Na današnji dan u svijetu muzike: 10. oktobar / listopad

Glas.ba RTV Na današnji dan

1953 – Rođen David Lee Roth, američki rock pjevač, član grupe Van Halen i solo izvođač.

1953 – Rođen Midge Ure, škotski multi-instrumentalist, pjevač i autor, član new wave Ultravox (”Vienna”).

1963 – Umrla Edith Piaf (47), francuska šansonjerka i nacionalna ikona, koja je proglašena za najveću pop pjevačicu u ovoj zemlji ikada, slavna po pjesmama “La vie en rose” (1946), “Hymne à l’amour” (1949), “Padam…Padam” (1951), “Milord” (1959.).

1966 – Objavljen singl američke grupe Beach Boys s pjesmom “Good Vibrations”, koju su napisali pjevači Brian Wilson i Mike Love. Zamišljena vrlo ambiciozno te kao najava novog albuma, pjesma je od februara ’66. snimana u čak 17 navrata u četiri različita studija, za što je utrošeno magnetofonskih vrpci u trajanju više od 90 sati kao i budžet od skoro 50.000 dolara. Rezultat je bila pjesma od 3 minuta i 35 sekundi. Ali, isto tako, i pjesma koja je rangirana kao šest na listi 500 najvećih songova svih vremena te uvrštena u Rock and Roll Dvoranu slavnih pjesama koje su promijenile rock.

1966Simon & Garfunkel objavili svoj treći studijski album “Parsley, Sage, Rosemary and Thyme”, sa hit pjesmama “7 O’Clock News/Silent Night”, “Homeward Bound”, “The 59th Street Bridge Song (Feelin’ Groovy)” i “For Emily, Whenever I May Find Her”, zahvaljujući kojima je album uvršten u listu 500 najvećih izdanja rocka svih vremena.

1969 – Izašao debitantski album engleske progresivne rock grupe King Crimson pod naslovom “In the Court of the Crimson King”, sa zapaženim pjesmama “21st Century Schizoid Man” i “Epitaph”.

1969Frank Zappa objavio album “Hot Rats”, drugi koji je uradio bez svoje prateće grupe Mothers of Invention.

1973Bryan Ferry objavio prvi solo album “These Foolish Things” dok je još bio član grupe Roxy Music, na kojem je snimio 13 covera muzičkih standarda, među kojima su “A Hard Rain’s a-Gonna Fall” Boba Dylana, “Piece of My Heart” Erme Franklin koju je proslavila Janis Joplin, “You Won’t See Me” Beatlesa i “Sympathy for the Devil” Rolling Stonesa.

1979 – Rođena američka R&B / soul pjevačica Mya, pravim imenom Marie Harrison.

1980 Bruce Springsteen izdao dvostruki album “The River” kojim je dominirala istoimena pjesma.

1994 – Izašao 14. album ljubljanske industrial grupe Laibach pod nazivom “NATO”, na kojem su obradili neke poznate i tematski vrlo prigodne (anti)militarističke pjesme, kao što su “Final Countdawn” grupe Europe, “In The Army Now” engleskog rock benda Status Quo ili “The Dogs of War” Pink Floyda.

2006 – Objavljen Stingov album “Songs From The Labyrinth” sa obradom muzike engleskog autora Johna Dowlanda iz 17. stoljeća, a koju je ovaj izvodio na lutnji. Zbog toga je i sam Sting naučio svirati lutnju i učitelj mu je bio zenički muzičar Edin Džananović, odnosno Edin Karamazov, kako glasi njegovo umjetničko ime, koji je sa Stingom i snimio album.

2007 – Grupa Radiohead pustila na internet album “In Rainbows” za download po cijeni koju su određivali sami kupci, što je bio protest protiv izdavačke industrije i načina formiranja cijena za diskografska izdanja.

2008 – Umro Alton Ellis (70), pionir reggaea i jamajkanska rocksteady zvijezda, poznat upravo kao “The Godfather of Rocksteady” otkako je 1967. objavio debitantski album “Mr Soul Of Jamaica” koji se smatra najznačajnijim albumom ovog žanra koji je krajem 60-ih evoluirao u reggae. Dva najpoznatija Ellisova songa iz 60-ih godina su “Lord Deliver Us” i “Back to Africa”. No, već prvi njegov snimak, ridim song pod nazivom “Mad Mad” iz 1967. godine, recikliran je u više od stotinu pjesama i ta konstantna reinterpretacija učinila je da Ellis ima glavni premda malo poznati utjecaj na razvoj reggae i hip hop muzike.

2010 – Umro Solomon Burke (74), jedna od ključnih figura soula. Nazvan je ključnim tranzicijskim muzičarem koji je povezao R&B i soul, te je uključen u Rock and roll Dvoranu slavnih. Neki od njegovih čuvenih songova su “Cry to Me”, “If You Need Me”, “Got to Get You Off My Mind”, “Down in the Valley” i “Everybody Needs Somebody to Love”.