time-prednji-omot

Na današnji dan u svijetu muzike: 16. juli / srpanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1941 – Rođen Mišo Kovač, jedan od najpopularnijih i komercijalno najuspješnijih domaćih pjevača zabavne muzike u dvadesetom stoljeću.

1941 – Rođen Desmond Dekker, ska i reggae pjevač i autor s Jamajke.

1952 – Rođen Stewart Copeland, bubnjar rock grupe The Police.

1958 – Rođen Michael Flatley, planetarno slavan kao autor i glavni plesač u spektakularnoj plesnoj predstavi Riverdance.

1967 – Američka blues-rock/boogie grupe Canned Heat objavila istoimeni debi album, koji sadrži obrade blues standarda, kao što su “Rollin’ and Tumblin'” Muddyja Watersa, “Evil Is Going On” Williea Dixona, “Dust My Broom” Roberta Johnsona i “Help Me” Sonny Boy Williamsona. Jeste li znali: Grupa Canned Heat je rođena iz kluba kolekcionara blues ploča. Bob Hite, njihov budući pjevač, okupljao je u svojoj kući fanove ovog muzičkog stila i poslije dugotrajnih slušanja svih albuma iz njihovih kolekcija, 1965. počeli su i sami svirati blues, a onda odlučili formirati grupu kojoj su ime dali po pjesmi “Canned Heat Blues” iz 1928.

1972 – Prvi album grupe Time, jedan od naj-albuma ex-Yu rocka ikad! Na današnji dan 1972. godine Jugoton je objavio je istoimeni debitantski album zagrebačkog rock benda Time. Osnovao ga je godinu ranije pjevač Dado Topić, odmah nakon što je napustio beogradsku Korni grupu, u koju je stigao iz osječkih Dinamita 1969. U njihovom zajedničkom opusu nastali su neki znameniti brojevi domaćeg rocka, kao “Jedna žena”, “Prvo svetlo u kući br. 4” i “Etida”, koje je napisao Kornelije Kovač, i Dado počinje osjećati da ima autorski potencijal, ali je bio svjestan da ga ne može iskazati u Batinoj grupi te ’71. odlazi u Zagreb i okuplja ekipu za svoj Time – simbolično izražavajući tim imenom dolazak novog vremena u svojoj karijeri. U prvoj postavibili su još Tihomir Pop Asanović (klavijature), Vedran Božić (gitara), Mario Mavrin (bas), Ratko Divjak (bubnjevi) i Brane Lambert Živković (klavir i flauta). Od ukupno pet pjesama na albumu, četiri je kao autor muzike i teksta napisao Dado Topić – “Istina mašina”, “Hegedupa Upa”, “Za koji život treba da se rodim” i “Pjesma No 3”, balada za koju sve do izrade albuma nije imao naziv, pa je ostala označena kao treća po redu koju je napisao. Za song “Kralj alkohol” muziku je komponirao Alberto Krasnić (ex Dinamiti), a stihove Topić. Sa fantastičnim spojem rocka i bluesy gitarskih improvizacija, jazzy akorda i ponekim funky ritmom, album “Time” spada među nekoliko najvećih i najznačajnijih rock izdanja 20. stoljeća na prostoru nekadašnje Jugoslavije. Značaj mu naglašava i činjenica da je bio tek treća autentična domaća rock LP ploča, objavljena poslije albuma “Naši dani” Grupe 220 i eponimnog debija Korni grupe. Grupa Time je do kraja godine imala seriju odličnih koncertnih promocija, a onda se početkom 1973. originalni sastav počeo osipati i jedna od karakteristika ove grupe će biti upravo česte promjene u postavi. Ako niste znali: Urednici u Jugotonu nisu vjerovali u komercijalni potencijal prvog albuma grupe Time i ploča je proizvedena u samo 500 primjeraka. Prvi je tiraž prodan istoga dana i album je ponovo proizveden – opet u 500 primjeraka. No, album “Time” još se godinama doštampavao, jer je prodavan svaki primjerak koji je dospijevao na tržište. Na CD reizdanju iz 1990. originalnom materijalu su dodane bonus pjesme “Makedonija” i “Da li znaš da te volim”.

1982 – Britanski hard rock pjevač Billy Idol, čije pravo ime glasi William Michael Albert Broad, objavio je debitantski album pod nazivom “Billy Idol”. Idol je prije toga bio član engleske punk rock grupe Generation X, s kojom je snimio tri albuma i na njima je bio jedan od glavnih autora. Kada se Generation X raspao, Billy je preselio u New York i započeo solo karijeru, objavljujući najprije mini-album s četiri pjesme, a potom i ovaj prvi cjeloviti album. Na debi izdanju, na kojem je svih deset pjesama napisao Billy Idol, izdvojile su se “White Wedding”, “Hot in the City” i “Dancing With Myself”.

1983 – Sarajevo disk objavio jedini album beogradskog sastava Talas pod nazivom “Perfektan dan za banana ribe”. Talas je bila novovalna grupa basiste Bojana Pečara, u kojoj je na bubnjevima svirao Ivica Vdović Vd, a oba će nedugo po objavljivanju ovog albuma postati članovi Katarine II, grupe Milana Mladenovića koja je kasnije promijenila ime u Ekatarina Velika. Naime, na albumu “Perfektan dan za banana ribe” gitaru je u četiri pjesme svirao upravo Mladenović i on je Pečara i Vda, svog nekadašnjeg kolegu iz Šarla akrobate, nagovorio da ugase Talas te postanu nova ritam sekcija njegovog sastava. Na ovom izdanju, na kojem je vokale pjevala Mira Mijatović, zanimljivije pjesme su “Banana reagge” i “Stalno”.

