Live Aid

Na današnji dan u svijetu muzike: 13. juli / srpanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1942 – Rođen Roger McGuinn, solo gitarista i pjevač američke rock grupe The Byrds.

1953 – Rođen Oliver Mandić, pop-rock pjevač, autor i klavijaturista (”Ljuljaj me nežno”, “Bobane”, “Pitaju me, pitaju”, “Pomagajte drugovi”).

1959 – Rođen Zoran Vulović, klavijaturista i suosnivač beogradske novovalne grupe U škripcu.

1962 – Ray Charles je na današnji dan dospio na prvo mjesto britanske top liste singlova s pjesmom “I Can’t Stop Loving You”, što je bio njegov prvi engleski No 1 hit. Pjesma je prva bila i na američkoj Billboard listi te u mnogim zemljama u svijetu, pa je ovaj naslov prvi Charlesov svjetski megahit. Imao je on u Americi već dva hita u prethodnim godinama, “Georgia on My Mind” i “Hit the Road Jack”, ali su oni na Starom kontinentu prošli nezapaženo.

1973 – Objavljen debitantski album engleske rock grupe Queen istoga naziva. Od deset pjesama na albumu, pet je napisao pjevač Freddie Mercury, četiri gitarista Brian May i jednu bubnjar Roger Taylor. Najbolji plasman na top listi albuma bila je 24. pozicija u Velikoj Britaniji i tek 83. u Americi, uprkos zapaženim pjesmama “Keep Yourself Alive” i “Seven Seas of Rhye”, ali svejedno je ovo izdanje prodano u tiražu koji je premašio milion primjeraka, najavljujući da je na scenu stigla nova velika grupa. Jeste li znali: Mnogi su bili zatečeni napomenom na omotu albuma koja je kratko glasila “No synthesizers”, jer se zvuk gitare i glasa povremeno činio kao sintesajzer. No, Queen su željeli istaknuti svoju novu ulogu u rocku, dakle upotrebu njegovog temeljnog instrumentarija – solo gitare, basa i bubnja – odnosno namjeru da skinu s trona dotadašnje supergrupe sympho-rocka, čiji osnov su činili upravo sintesajzeri.

1973 – Objavljen 12. album Boba Dylana “Pat Garrett & Billy the Kid”. Riječ je o soundtracku istoimenog westerna kojeg je režirao Sam Peckinpah. Većina kompozicija sa albuma su instrumentalne, a pjevana “Knockin’ On Heaven’s Door” postala je jedna od najpoznatijih pjesama Boba Dylana i jedna od 500 najvećih u rock ikada. Poznatije obrade ove pjesme snimili su Guns N’ Roses 1992. te finski rock bend Leningrad Cowboys. Obrađivali su je i brojni drugi, kao Eric Clapton, Bob Marley, The Grateful Dead, Mark Knopfler, Bruce Springsteen itd. Jeste li znali: Scenarista filma Rudy Wurlitzer bio je Dylanov prijatelj i on ga je preporučio kao autora muzike. Međutim, Sam Pekinpah nikada do tada nije čuo muziku Boba Dylana, a kada mu je ovaj odsvirao temu “Billy” koju je napisao za film poslije čitanja scenarija, redatelj mu je ponudio čak i jednu epizodnu ulogu.

1977 – Jugoton objavio album Olivera Dragojevića “Malinkonija”, jedno od njegovih najkomercijalnijih izdanja. Svih deset pjesama komponirao je Zdenko Runjić i na izdanje na su uvrštene festivalske pjesme iz tri godine – “Galeb i ja” sa Splita 75, “Skalinada” sa Splita 76 i “Prva ljubav” sa Zagrebfesta 76, te najnovije melodije sa festivala iz 1977. godine, “Malinkonija”, “Romanca”, “Ako izgubim tebe” i “Nedostaješ mi ti”. Ako niste znali: Od svih navedenih hitova samo “Galeb i ja” nije objavljena kao singl, jer se nije vjerovalo u nacionalni uspjeh ove balade, a upravo je ona kroz godine postala zaštitni znak splitskog pjevača i Runjića kao autora te je po brojnim ocjenama njihovo najveće djelo u karijeri.

