Grateful Dead - Ian Curtis - The Ramones

Na današnji dan u svijetu muzike: 18. juli / srpanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1929 – Rođen Screamin’ Jay Hawkins, američki R&B pjevač, poznat po svom snažnom “operetskom” glasu i divljim teatralnim izvedbama pjesama. Najpoznatiji i monumentalni njegov autorski naslov je “I Put a Spell on You”, pjesma koja je izabrana za “Rock and roll dvoranu slavnih 500 songova koji su stvarali rock muziku”.

1935 – Rođen Sabahudin Kurt, sarajevski pjevač zabavnih melodija i prva zvijezda BiH scene.

1938 – Rođen Ian Stewart, škotski pianista i suosnivač Rolling Stonesa. Već u maju ’63. je prestao biti zvanični član grupe i preuzeo je ulogu njihovog road managera, ali je i dalje svirao piano na njihovim albumima do 1983.

1939 – Rođen Brian Auger, britanski jazz i rock klavijaturista (grupa Julie Driscoll with Brian Auger and The Trinity).

1941 – Rođen Lonnie Mack, američki pionir blues rocka.

1941 – Rođena Martha Reeves, američka soul pjevačica, vodeći vokal u ženskoj grupi Martha and the Vandellas.

1953 – Prvi snimak Presleya! Na današnji dan 1953. godine nepoznati vozač kamiona Elvis Presley platio je 4 dolara u Memphis recording servisu – Sun Recordsovom studiju u kojem je, nakon plaćanja, svako ko je želio mogao snimiti što želi – i kao rođendanski dar za svoju majku snimio je dvije pjesme, “My Happiness” i “That’s When Your Heartaches Begin”. Asistent u studiju, Marion Keisker, pitao je 18-godišnjeg Elvisa na kojeg pjevača želi da sliči u svojim snimkama, a mladić je odgovorio – ni na koga. Kada je početkom naredne godine šef Sun Recordsa, Sam Phillips, preslušavao demo snimke u potrazi za novim pjevačem bluesa i sve popularnije boogie-woogie muzike, nije mogao odgonetnuti atraktivni vokal i Keisker ga je podsjetio na mladog vozača kamiona. Uslijedio je poziv na novo snimanje i ostalo je povijest.

1968 – Američka rock grupa The Grateful Dead objavila 2. album “Anthem of the Sun”. Čini ga samo pet songova, u trajanju od dvije minute (“Born Cross-Eyed”) pa sve do 15 minuta, koliko je dugačka numera “Alligator”, a kombiniran je od studijskih i koncertnih snimki. Bend će u narednim godinama postati slavan upravo po koncertnim albumima i na nekima od njih snimljene su pjesme koje čak nisu nikada imale studijsku verziju. Improvizacije uživo bile su njihov zaštitni znak i zbog toga je Grateful Dead proglašen ocem jam-session svirke.

1969 – Objavljen 4. studijski album grupe The Doors pod nazivom “Soft Parade”. Od prethodna tri razlikovao se u dva detalja. Najprije, prvi put nije navedena cijela grupa kao autor pjesama, nego su ih potpisali poimenice – po četiri Jim Morrison i Robby Krieger, a jednu njih dvojica zajedno. Druga važna razlika bila je u zvuku – The Doors su na ovom albumu imali “kompliciranije” aranžmane s brass sekcijom, što kritika baš nije dobro prihvatila i taj “eksperiment” više neće ponavljati. Najpoznatija pjesma s albuma je “Touch Me”.

1975 – PGP RTB objavio dvostruki album Korni grupe pod nazivom “Mrtvo more”. Lider sastava, klavijaturist Kornelije Kovač je krajem prethodne godine raspustio bend, a s ovim albumom su se i diskografski pozdravili sa publikom. Jedna ploča je predstavila koncertne snimke sa zadnjeg nastupa Korni grupe u Novom Sadu, krajem ’74., a riječ je o pjesmama “Put za istok”, “Blues” i “Čovjek sa belom zastavom”, dok je na drugu uvršten izbor hitova sa singlova iz komercijalne faze njihovog rada, kao “Cigu ligu”, “Trla baba lan”, “Bube”, “Etida”, “Ivo Lola” i “Moja generacija”. Ako niste znali: “Mrtvo more” je prvi dvostruki rock album objavljen u nekadašnjoj Jugoslaviji, a općenito drugi nakon albuma Arsena Dedića “Homo volans” iz 1973. Također, koncertni dio albuma “Mrtvo more” bio je prvo diskografsko live rock izdanje na ovim prostorima.

