Novo sarajevsko ime Franco Balkan – kako od stoner/alter/metala doći do electro pop rapa

Muzika BiH Show Time

Od izvora dva putića… Franco Balkan, pravim imenom Goran Valka, početkom milenija bio je klavijaturista u sarajevskoj underground rock grupi Corbansick, da bi muziku napustio 2006. i pauzirao sve do 2018., pa se vratio pod pseudonimom Franco i s potpuno drugačijim stilom, kao pop-rap reggaeton pjevač.

Muzička sudbina Gorana Valke ilustrativna je slika za brojne priče: ili ”umrijeti” za underground i alternativu bez profesionalne perspektive ili se priključiti dominantnim trendovima gdje (ipak) kruži novac. I vrlo izvjesna profi karijera.

Klica Corbansicka datira iz 2002. godine i, usmjeren na southern / stoner / alternative rock / metal, bend se ubrzo svrstao među zapaženije nove sarajevske alternativce, posebno nakon što su u studiju Fondacije za kreativni razvoj u Sarajevu i u produkciji Brane Jakubovića (DJ Branski) realizirali prvi EP “Shattered Skin” i objavili nekoliko video spotova.

Goran Valka je u Corbansicku svirao klavijature, pisao tekstove i puštao semplove, ali originalni bend se 2006. razišao i Goran se prestaje se baviti muzikom.

Corbansick se kasnije opet pojavljivao na sceni i zapažen je bio njihov nastup u finalu programa Jaeger Music Night 2010. godine, te pojavljivanje na nekim festivalima (Rastok i Sarajevo Beer Fest 2015.). No, sve je to ostalo u ograničenim dometima, što je bila sudbina i nekih drugih njihovih generacijskih i žanrovskih kolega, poput sarajevskog indie rock benda Billy Andol, o čijem autorskom radu ni o nastupima već nekoliko godina ništa ne čujemo.

Uglavnom, Valka se nije pridruživao obnovljenom Corbansicku, da bi 2018. godine prekinuo pauzu i vratio se u muzičke vode, ali ovaj put profesionalno, kako kaže, i u sasvim drugačijem izdanju.

U januaru 2019. potpisuje prvi diskografski ugovor sa švedsko-bosanskom izdavačkom kućom ”Tempo Digital”. Kao pseudonim na početku karijere uzima ime Franco, ali je to bila smetnja jer takvih na digitalnim platformama i internet pretraživačima ima bezbroj, pa krajem ljeta 2019. mijenja ime u Franco Balkan.

Kada je riječ o njegovoj muzici, pop-rap autor i pjevač kombinira club, dancehall, reggaeton i electro pop-rap elemente sa balkanskim zvukom, a obilježavaju ih eksplicitni i seksualno-orijentirani tekstovi. Ukratko, formula dominantnog i najkomercijalnijwg balkan trapa.

Ovih dana objavio je treći spot za pjesmu ”Dante” i najavljuje da će u narednim mjesecima izbaciti još tri za svoj prvi album što bi se trebao pojaviti do kraja 2020.

”Danas se muzika više gleda nego sluša, i publika želi da pored dobre pjesme pogleda i dobar vizual i interesantnu priču. Što se muzike i pjesama konkretno tiče, planiram svakako produkcijski unijeti još malo dodatnog stranog zvuka, koji se graniči sa pop/trap/electro 80’s elementima, uz dozu prepoznatljive balkanske muzike”, opisuje svoju novu karijeru Franco Balkan.