1979 – Objavljen najpoznatiji singl irske new wave rock grupe Boomtown Rats s pjesmom “I Dont Like Mondays”. Grupu je osnovao Bob Geldof 1975. i ovim singlom je najavljen treći i njihov najpoznatiji album “The Fine Art of Surfacing”, koji je objavljen tri mjeseca kasnije. Jeste li znali: Bob Geldof je napisao pjesmu “I Dont Like Mondays” nakon što je pročitao vijest o 16-godišnjoj Brendi Ann Spencer, koja je u San Diegu u Kaliforniji iz svog doma pucala prema dječjem igralištu preko ceste. Ubila je dvije odrasle osobe i ranila osmero djece, a kad su ju policajci uhapsili, ona im je svoj čin objasnila riječima: I don’t like Mondays – Ne volim ponedjeljke!

1985 – Spektakularni Live Aid koncert održan istovremeno na Wembleyu u Londonu i JFK stadionu u Filadelfiji. Kao humanitarni projekt za gladne u Etiopiji, organizirali su ga Bob Geldoff i Midge Ure (ex-Ultravox). Koncert je otvorila grupa Status Quo u 12:01 na Wembleyu s pjesmom “Rockin’ All Over the World”. Na Live Aidu nastupili su, između ostalih: Elvis Costello, Sting, Sade, Bryan Ferry, U2, Dire Straits, Queen, David Bowie, Elton John, Paul McCartney (u Londonu), te Joan Baez. B.B.King, Black Sabbath, Billy Ocean, Brian Adams, Beach Boys, Santana, Madonna, Neil Young, Led Zeppelin, Mick Jagger i Tina Turner (u Philadelphiji). Ako niste znali: Računa se da je direktni TV prijenos vidjelo više od 400 miliona ljudi u 60 zemalja, što je bio najveći televizijski show ikada. Direktni prijenos preuzimala je i tadašnja Jugoslavenska radio-televizija.

1993 – Izašao debi album američke pjevačice Toni Braxton nazvan njenim imenom. Prvi singl “Another Sad Love Song” donio je pjevačici i prvu Grammy nagradu u kategoriji “najbolja ženska R&B vokalna izvedba”. Hit singlovi bili su i “Breathe Again”, koji je osvojio još jednu Grammy nagradu, te “Love Shoulda Brought You Home”.

1996 – U Engleskoj je više od 2.000 gitarista ostvarilo svjetski rekord u najdužem zajedničkom masovnom sviranju. Izveli su pjesmu Elvisa Presleya “Heartbreak Hotel” i song koji u originalu traje 2 minute i 8 sekundi svirali su punih 75 minuta.

2003 – Umro Compay Segundo (96), čuveni kubanski muzičar i autor. Internacionalnu slavu je stekao nakon albuma “Buena Vista Social Club”, čije snimanje i produkciju je 1997. organizirao Ry Cooder. Ovaj album i otvara Segundova najslavnija autorska kompozicija “Chan Chan”, koju su uz njega izveli Eliades Ochoa i Ibrahim Ferrer, također velike kubanske zvijezde.

2004 – Umro Arthur Kane (55), basista o suosnivač jednog od pionirskih glam punk bendova The New York Dolls, u čijem osnivanju je sudjelovao 1971. godine.

2008 – Izvjesni Tiago Della Vega iz Brazila postavio svjetski rekord u brzini sviranja električne gitare. Izvodeći kompoziciju “Bumbarov let”, on je uspio postići brzinu od čak 320 trzaja na žicama u minuti. Ako niste znali: Svirati gitaru sa 60 konstantnih trzaja u minuti sasvim je pristojna izvedba. Postići 120 trzaja smatra se već vrlo brzim sviranjem. Nadprosječne brzine među poznatim izvođačima postižu američki gitaristi Michael Angelo Batio, John Petrucci iz metal grupe Dream Theater, te Jon Schaffer iz heavy metal benda Iced Earth.