1984 – Engleska soul, jazz i R&B grupa Sade objavila prvi album pod nazivom “Diamond Life”. Iako nije imao zapaženu prodaju, “Diamond Life” je proglašen britanskim albumom godine, a veliki hitovi, “Your Love Is King” i “Smooth Operator”, učinili su zvijezdom do tada nepoznatu tamnoputu pjevačicu nigerijskog porijekla, koja se zove Helen Folasade Adu, ali je poznatija postala kao Sade Adu. Osim što je predvodila bend, ona je i koautorica svih autorskih pjesama, uz koje je na album uvrštena i jedna sjajna obrada, “Why Can’t We Live Together” Timmyja Thomasa.

1991 – Engleski pop trio Right Said Fred objavio singl ”Im Too Sexy”, koja je bila “one hit wonder”, jedini megauspjeh ovog benda, ali je, s druge strane, u pojedinim izborima proglašena za jednu od najgorih pjesama svih vremena. Jeste li znali: Instrumentalni dio ove pjesme baziran je na gitarskom riffu songa Jimija Hendrixa “Third Stone from the Sun”.

1998 – Umro Darko Kraljić (78), jedan od pionira modernog pop zvuka u nekadašnjoj Jugoslaviji. Njegova prva poznata pjesma “Zašto si pospan Čo” izvorno je objavljena još 1939. godine i malo ih je tada vjerovalo da ona nema ‘američki original’. Krajem pedesetih i početkom šezdesetih nastale su njegove najslavnije melodije, poput “Čamac na Tisi”, “Kišobran za dvoje”, “Mala tema iz Srema”, “Somborske ruže” te, kao najslavnije u njegovom opusu, “Devojko mala” i “Ko nekad u u osam”. Prva je u izvedbi pjevača i glumca Đuze Stojiljkovića bila veliki hit filma “Ljubav i moda” iz 1961. Pjesmu “Ko nekad u osam” je 1959. snimio Đorđe Marjanović i preko noći se proslavio, u toj mjeri da je tri godine kasnije snimljen film “Zvižduk u 8” s ovim pjevačem u glavnoj ulozi. Inače, Darko Kraljić je bio jedan od rijetkih popularnih i od struke cijenjenih autora koji nije želio sudjelovati na festivalima. Ako niste znali: Pjesmu “Devojko mala” snimili su Cune Gojković, Ivica Šerfezi, Đorđe Marjanović i Đuza Stojiljković, a obradili Idoli, Kraljevi ulice, Cubismo & Vlada Divljan pod naslovom “Nina Bonita” i Davor Gobac & Swingers, a nevjerovatan uspjeh pjesma je imala u bivšem SSSR-u, gdje je singlica s prepjevom na ruskom jeziku prodana u 15 miliona primjeraka, ali ova država nije bila potpisnica konvencije o autorskim pravima i Darko Kraljić od toga nije imao nikakve koristi.

1999 – Propao Euro Woodstock. U Neustadtu pokraj Beča za 16. 7. 1999. bio je zakazan početak trodnevnog novog Woodstock festivala, kao dio obilježavanja 30-godišnjice originalnog američkog Woodstocka, najčuvenijeg rock festivala. U programu su bili najavljeni Iggy Pop, Metallica, Alanis Morissette, Faithless i brojni drugi izvođači, ali je festival u posljednji trenutak otkazan bez zvaničnog objašnjenja. Ipak, zna se da je razlog bilo NATO bombardiranje Srbije. Pored europskog festivala, i u Americi je planiran novi Woodstock, a on jeste održan od 23. do 25. 7.  Ako niste znali: Na plakatima za Euro Woodstock među ostalima su bili najavljeni i sarajevski Indexi! Nažalost, eto, tadašnjoj najstarijoj aktivnoj rock grupi na Balkanu – zbog čega jesu bili pozvani – nije se posrećilo da se pojavi makar na rođendanskoj proslavi Woodstocka kad već nisu imali šanse biti na originalnom iz 1969.

2003 – U Umagu održan koncert “Tony i prijatelji”, kao vrhunac promocije albuma Tonyja Cetinskog “A sada”, na kojem je megahit bila pjesma “Blago onom tko te ima”. Kao gosti hrvatske pop zvijezde nastupili su Toše Proeski, Nina Badrić, Divas, Radojka Šverko i Giuliano. Za ovaj koncert Tony je naredne godine dobio hrvatsku diskografsku nagradu Porin, a za album “A sada” nagradu Davorin u konkurenciji najboljeg izdanja u regiji.

2007 – Najkraći show ikad. Američka grupa The White Stripes odsvirala je na današnji dan “najkraći live show ikad”, u gradiću St. Johns u Kanadi. Jack White je izveo jednu C# notu koju je na bas bubnju i udarcem na čineli pratila druga članica grupe, Meg White. Jack je prije napuštanja pozornice objavio: Sada smo zvanično svirali u svakoj provinciji Kanade. Ipak, iste su večeri izveli i cjelovečernji koncert u istom gradiću. Jeste li znali: Suprotno od ovog najkraćeg koncerta, početkom iste godine grupa japanskih muzičara postigla je suprotni rekord za Guinessovu knjigu – svirali su bez prestanka punih 184 sata, izvodeći pretežno muziku Beatlesa.

2014 – Umro John Dawson Winter III (70), poznatiji kao Johnny Winter, američki blues i rock pjevač, autor, multi-instrumentalista i producent. Poznat je po vrlo energičnim blues-rock albumima i live nastupima krajem 1960-ih i tokom 1970-ih. Uvršten je u Blues Foundation Hall of Fame, te uvršen u listu “100 Greatest Guitarists of All Time”.