Grand Funk, Bosnia

Na današnji dan u svijetu muzike: 21. oktobar / listopad

Glas.ba RTV Na današnji dan

1917 – Rođen Dizzy Gillespie, američki jazz trubač, pjevač i autor, koji zajedno sa Charliem Parkerom predstavlja najvažniju figuru u razvoju bebopa i modernog jazza.

1940 – Rođen Manfred Sepse Lubowitz, poznatiji kao Manfred Mann, lider istoimene rock grupe.

1954 – Rođen Borut Činč, klavijaturista i suosnivač ljubljanske rock grupe Buldožer.

1957 – Rođen Steve Lukather, američki rock gitarista, član grupe Toto.

1965 – Pojavio se singl američkog funk, R&B i soul pjevača Jamesa Browna “I Got You (I Feel Good)”, jedna od pjesama uvrštena u listu 500 najvećih svih vremena.

1977 – Američki rock pjevač Meat Loaf objavio svoj drugi LP naslov “Bat out of Hell” i ostvario čudo na tržištu, postavši četvrti najbolje prodavani album stoljeća.

1978Arsen Dedić završio album “Rimska ploča”, koji je početkom naredne godine objavio beogradski PGP. U snimanju su sudjelovali neki poznati rock i jazz muzičari kao Čarli Novak, Vedran Božić i Peco Petej. Istaknuti songovi su “Da su me ukrali Cigani”, “Vlakom prema jugu”, “Tebi je lako” i “Zagrli me”, koju je Arsen izvorno napisao za album Zdravka Čolića “Ako priđeš bliže”.

1981 – Koncert rock grupe Azra u zagrebačkom klubu Kulušić snimljen za trostruki živi album “Ravno do dna”, koji je Jugoton objavio početkom naredne godine. Azra je, u stvari, imala ukupno sedam nastupa za redom i sa gotovo svakog su odabrane neke numere, ali glavnina materijala snimljena je na ovom koncertu.

1988 – Objavljen sedmi studijski album YU grupe pod nazivom “Ima nade”, sa udarnim brojevima “Mornar” i “Dunavom šibaju vetrovi”.

1997 – Capitol Records izdao zanimljiv live album američke rock grupe Grand Funk Railroad pod nazivom “Bosnia”. Snimljen je u Detroitu na humanitarnom koncertu za pomoć Bosni i Hercegovini, a na dva koncertna CD-a našle su se sve najpoznatije pjesme iz repertoara, poput “We’re An American Band”, “Some Kind of Wonderful”, “The Loco-Motion” i “Inside-Looking Out”.

2006 – Umrla Sandy West (47), bubnjarica i originalna članica američke all-girl rock grupe The Runaways.