Brian Jones - Jim Morrison

Na današnji dan u svijetu muzike: 03. juli / srpanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1955 – Objavljen jedan od najpoznatijih singlova vokalne grupe The Platters i njihov prvi u seriji velikih hitova, “Only You”. Pjesma koju su napisali Buck Ram i Ande Rand dospjela je do prve pozicije američke top liste, a ukupno je na njoj provela skoro 8 mjeseci.

1949 – Rođen Johnnie Wilder, suosnivač i vodeći vokal R&B i funk grupe Heatwave.

1957 – Rođena Laura Branigan, američka pjevačica i glumica (megahit “Gloria”).

1960 – Rođen Vince Clarke, engleski klavijaturista i autor, član mnogih poznatih grupa među kojima su Depeche Mode, Yazoo, The Assembly i Erasure.

1964 – Pojavio se prvi singl engleske rock grupe The Who s pjesmama “Zoot Suit” i “I’m the Face”, autora Petera Meadena, koji je u to vrijeme bio njihov menadžer. Grupa se, zapravo, u to vrijeme zvala The High Numbers i od novembra je počela raditi pod imenom The Who, a prvi singl s tim potpisom, “I Can’t Explain”, objavljen je 15. januara 1965.

1968 – Objavljen treći studijski album američke rock grupe The Doors pod nazivom “Waiting for the Sun”. Najpoznatija pjesma postala je “Hello, I Love You”, a izdvojile su se još “Spanish Caravan”, “Love Street”, “Five to One” i kontroverzna antiratna himna “The Unknown Soldier”. Jeste li znali: Pjesmu “Hello, I Love You” počele su pratiti insinuacije o plagiranju riffa iz pjesme “All Day and All of the Night” grupe The Kinks. Tu je pjesmu Ray Davies napisao 1964. Robbie Krieger je odbijao optužbe i kasnije tvrdio da je, zapravo, inspiraciju pronašao u “Sunshine of Your Love” grupe Cream, što je sporno zbog jednostavne činjenice: ovaj song objavljen je poslije “Hello, I Love You”.

1969 – Umro Brian Jones (27), originalni član, odnosno jedan od osnivača Rolling Stonesa. Umro je pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima u bazenu svoje kuće u Sussexu u Engleskoj, a poznato je da je u dužem periodu imao velike probleme zbog ovisnosti o drogama. Posljednji njegov album sa Rolling Stonesima bio je “Let it Bleed”, koji je objavljen pet mjeseci nakon Brianove smrti. On nije bio autor, ali njegov način sviranja slide gitare ostavio je veliki trag na zvuk Rolling Stonesa, kao naprimjer u songovima “I Wanna Be Your Man” i “Little Red Rooster”, a upečatljivo je ostalo i njegovo sviranje sitara u “Street Fighting Man” i “Paint It Black”. Svirao je također orgulje, sax, obou, melotron i druge instrumente u brojnim pjesmama. Jeste li znali: Brian Jones je postao prvi član famoznog “Kluba 27”, kruga slavnih rokera koji su umrli u 27. godini, a u kojem su Janis Joplin, Jimi Hendrix, Jim Morrison, Alan Wilson (Canned Heat), Kurt Cobain (Nirvana), Leslie Harvey (Stone the Crows), Dave Alexander (The Stooges), Gary Thain (Uriah Heep), Jeremy Michael Ward (The Mars Volta) i još neki manje poznati muzičari, a veliki dio njih umro je zbog droge. U posljednjem razgovoru sa svojim roditeljima Brian Jones je rekao: “Ne sudite prestrogo o meni”, a ta je rečenica upisana kao epitaf na njegovom nadgrobnom spomeniku.

1969 – Newport Jazz Festival u svom 15. izdanju ugostio je brojne slavne rock, funky i soul izvođače. Festival je trajao četiri dana i nastupili su James Brown, Led Zeppelin, Jethro Tull, Sly and the Family Stone, Jeff Beck, Savoy Brown, Johnny Winter, Buddy Guy Blues Band, Mothers Of Invention i Ten Years After. Festival je još par godina bio domaćin rokerima, a onda se vratio izvornom sadržaju.

1970 – Počeo trodnevni Atlanta Pop Festival. Zvijezde u programu su bili The Allman Brothers, Jimi Hendrix, Jethro Tull, Johnny Winter, Mountain, Procol Harum, Mountain, Ten Years After, Captain Beefheart i B. B. King. Festival je posjetilo oko 350.000 ljudi. Bilo je to drugo i posljednje izdanje ovog rock festivala, a po slavi koju ima u rocku, spada u istu grupu kao Woodstock ili Isle of Wight. Jeste li znali: Nastup grupe The Allman Brothers Band i na početku i na kraju festivala je snimljen i objavljen na albumu “Live at the Atlanta International Pop Festival” – ali tek poslije 33 godine, dakle u oktobru 2003.

1971 – Umro Jim Morrison (27). Punim imenom James Douglas Morrison, pjevač i autor pjesama u američkoj rock grupi The Doors, preminuo je u Parizu. Osim šest albuma s grupom Doors, te posthumnog “An American Prayer” (1978), Morrison je objavio i četiri knjige poezije te režirao dva dokumentarna filma. O njemu i bendu snimljeno je osam dokumentaraca i igrani “The Doors” (1991.) u režiji Olivera Stonea s Valom Kilmerom u ulozi slavnog rock pjevača. Jim Morrison je ostavio iza sebe brojne slavne pjesme: “Light My Fire”, “Love Me Two Times”, “The End”, “L.A. Woman”, “Roadhouse Blues”, “Riders on the Storm” i dr. Jeste li znali: Jim Morrison je umro od prekomjerne količine droge i alkohola, nedugo nakon Hendrixa i Janis Joplin. Prijateljima je nešto prije toga jednom rekao “Nazdravite trećem s popisa”.

1972 – PGP RTB uradio prve primjerke singl ploče niške akustičarske grupe Lutajuća srca s pjesmom “Još malo”.

1982 – U Jugotonovom pogonu za proizvodnju ploča narezan LP beogradske pop rock grupe Zana pod nazivom “Dodirni mi kolena”. Bio je to njihov drugi studijski album i postat će najkomercijalniji u cijelom opusu, zahvalujući hitovima “Dodirni mi kolena”, “Majstor za poljupce”, “Mladiću moj” i “13 je moj sretan broj”.

1995 – Pod etiketom Croatia Recordsa pojavio se drugi samostalni album Nene Belana pod nazivom “Dolazi ljubav”. Izdanje su, uz naslovnu, obilježile pjesme “Ona to zna”, “Lud od ljubavi”, “Dotakni me usnama”, “R’n’r je događaj” i “Plešem ispod oblaka”.

2002 – Sir Elton John postao je na današnji dan prva osoba iz rock and roll svijeta koja je dobila počasni doktorat na britanskoj Kraljevskoj muzičkoj akademiji (Royal Academy Of Music).

2006 – Engleska alternativna rock grupa Muse objavila 4.  studijski album “Black Holes & Revelations”, koji je postao najkoremcijalnije izdanje u njihovoj dodatašnjoj diskografiji. Najpopularnije pjesme s albuma postale su “Supermassive Black Hole”, “Knights of Cydonia” i “Invincible”. Jeste li znali: Grupa Muse ovaj je album snimala u Francuskoj u istom studiju u kojem je Pink Floyd snimio svoj čuveni “The Wall”.