LynyrdSkynyrd-Madonna-U2-Amy

Na današnji dan u svijetu muzike: 20. oktobar / listopad

Glas.ba RTV Na današnji dan

1950 – Rođen Tom Petty, američki rock gitarista, pjevač i autor, frontmen grupe Tom Petty and the Heartbreakers.

1961 – U Beogradu osnovan Vokalno-instrumentalni sastav Siluete, jedna od prvih rock and roll grupa u tadašnjoj Jugoslaviji. Okupio ih je pjevač Zoran Miščević, koji je postao jedna od prvih rock zvijezda i prvi koji se bar donekle mogao mjeriti s tadašnjim poznatim imenima šlageristike. Ime su odabrali prema svojim uzorima The Shadows i u više od 30 godina karijere snimili su tek dvadesetak pjesama na singlovima, a objavljen je samo jedan njihov album, kompilacija “VIS Siluete” – ali tek 2000. godine. Grupa je prestala s radom nakon smrti Zorana Miščevića 1995.

1971 – Rođen Cordozar Calvin Broadus Jr., američki reper i producent poznat pod scenskim imenom Snoop Doggy Dogg.

1975 – Objavljen singl s pjesmama “Šošana” i “Please don’t say nothing” grupe Dah, koju je predvodio pjevač i cijenjeni gitarista Zlatko Manojlović.

1977 – U avionskoj nesreći poginula tri člana američke southern rock grupe Lynyrd Skynyrd, pjevač Ronnie Van Zant, gitarista Steve Gaines i njegova sestra, back-vokalistica Cassie Gaines. Ronnie je bio suosnivač grupe i koautor nekih od njihovih najpoznatijih songova, kao što su “Tuesday’s Gone”, “Gimme Three Steps”, “Simple Man” i slavni “Free Bird”. Bend je nakon nesreće prestao raditi, ali je obnovljen u novoj postavi 12 godina kasnije, originalno radi tribute turneje za poginule članove, pa je nastavio raditi.

1979 – Rođen Ivan Dečak, osnivač, vodeći pjevač i ritam gitarista virovitičko-zagrebačke rock grupe Vatra.

1980 – Objavljen prvi album irske rock grupe U2 pod nazivom “Boy”, koji sadrži njihov prvi hit donio je grupi prvi hit “I Will Follow”, a još tri pjesme, “Stories for Boys”, “Out of Control” i “Twilight”, postale su stalne u koncertnom repertoaru grupe još godinama.

1983 – Izašao prvi album beogradske novovalne grupe Bezobrazno zeleno pod nazivom “BZ 1″, koji je producirao Momčilo Bajagić Bajaga, a jednu od zapaženih pjesama, ”Jutro”, komponirao je Nebojša Antonijević Anton iz Partibrejkersa. Istaknute pjesme bile su još “Bežim niz ulicu” i hit balada “Gibaj se”.

1992 – Objavljen peti album Madonne ”Erotica”, konceptualno djelo ”o sexu i romantici”, koje na provokativan način progovara o seksualnim tabuima društva dobilo je mjesto u pop panteonu, pa je uvršteno u Rock and Roll Hall of Fame kao jedna od revolucionarnih epizoda pop kulture.

1989 – Američka industrial rock grupa Nine Inch Nails objavila debitantski album “Pretty Hate Machine” za koji je svih 10 pjesama napisao pjevač Trent Reznor i najveći hit je bila “Head Like a Hole”.

2003 – Pojavio se debitantski album engleske soul, R&B i jazz pjevačice Amy Winehouse pod nazivom “Frank”, što je posveta Sinatri. S pjesmama “Help Yourself”, “In My Bed”, “Stronger Than Me”, izdanje je najavilo karijeru nove pjevačice izuzetnih glasovnih mogućnosti, koju su mnogi počeli uspoređivati s najvećih ženskim vokalima u istoriji. Nažalost, veliki uspjeh i iznimna pozornost medija doveli su ubrzo do njenih brojnih privatnih problema, depresije i ovosnosti o alkoholu i drogi.