Klasike” objavio je 1980. u tadašnjoj “Džuboksovoj biblioteci” i cijeli tiraž je brzo rasprodan. Sa zagrebačkim rock kritičarom Draženom Vrdoljakom je koautor biografije Bijelog dugmeta “Ništa mudro” (1981.), a s Hrvojem Horvatom je zajedno napisao biografiju Rolling Stonesa “Rock ‘n’ Roll Babilon” (1998.) te Prljavog kazališta “Sve je lako kad si mlad” ( 2000.). Poginuo je u Varaždinu, u bizarnoj nesreći u noći između 12. i 13. 7. 2009. Dogodilo se to neposredno nakon završetka Radar festivala, na kojem su nastupili Santana, Eric Burdon & Animals, Solomon Burke i drugi, kada je na prigradskoj cesti nadomak stadiona gdje je održan koncert na njega naletio automobil i ubio ga. Tragična koincidencija glasi – vozač je bio umjetnički fotograf, koji je također pratio festival, a čiju je jednu fotomonografiju par godina ranije predstavio upravo Darko Glavan. Godinu kasnije, fotograf je izvršio samoubojstvo. Na dodjeli hrvatske diskografske nagrade Porin, 15. 5. 2010., Darko Glavan je posthumno ovjenčan nagradom za životno djelo.