elektricni_orgazam - dokumentarac screenshot

Električni orgazam za ljude budućnosti – premijera dokumentarca na festivalu Beldocs

Film & Foto & TV Muzika - regija Show Time
U Beogradu će od 8. do 15. maja biti održan 12. Međunarodni festival dokumentarnog filma “Beldoks”, a među više od 100 premijera naći će se i prvi dokumentarac o legendarnoj rock grupi Električni orgazam.

 

Festival će biti održan na 11 lokacija u Beogradu i 8. 5. ga otvara svjetska premijera filma “Linija života” Darka Bajića, dok će na svečanom zatvaranju, 15. maja, nakon dodjele nagrada, premijerno biti prikazan dokumentarac vrlo simboličnog naziva “Električni orgazam za ljude budućnosti” u režiji Marije Vukić.

“Ja se tridesetak godina družim sa njima, oni su moji kućni prijatelji. Dosta vremena provodimo zajedno i sreli smo se na koncertu u Pragu u decembru 2017. kada su pomenuli turneju po Kanadi i SAD i pozvali i mene da krenem. Iz te njihove izgovorene rečenice, u meni se rodila ideja da možemo da snimimo film”, otkriva pozadinu nastanka filma autorica Marija Vukić.

Ona kaže da ima nekih zanimljivosti o kojima javnost ne zna, ali njoj je bio bitniji ambijent nego otkrivanje priče koja bi bila interesantna publici. “Oni često daju intervjue i manje-više se sve zna, pa sam više išla na vizuleni efekat i da njih kroz njih same vratim u prošlost, da svakoga od njih pokažem kao karaktere, da s njima prođem razne etape benda”.

Rediteljica zanimljivo gleda na Električni orgazam danas, kao neku vrstu fenomena koji prati sve dugovječne bendove: “To je kao neki brak, dugogodišnji. U početku ima problema, pa ne znaš da li da se razvedeš ili da ostaneš zajedno, ali na kraju, kada prođe 40 godina, shvatiš da imaš decu, to su ti albumi, da imaš publiku koja želi da te sluša i onda to nekako legne na svoje mesto“, dodajući da za to jeste najzaslužniji Srđan Gojković Gile, kao lider benda, ali ”onda vidiš na bini sinergiju svih tih ljudi i nestanu međuljudske granice i samo muzika spaja”.

Ovogodišnji ”Beldocs” u domaćem takmičarskom programu ima šest filmova i svi su premijere, a zanimljivo je da ima dva muzička filma – pored “Električni orgazam za ljude budućnosti” tu je još ”To sam što jesam – Gipsy mafia” autorice Andrijane Stojković o zrenjaninskoj hip hop grupi Gipsy Mafia i životima njihova tri člana koji su specifični već zbog toga što pripadaju romskoj zajednici.

Napomena: inserti iz razgovora Marije Vukić – agencija Tanjug

Gipsy Mafia
Gipsy Mafia