Deep Purple - Judas Priest - Lačni Franz

Na današnji dan u svijetu muzike: 17. juli / srpanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1939 – Rođen Spencer Davis, velški rock multi-instrumentalista, lider sastava The Spencer Davis Group.

1948 – Rođen Ron Asheton, gitarista američke punk rock grupe The Stooges.

1949 – Rođen Geezer Butler, basista grupe Black Sabbath.

1959 – Umrla Billie Holiday (44), američka jazz pjevačica kojoj su dali nadimak “Lady Day”, poznata po jazz standardu “What a Little Moonlight Can Do”. Posthumno je nagrađena sa 4 Grammy trofeja, te uključena u Grammy Hall of Fame i nacionalnu rhythm & blues Dvoranu slavnih. O njenom životu 1972. je snimljen film ”Lady Sings the Blues”, u kojem je pjevačicu tumačila Diana Ross.

1965 – Objavljen singl američkog dueta The Righteous Brothers s pjesmom “Unchained Melody”. Autor muzike je Alex North a stihova Hy Zaret i riječ je o jednoj od najviše obrađivanih pjesama 20. stoljeća – poznato je oko 500 verzija snimljenih na stotinjak jezika. Njezin original datira iz 1955. godine i pjesmu su snimili brojni izvođači, no s verzijom The Righteous Brothersa, koju je producirao znameniti Phil Spector, počinje svjetsla slava ovog songa, koji je pola stoljeća kasnije izabran za jedan od 500 najvećih ikada. Među brojnim popularnim muzičarima koji su snimili “Unchained Melody” bili su The Platters, Roy Orbison, Al Green, Cyndi Lauper, Leo Sayer, Joni Mitchell, irska rock grupa U2 i Elvis Presley, koji je pjesmu snimio 1977. godine, samo šest sedmica prije smrti. Jeste li znali: Jednu od prvih obrada “Unchained Melody”, puno prije njene svjetske slave, snimio je i Ivo Robić, a objavljena je na češkom izdanju albuma “Hit parade 1958-62”, koji spada među iznimne diskografske raritete. Također, među ranim verzijama zabilježen je snimak jazz sastava The Squadronaires iz 1956., a zanimljiv je jer je vođa grupe bio Cliff Townshend, otac slavnog gitariste grupe The Who.

1967 – Umro John Coltrane (40), američki jazz saksofonista i kompozitor i jedna od ikona jazza. Njegov muzički početak vezuje se za bebop, da bi kasnije bio jedan od pionira free jazza, surađujući već u ranoj fazi s trubačem Milesom Davisom. Prvi solo album pod nazivom “Coltrane” objavio je 1957., a krajem iste godine i drugi “Blue Train”, na kojem se nalazi jedan od njegovih standarda, “Lazy Bird”. Posthumno mu je dodijeljena Grammy nagrada za najbolju solo jazz izvedbu u pjesmi “Bye Bye Blackbird”, a 1997. i Grammy nagrada za životno djelo. Njegove improvizacije i revolucionarno korištenje višetonskog sistema, odnosno istraživanje u harmonijama dobili su zvanični naziv “Coltraneove promjene”. Kuća u New Yorku, u kojoj je živio, kasnije je upisana u nacionalni registar historijskih mjesta.

1968 – Engleska hard rock grupa Deep Purple objavila debi album pod nazivom “Shades of Deep Purple”. Pojavio se najprije u Americi, a tek u septembru i u njihovoj rodnoj Engleskoj. Postavu grupe tada su činili Rod Evans (vokal), Ritchie Blackmore (gitara), Nick Simper (bas), Jon Lord (klavijature) i Ian Paice (bubnjevi). Album je donio prvi veliki hit, pjesmu “Hush”, istina u Americi i Kanadi, dok se u Britaniji nije ni pojavila na top listi. Uz pet autorskih pjesama članova grupe, na albumu su zapažene bile dvije obrade – “Help” Beatlesa i “Hey Joe” Billyja Robertsa, koju je proslavio Jimi Hendrix, snimivši je dvije godine ranije. Jeste li znali: Pjesma “Hush” je obrada country / swamp rock pjesme koju je 1967. snimio Billy Joe Royal.

1975 – Bob Marley and the Wailers na današnji dan svirali prvi, a sutradan izveli i drugi koncert u dvorani The Lyceum u Londonu. Oba su snimana i izbor pjesama je objavljen u decembru na prvom Marleyevom živom albumu, nazvanom samo “Live”. Na izdanje je uvršten samo dio live izvedbi u trajanju 45 minuta, odnosno ukupno osam naslova, među kojima su “I Shot The Sheriff”, “Get Up, Stand Up” te posebno imspresivna “No Woman No Cry”, u produženoj 7-minutnoj verziji.

1982 – Engleska heavy metal grupa Judas Priest objavila 8. album “Screaming for Vengeance”, po rezultatima prodaje njihovo najuspješnije izdanje. Zvukom je bio mainstream više nego prethodni albumi, što je najuočljivije u najvećem hitu albuma, “You’ve Got Another Thing Comin”, kao i budućem koncertnom adutu “Electric Eye”. Jeste li znali: Grupa Judas Priest Ime za sastav pronašla je u pjesmi Boba Dylana “The Ballad Of Frankie Lee and Judas Priest” s albuma “John Wesley Harding”.

