John Lennon Imagine

Na današnji dan u svijetu muzike: 09. oktobar / listopad

Glas.ba RTV Na današnji dan

1940 – Rođen John Winston Lennon, planetarno slavni član Beatlesa (”Imagine”).

1944 – Rođen John Entwistle, basista engleske rock grupe The Who, prepoznatljiv po agresivnom solo zvuku bas gitare, koji je najizražajniji u pjesmi “My Generation”.

1948 – Rođen Jackson Browne, američki pop rock kantautor, porijeklom iz Njemačke, nagrađen titulom ‘počasni dokrot muzike’ (”Cocaine”).

1958 – Rođen Srđan Šaper, drugi vokal i povremeno klavijaturista novovalne grupe Idoli.

1960 – Rođen rock pjevač i autor Srđan Jevđević, lider sarajevske grupe Gino Banana, koji je krajem 1990-ih u Americi formirao internacionalni bend Kultur Shock.

1969 – Rođena engleska rock autorica i izvođačica PJ Harvey, punim imenom Polly Jean Harvey (“Sheela-Na-Gig”).

1974 – Rođena grupa Drugi način. Na današnji dan 1974. godine, promjenom imena, zvanično je rođena zagrebačka rock grupa Drugi način. Bend su početkom 70-ih osnovali pjevač, klavijaturista i flautista Branko Požgajec i gitarista Halil Mekić i tada se taj sastav zvao Zlatni akordi. Kasnije im se pridružio novi flautista i gitarista, Ismet Kurtović, i grupa je u toj postavi objavila dva singla. Kako je na sceni djelovao još jedan sastav Zlatni akordi, koji je predvodio pjevač Duško Lokin, Požgajčeva grupa je promijenila ime u Novi akordi, a potom u Drugi način. Već početkom 1975. snimili su u Ljubljani o svom trošku pjesme za debitantski album, koji je Jugoton odbio pa su završili u PGP-u. Taj njihov prvi album pod nazivom “Drugi način” donio je najveće hitove benda, “Carstvo samoće”, “Lile su kiše” i “Stari grad”. Sa zvukom koji je nastao pod utjecajem grupa Deep Purple, Free i Wishbone Ash te dvije gitare i dvije flaute u postavi i jasno profiliranim hipi stilom, Drugi način je vrlo brzo stekao naklonost publike i njihov debi album je još godinama dodatno štampan.

1978 – Umro Jacques Brel, najslavniji belgijski kantautor.

1987 Bruce Springesteen objavio svoj osmi studijski album “Tunnel of Love”. Proglašen je za 25. na listi 100 najboljih albuma u ’80-im godinana, a uvršten je i među 500 najvećih albuma svih vremena – što bi se moglo proglasiti monotonim: naime, i prethodnih sedam albuma našlo se u ovom izboru po čemu je Springsteen jedinstven. Istina, ovdje će i stati, jer naredni albumi nisu ušli na spomenutu listu. Najupečatljivije pjesme novog albuma su naslovna balada i mainstream rock “Brilliant Disguise”.

1987 – Sarajevski Diskoton objavio dvostruki koncertni album Bijelog dugmeta “Mramor, kamen i željezo”, snimljen na turneji kojom je promoviran album “Pljuni i zapjevaj, moja Jugoslavijo”, objavljen prethodne godine s novim pjevačem Alenom Islamovićem.

1988 – Umro Cliff Gallup (59), američki rock and roll gitarista. Poznat je postao kao član grupe Gene Vincenta, The Blue Caps. Gallup je svirao u 35 Vincentovih numera, uključujući najslavniju “Be-Bop-A-Lula” iz 1956. Stekao je reputaciju kao jedan od tehnički najprofinjenijih gitarista ranog rock and rolla, a spominje se kao izvođač koji je utjecao na Erica Claptona i Jeffa Becka.

1989 – Beogradska novalna grupa Bezobrazno zeleno poslije pet godina pauze objavila svoj drugi studijski album “Neonske bajke”, na kojem su se izdvojile pjesme “Bombarder” i “Ljuljaj se, kotrljaj se”.

1989 – Izašao drugi album australske pop zvijezde Kylie Minogue pod nazivom “Enjoy Yourself”, sa hit pjesmama “Hand on Your Heart” i “Wouldn’t Change a Thing”.

1990Na 50. rođendan Johna Lennona u 130 zemalja diljem svijeta simultano emitirana njegova čuvena pjesma “Imagine”.

2001 – Objavljen deseti album kanadskog kantautora Leonarda Cohena pod nazivom “Ten New Songs”, koji je predstavljao njegov povratak na muzičku scenu nakon što je prethodnih pet godina proveo u zen-budističkom centru blizu Los Angelesa. Među istaknutim brojevima albuma je pjesma “In My Secret Life”.