Yardbirds _ Laboratorija zvuka

Na današnji dan u svijetu muzike: 15. juli / srpanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1944 – Rođena Millie Jackson, američka R&B, soul, disco pjevačica sa opusom od tridesetak albuma, koja nije u srodstvu sa slavnom Jackson muzičkom familijom, a mogli bismo je nazvati američkom verzijom našeg Đorđa Balaševića, budući da je postala poznata i po dugim, humorističkim i često eksplicitnim pričama na koncertima unutar i između izvedbi svojih pjesama.

1947 – Rođen Franci Blašković, basista i autor koji spada među najneobičnije alternativne, avangardne i satirične rock pojave na ovim prostorima, predvodeći grupe Gori Ussi Winnetou, Fonja Big Bend, Rostiglio te Nja nja Mirko fra Slavko sa kojima je snimio stotinjak albuma.

1947 – Rođen Peter Banks, engleski rock gitarista, uglavnom poznat kao član progresivne rock grupe Yes.

1946 – Rođena Linda Ronstadt, popularna američka pjevačica i autorica, često nazivana “kraljica rocka”.

1949 – Rođen Trevor Horne, britanski muzičar, autor i producent, član grupa Buggles (i koautor njihove najpoznatije pjesme “Video Killed The Radio Star”) i Yes, te lider avangardne synth-pop grupe Art of Noise.

1956 – Rođen Ian Curtis, pjevač i suosnivač engleske post-punk grupe Joy Division.

1956 – Rođen Marky Ramone, bubnjar američke punk rock grupe The Ramones.

1956 – Rođen Joe Satriani, američki virtuozni gitarista, jedan od najpoznatijih izvođača instrumentalnog rocka.

1961 – Rođen Damir Martinović Mrle, basista i jedan od lidera riječke rock grupe Let3.

1966 – Engleska blues-rock grupa The Yardbirds izdala album “Yardbirds”, poznat i kao “Roger the Engineer”. Bio je to njihov prvi album sa potpuno originalnim kompozicijama, koje su zajedno napisali tadašnji članovi grupe Chris Dreja, Jim McCarty, Jeff Beck, Keith Relf i Paul Samwell-Smith. Album je nastao pod utjecajem eksperimenata Jeffa Becka sa distorziranim zvukom električne gitare i smatra se pretečom heavy metala. Časopis Rolling Stone uvrstio ga je među 500 najznačajnijih izdanja svih vremena. Najbolji plasman na top listama imala je pjesma “Over Under Sideways Down”. Jeste li znali: Grupa The Yardbirds je u povijesti rocka ostala upamćena kao sastav s kojim su startala tri velika slavna engleska gitarista, Eric Clapton, Jeff Beck i Jimmy Page.

1966 – Rođen Jason Bonham, engleski rock bubnjar, sin slavnog bubnjara grupe Led Zeppelin, Johna Bonhama. Ako niste znali: Porodica Bonham imala je još tri muzičara i najpoznatija među njima je Debbie Bonham, mlađa sestra Johna Bonhama, koja je objavila tri albuma. Brat Mick Bonham bio je DJ, a rođak Billy Bonham svirao je klavijature u pratećoj grupi engleskog rock izvođača Terryja Reida.

1973 – Američka hard rock grupa Grand Funk Railroad izdala 7. studijski album ”We’re an American Band”, kojeg je obilježila istoimena pjesma.

1973 – Poginuo Clarence White, američki bluegrass i country gitarista i pjevač, koji je, kao član rock grupe The Byrds, bio među pionirima country rock žanra krajem 1960-ih. Kao session muzičar snimao je s brojnim poznatim muzičarima među kojima su The Everly Brothers, Joe Cocker, Ricky Nelson, The Monkees, Randy Newman,, Linda Ronstadt, Arlo Guthrie i drugi. Stradao je u 29. godini života u nesreći koju je izazvao pijani vozač.

1997 – Američka reperica Missy Elliott objavila debi album pod nazivom “Supa Dupa Fly”. Na izdanju se kao gosti pojavljuju Busta Rhymes, Lil’ Kim, Aaliyah, Timbalandi i kao debitantica Nicole Wray i hit singlovi bili su “The Rain (Supa Dupa Fly)”, “Sock It 2 Me”, “Hit Em Wit Da Hee” i “Beep Me 911”. Jeste li znali: Supa Dupa u slengu znači puno više od, recimo, super dobro. Supa Fly je, pak, američki žargon koji često označava ženu ekstremne ljepote, ali samo “Fly” je puno više od “cool”.

2000 – Menart objavio drugi album splitske hip hop grupe TBF “Uskladimo toplomjere”. Ovog istog dana zakazali su koncert u svom gradu, u kinu Bačvice, i promovirajući čiji naslovni cover čini samo crveni križ na bijeloj podlozi, publici su priredili iznenađenje koje ih je u početku potpuno zbunilo. Naime, članove grupe je sve do scene dovezlo vozilo hitne pomoći, pa su gledatelji pomislili da se zbog neke nesreće koncert otkazuje. Album sa ukupno 14 novih songova prepoznatljivog rukopisa, koji odlikuju kritički komentari zbivanja u društvu, jednim dijelom kroz šaljive priče, snimljen je s producentom koji se potpisao pseudonimom “Kreten Bija Kreten Osta”. Riječ je o Draganu Lukiću, splitskom autoru, klavijaturisti i producentu. On je ranije surađivao s grupom Daleka obala, a kasnije će započeti i svoju solističku karijeru, no u ovo je vrijeme bio novi stalni član TBF-a. Aleksandar Saša Antić je ponovo autor stihova, dok su muziku zajedno radili Antić, Dragan Lukić, Luka Barbić i Mladen Badovinac. U hiti “Genije” semplirana je, u disco ritmu, poznata pjesma Josipe Lisac “Ti si genije”, a među uspješnijima bile su još “Obračun kod Hakikija” i “Odjeb je lansiran”. Za album “Uskladimo toplomjere” TBF je naredne godine dobio pet trofeja tadašnje hrvatske rock nagrade “Crni mačak”.

2000 – Umro Paul Young (53), britanski rock pjevač. Bio je član u grupama Sad Cafe i Mike and the Mechanics s kojim je snimio sedam albuma, a najpoznatija i najuspješnija njihova pjesma bila je “The Living Years” iz 1989. Jeste li znali: Paula Younga su zvali “Youngy” da bi ga javnost razlikovala od devet godina mlađeg engleskog pop pjevača istoga imena i prezimena. Mlađi Paul Young publici je poznat, između ostaloga, kao pjevač koji je izveo uvodni dio Band Aid pjesme “Do They Know It’s Christmas?”.

2006 – Umro Bato Vranešević (59), član grupe Laboratorija zvuka koju je osnovao sa starijim bratom Predragom Peđom Vraneševićem. S prvim albumom “Telo”, koji je 1980. objavio Jugoton, postigli su uspjeh diljem bivše Jugoslavije, a veliki hit postala je pjesma “Skakavac je zaš’o u rukavac”. Za Jugoton su snimili i sljedeća dva albuma, “Duboko u tebi” i “Nevinost”, a u to vrijeme, polovinom 80-ih, Bato Vranešević je radio često i sa mladim izvođačima te je bio vezan uz prve korake grupa Plavi orkestar i Ruž.