1977 – Rođena M.I.A., engleska rap pjevačica M.I.A., čije pravo ime glasi Mathangi “Maya” Arulpragasam.

1980 – Objavljen drugi i posljednji album engleske post punk grupe Joy Divison ”Closer”. Naziv je jasna metafora – album je objavljen dva mjeseca nakon što se ubio njihov 23-godišnji pjevač Ian Curtis (na naslovnoj fotografiji). Mjesec prije izlaska ovog izdanja objavljen je i non-album single “Love Will Tear Us Apart”. Ako niste znali: Ian Curtis je bolovao od epilepsije i intenzivni koncerti i snimanja pogoršavali su njegovo zdravstveno stanje. Prvi put se pokušao ubiti 6. 4. 1980., a drugi pokušaj, 18. 5. 1980., završio je, nažalost, tragično.

1984 – Bajagi otkaz iz Čorbe. Na današnji dan Momčilo Bajagić Bajaga zvanično je prestao biti član grupe Riblja čorba. Zapravo, izbačen je iz postave. Bajaga je već imao solistički album “Pozitivna geografija”, ali nije imao posebne ambicije s njim i samo je htio objaviti sve brojnije vlastite pjesme, koje nisu mogle proći na album Riblje čorbe pored autorskog autoriteta Bore Đorđevića. Nakon izvrsnih reakcija na prvom koncertnom predstavljanju “Pozitivne geografije” u zagrebačkom Kulušiću te promocije u beogradskom Domu sindikata, stvari su se promijenile i s formalnim obrazloženjem da je odbio angažman u jednom solunskom hotelu, Bajaga je dobio otkaz iz matične grupe.

1988 – Umrla Nico, njemačka rock pjevačica, autorica, model, glumica i klavijaturistica pravoga imena Christa Paffgen. Proslavila se radeći s eksperimentalnim rock bendom The Velvet Underground Loua Reeda. Njihov prvi album “The Velvet Underground and Nico”, koji je producirao Andy Warhol, smatra se jednim od najutjecajnijih u rocku, a na listi 500 najvećih albuma svih vremena svrstan je na vrlo visoko 13. mjesto. Nakon ovog albuma, Nico je do svoje smrti objavila još 13 samostalnih studijskih i koncertnih naslova. Umrla je od tromba koji se stvorio u mozgu nakon što je pala s bicikla dok je ljetovala na Ibizi. Posthumno je objavljeno sedam njezinih kompilacijskih albuma.

1991 – Održan prvi Lollapalooza Festival, američki festival koji se usmjerio na alternativni rock, hip hop i punk rock. Najzanimljiviji njegov inovativni koncept bio je u tome što je riječ o putujućem festivalu, koji je koncerte priređivao diljem Amerike i Kanade, pa je njegov program trajao i do dva mjeseca. Prvi je završio 28. 8. i među izvođačima je imao grupe Jane’s Addiction, Siouxsie & the Banshees, Living Colour, Nine Inch Nails, Ice-T & Body Count, Rollins Band itd.

1995 – The Ramones: Adio Amigos Na današnji dan je objavljen 14. i posljednji studijski album američke punk rock grupe The Ramones prigodno nazvan “Adio Amigos”. Zbog sve većih tenzija između članova grupe, The Ramones su već planirali da se raziđu i odlučili su objaviti još ovaj “pozdravni” album. A koncertno su se konačno pozdravili s fanovima iduće godine na šestom Lollapalooza festivalu, na kojem su bili headlineri sa Metallicom i Soundgardenom, te na zadnjem koncertu u karijeri, 6. 8. ’96. u Hollywoodu.