1987 – The Ozzy Osbourne Band započeo je na današnji dan nesvakidašnju turneju koja je trajala skoro pet mjeseci, odnosno 16 vikenda, a sve je koncerte izvodio u američkim zatvorima. Ozzy i grupa svirali su najveće hitove Black Sabbatha i sa solističkih albuma ovog rock pjevača.

1989 – Mariborska rock grupa Lačni Franz završila je u ljubljanskom Tivoli studiju, nakon dva mjeseca rada, snimanje pjesama za svoj sedmi studijski album “Tiha voda”. Postavu su činili: Zoran Predin (vokal), Milan Prislan (gitara), Mirko Kosi (klavijature), Zoran Stjepanovič (bas), Andrej Pintarič (bubnjevi) i Nino Mureškič (konge), dok je kao gost usnu harmoniku svirao Vlado Kreslin. Podjednak broj pjesama napisali su Predin i Prislan. Uz uspješne naslove “Franja”, “Mirno morje, Mikimaus” i “Gremo v nebesa”, kao najveći hitovi izdvojile su se “Tam bi rad bil pokopan” i “Tiha voda (vzami si čas)”. Ako niste znali: Iako je Lačni Franz zaokružio 10 godina karijere, još uvijek svi članovi grupe nisu bili profesionalni glazbenici! Pomalo zasićeni čestim putovanjima, oni su poslije ovog albuma uzeli podužu pauzu i posvetili se svojim redovnim poslovima. Svi, osim Zorana Predina, koji je jedini bio profesionalni muzičar te je nastavio komponirati djela za filmove, TV serije i kazališne predstave.

1996 – Beogradska grupa Block Out završila snimanje albuma “Godina sirotinjske zabave” koji se smatra njihovim prijelomnim djelom. Na neki način album je bio i rekapitulacija dotadašnjeg autorskog rada kompozitora i tekstopisca Nikole Vranjkovića, jer je izdanje ponudilo brojeve nastale u prethodnih šest godina. Izdvojili su se “Veži me”, “Manastir” i “Trenje”.

1996 – Umro Chas Chandler (57), engleski bas gitarista i muzički prodecent. Bio je član grupe The Animals do 1966. i iz tog perioda jedna od pjesama poznatih po njegovoj bas dionici bila je “It’s My Life”. Nakon što je napustio Animalse, u jesen ’66. Chandler je postao menadžer tada gotovo nepoznatog Jimija Hendrixa i u mnogome je pomogao stvaranju njegove prateće grupe The Jimi Hendrix Experience. Chandler je, također, producirao njihova prva dva albuma, “Are You Experienced?” i “Axis: Bold as Love” te je u velikoj mjeri zaslužan što su oba uvršteni među 500 najvećih izdanja u rocku ikad. Nakon Hendrixove smrti, Chandler je 12 godina bio menadžer engleske glam rock grupe Slade. Jeste li znali: Prvi nastup Jimija Hendrixa početkom 1966. u Londonu gledala je Linda Keith, tadašnja djevojka Keitha Richardsa iz Rolling Stonesa. Ona je menadžeru ove grupe Oldhamu i producentu Steinu preporučila fantastičnog nepoznatog gitarista, ali ni jednom se nije svidjela Hendrixova muzika. Kakva pogreška – sigurno su bezbroj puta kasnije pomislili. Linda je onda mladog Jimija upoznala sa Chasom Chandlerom, koji je u to vrijeme bio fasciniran američkom tradicionalnom pjesmom “Hey Joe” i tražio je pravog izvođača s kojim bi od nje napravio hit. Da, to i jeste bio prvi singl Jimija Hendrixa, a ostalo je povijest.

2000 – Beogradska rock pjevačica Viktorija objavila album “Nostalgija”, na kojem se snimila obrade 14 probranih poznatih pjesama domaćeg rocka u aranžmanu Dragana Ilića (ex Generacija 5). Među njima su “Bacila je sve niz rijeku” sarajevskih Indexa, “Molitva” i “‘Ajde igraj” Parnog valjka, “Andrea” zagrebačke grupe Regata, “Crna dama” iz repertoara Smaka, “Ne cvikaj generacijo” Atomskog skloništa, “Došao sam da ti kažem da odlazim” Bijelog dugmeta, “Troje” riječke grupe Xenia, “Poludeću” Olivera Mandića, “Seobe” niške hard rock grupe Kerber i druge. Bio je to izuzetan povratak rock pjevačice vrlo upečatljivog i moćnog glasa, koja se tokom pet prethodnih godina bila povukla sa scene.

2005 – Umro Laurel Aitken, reggae muzičar s Jamajke. Nazivan je ocem ska zvuka i njegov singl iz 1958. s pjesmama “Little Sheila” i “Boogie In My Bones” bio je, istovremeno, prvo izdanje čuvene izdavačke kuće Island Records, koja je postala najznačajniji izdavač specijaliziran upravo i za reggae/ska žanrove. Titule “The Godfather of Ska” i “Boss Skinhead” dobio je kada je početkom 60-ih preselio u London. Od 1965. do 2005. Aitken je objavio tridesetak albuma. Prva izdanja “Ska With Laurel” iz ’65. i “High Priest of Reggae” iz ’69. kao i kompilacije “Pioneer of Jamaican Music” i “Godfather of Ska” muzički u potpunosti opisuju njegovu izuzetnu ulogu u ovom žanru.