Azra, ŠKUC Ljubljana početak 1978 (foto Mirko Ilić)

Hus pred beogradski koncert: Zašto sam cijenio Štulića i zašto nije mogao opstati u Valjku?

Glas.ba RTV Muzika - regija Show Time

Mnogima nije poznato da se prva postava Azre poslije dvije godine raspala i da je Džoni Štulić jedno vrijeme bio gitarista u Parnom valjku. Uoči beogradskog koncerta Parnog valjka, 9. 11. u Štark Areni, zanimljive epizode od prije ravno 40 godina prisjeća se Husein Hus Hasanefendić.

Priča kaže: poslije rane grupe Balkan Sevdah Band, Branimir Štulić je početkom 1977. formirao grupu Azra, u čijem prvom sastavu su bili basista Branko Matun, gitarista Josip Juričić, bubnjar Boris Leiner i Džoni kao frontmen i gitarista. No, česte su bile promjene, tako da tokom ’77. i ’78. U Azri sviraju Jura Stublić, Jurij Novoselić Kuzma, Marin Pelajić i Mladen Juričić.

Služeći vojsku u Gospiću, Hus je početkom 1979. bio na jednoj svirci te rane postave grupe Azra, u kojoj je Jura Stublić pjevao, dok je Džoni samo svirao gitaru.

“Sjećam se tog koncerta. Džoni nesretan bulji u pod i svira gitaru, a Jura je centar pažnje. Naravno da je to puklo. Jura je sa tom ekipom napravio Film i krenuo u priču koja se zna, a Džoni je ostao sam na cesti. I tu neko vrijeme se mi družimo nakon vojske. On ti je već tada imao valjda 50 pjesama koje su se kasnije pojavljivale na albumu u kojekakvim varijantama. U to vrijeme je skoro svaka bila neki lagani polusevdah”, prisjeća se Hus.

To druženje sa Štulićem lider Parnog valjka danas opisuje kao vrijeme koje je na njega ostavilo “veliki uticaj u smislu leksike”, jer je nakon početna dva albuma Valjka, iz 1976. i ’77., on osjetio potrebu da promijeni način pisanja pjesama, odnosno teme i poruke u stihovima.

Hus Hasanefendić i Džoni Štulić
Hus Hasanefendić – Džoni Štulić

U jednom trenutku dogovorili su čak da Džoni bude još jedan gitarista u Parnom valjku, ali je potrajalo samo petnaestak dana.

“Jednostavno, nije bio svirački dovoljno dobar da bi svirao sa nama i nije bio sretan sa ulogom jednog od. Htio je biti lider. I to je legitimno. Tako da ta kombinacija nije zaživjela, ali mi smo snimili njegovu pjesmu ‘Jablane!’ snimili na albumu ‘Gradske priče’ koji se pojavio te 1979.

Bio je to prvi snimak nekog Štulićevog songa, koji se pod nazivom “Jablan” pojavio kasnije i na debi albumu Azre.

Razlaz u bendovskom angažmanu nije doveo i do razlaza saradnje Džonija i Husa, jer je ovaj producirao i svirao gitaru na legendarnom prvom singlu “Balkan” / ”A šta da radim?”, objavljenom u oktobru 1979. godine, na kojem je basista bio i Valjkov Zlatko Miksić Fuma.

”Zaista sam mislio da treba skrenuti pažnju na čovjeka”, kaže Hus, pa je i na naredni album Parnog valjka, ”Vruće igre” iz 1980., uvrstio još jednu Džonijevu autorsku pjesmu, ”Kad Miki kaže da se boji”.

Uz to, iste godine producirao je i drugi Azrin EP s pjesmama “Lijepe žene prolaze kroz grad”, ”Suzy F” i ”Poziv na ples”, ali zbog turneje Parnog valjka nije mogao preuzeti rad na debitantskom albumu “Azra”.

“Drago Mlinarec je radio album i to nije sretna priča, jer nije on mogao kontrolirati Džonija. Kad je album izašao, svi su pljuvali produkciju. Međutim Mlinarec nije imao nikakvu kontrolu, nego je Džoni preuzeo komandu, ali kad je krenula loša produkcija, onda se ogradio. Mlinarec nije mogao s njim. Džoni je diktirao. Sa mnom ne bi mogao tako, jer smo bili u prevelikom klinču. Kad smo radili njegove pjesme bilo je po mojem – Tako to treba i tako će to biti'”, priča Hus.

Parni valjak je krajem prošle godine objavio 19. studijski album ”Vrijeme”, koji su koncertno predstavljali po cijelom regionu i 19. 11. to će učiniti pred beogradskom publikom, u Štark Areni.

Husov podsjetnik na vrijeme od prije 40 godina na neki način je zanimljiva ilustracija o tome kako i zašto neki opstaju tako dugo vrijeme. A najkraći odgovor je: dosljednost sebi.

Naslovna fotografija: Azra, ŠKUC Ljubljana početak 1978 (foto Mirko Ilić)

Parni valjak