Smak - Talking Heads - Pink Floyd

Na današnji dan u svijetu muzike: 14. juli / srpanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1912 – Rođen Woody Guthrie, američki folk pjevač, gitarista i autor kojeg smatraju jednim od prvih muzičkih heroja i izvođačem koji je presudno utjecao na cijelu generaciju američkih folk rock autora, posebno na Boba Dylana, koji ga je smatrao svojim idolom.

1950 – Rođena Gwen Guthrie, američka soul pjevačica.

1967 – Bee Gees objavili prvo internacionalno izdanje, album “Bee Gees First”, koji donosi prve svjetske hitove braće Gibb, Barryja i Robina, pjesme “Holiday”, “New York Mining Disaster 1941” i “To Love Somebody”.

1971 – Rođen Nick McCabe, solo gitarista engleske rock grupe The Verve.

1973 – Čudni raspad benda. Za vrijeme koncerta u John Wayne Theatre u Hollywoodu, Phil Everly je najprije razbio gitaru, pa zapalio instrument te napustio scenu. Stariji brat Don Everly završio je koncert sam i objavio – duo The Everly Brothers više ne postoji. Ipak, braća su se pomirili deset godina kasnije, obnovili grupu i 1984. snimili novi album pod nazivom “EB 84”, a specijalno za tu priliku Paul McCartney im je napisao pjesmu “On The Wings of a Nightingale”, koja album i otvara i jedina se pojavila na top listi. Jeste li znali: The Everly Brothers je američki rock, pop i country duet, čije pjesme su proglašene presudno utjecajnim za razvoj popularne muzike 20. stoljeća. Svojim specifičnim stilom harmoničkog duo pjevanja sa tercama uz pratnju dviju akustičkih gitara neposredno su utjecali na sastave poput Beatlesa, Beach Boysa i Bee Geesa. Nakon pomirenja, braća Everly objavili su još dva albuma, ’86. i ’89., a kasnije su samo povremeno svirali.

1975 – Kragujevačka rock grupa Smak završila smimanje pet pet numera za svoj debitantski album nazvan samo “Smak” i koji je objavljen za izdavačku kuću RTV Ljubljana. Prvu stranu LP ploče sačinjavale su pjesme “Perle”, “Mračni mol”, “Blues u parku” i “Biska 2”, dok je cijelu drugu stranu ispunio 19-minutni instrumental “Put od balona”, koji se u originalu zvao “Biska 20”.

1978 – Objavljen drugi album američke rock grupe Talking Heads “More Songs about Buildings and Food”. Većinu pjesama napisao je David Byrne, ali je na top listama najbolje plasirana bila obrada pjesme “Take Me to the River” koju je napisao Al Green. Zapravo, tek je s ovom pjesmom grupa Talking Heads doprijela do šireg kruga slušatelja, iako je na prvom imala svoj budući klasik “Psycho Killer”. Ovaj album je, baš kao i debitantsko izdanje Talking Headsa, časopis Rolling Stone uvrstio među 500 najvećih naslova u rocku ikad.

1982 – U Londonu premijerno prikazan dugometražni film “The Wall” britanskog redatelja Alana Parkera. On je kao veliki fan grupe Pink Floyd sam inicirao ideju o filmu utemeljenom na njihovom istoimenom albumu iz 1979. godine. Scenario je napisao pjevač i basista Floyda, Roger Waters, a glavne uloge tumače Bob Geldof, Christine Hargreaves, Alex McAvoy i Bob Hoskins. Film ima vrlo malo dijaloga i u kombinaciji s animiranim scenama uglavnom je ilustracija muzike Pink Floyda.

1984 – Smrt na sceni. Phillip Wynne, nekadašnji pjevač američke R&B grupe The Detroit Spinners, umro je na današnji dan u svojoj 43. godini od posljedica srčanog udara koji ga je pogodio prethodne večeri za vrijeme nastupa u noćnom klubu u Oaklandu u Kaliforniji. Jeste li znali: Isti slučaj smrti na sceni dogodio se s poznatom Južnoafričkom etno pjevačicom svjetskoga ugleda Miriam Makeba, koju je srčani udar pokosio 2008. na koncertu u Italiji. Na domaćoj sceni nesretno iskustvo, ali srećom sa sretnim krajem, imao je Đorđe Marjanović, kojeg je moždani udar pogodio dok je kao gost Lepe Brene pjevao pjesmu “Mene nema ko da žali” na koncertu u Melbourneu u Australiji.

1993 – Zagrebačka grupa ET, odnosno punim nazivom Electro Team, objavila singl s pjesmom “Tek je 12 sati”, s kojom je započela sudbonosna prekretnica u njihovoj karijeri.

2007 – The Rolling Stones u okviru turneje “A Bigger Bang” nastupili u Beogradu, na Ušću, pred oko 80.000 gledatelja. Kao predgrupe svirali su britanski bend The Answer i beogradska grupa Električni orgazam. Jeste li znali: Prije prvog dijela europske turneje 2006. godine Rolling Stonesi su napravili pauzu, koju je gitarista Keith Richards proveo na odmoru na otoku Fiji. Tamo je doživio nesreću, odnosno pao je s kokosovog drveta i u prvi trenutak nagađalo se da će ostatak turneje biti otkazan. Ipak, tada 64-godišnji muzičar se oporavio i otkazano je samo šest koncerata. Beogradski je, inače, proglašen za najveći koncert europskog dijela turneje u 2007.

2019 – Umro Slobodan Vujović (71), gitarista, autor i idejni tvorac popularne sarajevske grupe Ambasadori, čiji opus su obilježile pjesme ”Zemljo moja”, “Ne mogu skriti svoj bol” (s kojom su predstavljali Jugoslaviju na Eurorongu 1976.)  i “Dođi u pet do pet”. Prvu postavu činili su iz 1968. činili su neki kasnije vrlo poznati muzičari – pjevač Zdravko Čolić, klavijaturista Vlado Pravdić i bubnjar Perica Stojanović, bas je svirao Ivan Vinković, a inovaciju na domaćoj pop sceni činila su dva u to vrijeme rijetka instrumenta u žanru, saksofon koji je svirao Andrej Stefanović i truba koju je svirao Krešimir Vlašić. U grupi su i kasnije bili istaknuti muzičari, vokalisti Ismeta Dervoz, Jasna Gospić i Hari Varešanović, bubnjar Miroslav Šaranović i basista Enes Bajramović. Grupa se ugasila 1981., a njen lider Slobodan Vujović Vuja je do tada već godinama bio urednik sarajevske diskografske kuće Diskoton (utemeljene 1973.) te se uglavnom posvetio izdavačkim poslovima. Povremeno je pisao i pjesme za druge izvođače, među kojima su poznatije “Pusti, pusti modu” i “Ej draga, draga” za Zdravka Čolića, “Pozdravi Sonju” za Indexe i “Da samo zna” za Nedu Ukraden. Od sredine 1990-ih živio je na Krku, gdje je radio kao urednik u jednoj lokalnoj radio stanici.