Zlatko Manojlović

Na današnji dan u svijetu muzike: 30. juli / srpanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1936 – Rođen Buddy Guy, američki blues-rock gitarist i pjevač, najvažniji predstavnik Chicago bluesa, uzor Hendrixu, Claptonu i drugim velikanima rocka.

1941 – Rođen Paul Anka, kanadski pop / jazz pjevač i autor, porijeklom Libanac (”Diana”).

1948 – Rođen Otis Taylor, afro-američki blues muzičar, poseban zbog korištenja netipičnih instrumenata u ovom žanru, kao što su banjo i mandolina.

1958 – Rođena Kate Bush, engleska pop rock pjevačica i autorica (”Babooshka”).

1966 – Izdavačka kuća Diskos objavila prvi EP beogradske beat grupe Siluete, čiji je frontmen bio pjevač i basist Zoran Miščević, legendarni lik ranog razdoblja ovdašnjeg rocka i jedan od prvih koji se mogao nazvati zvijezdom. Zanimljivo je spomenuti i njihovog tadašnjeg gitaristu Dragija Jelića, koji će se pročuti četiri godine kasnije s YU grupom. Na debitantskom izdanju Silueta našle su se četiri obrade tadašnjih velikih svjetskih hitova, što je donijelo iznenađujući rezultat – ploča je prodana u oko 45.000 primjeraka. Udarna je bila “Tvoj rođendan”, prepjev pjesme “Sha-La-La-La-Lee” iz repertoara grupe Small Faces, koju je engleski bend objavio samo nekoliko mjeseci ranije. Tu je bila i “Najdraži san”, prepjev numere “When You Walk In The Room” iz repertoara engleske rock grupe Searchers, te još jedan u to vrijeme aktuelan broj, “Catch the Wind”, u prijevodu “Uhvati vetar”, što je bio prvi hit slavnog škotskog kantautora Donovana.

1966 – Vrijeme snimanja i objave pjesme “Wild Thing”, najslavnije numere engleske rock grupe The Troggs, nije precizno zabilježeno, ali jeste da se na današnji dan pojavila na prvom mjestu američke top liste. Ni tokom narednih 45 godina karijere grupa nije imala naslov koji je nadmašio popularnost ove pjesme, koju nije napisao ni jedan član grupe, već američki kantautor Chip Taylor i to izvorno za grupe The Wild Ones, ali je ta izvedba prošla nezamijećeno. Jimi Hendrix je, također, “Wild Thing” proslavio na Monterey Pop Festivalu 1967. godine, na čuvenom nastupu čiji je klimaks bilo njegovo paljenje gitare. Poznate domaće verzije pjesme snimili su Azra na albumu “It Ain’t Like In The Movies At All” (1986.) i riječka grupa Laufer Damira Urbana na albumu “The Best Off …” (1994.). Jeste li znali: Pravo ime autora pjesme “Wild Thing”, koji je potpisan kao Chip Taylor, glasi James Wesley Voight, a on je brat čuvenog glumca Jona Voighta te ujak filmske dive Angeline Jolie.

1978 – U izdanju PGP RTB-a izašao peti singl novosadske pop grupe Rani mraz s pjesmama “Oprosti mi Katrin” i “Život je more”.

1979 – Američka disco i R&B grupa Chic objavila treći album ”Risqué” za koji se smatra da je označio disco eru, ali je utjecao i na druge stilove kao hip hop, art rock i new wave. Izdanje je obilježila pjesma “Good Times”, koja je nadmašila i veliki uspjeh internacionalnog hita “Le Freak”, objavljenog godinu ranije, te je jedina iz opusa grupe Chic uvrštena na listu 500 najvećih songova svih vremena. Jeste li znali: Motiv ili sempl pjesme “Good Times” iskorišten je u više od 40 songova izvođača iz različitih muzičkih žanrova, a najpoznatiji su primjeri “Another One Bites the Dust” engleske rock grupe Queen i “Rapper’s Delight”, najslavniji naslov američke hip hop grupe The Sugarhill Gang.

1981 – Beogradska heavy metal grupa Gordi, koju je krajem 1977. osnovao gitarista Zlatko Manojlović (ex Džentlmeni i Dah), završila snimanje pjesama za novo izdanje “Pakleni trio”, koje je u jesen objavio Jugoton. Od ukupno pet albuma u njihovoj diskografiji, ovaj se smatra najboljim i, također, jednim od antologijskih za žanr domaćeg heavy metala. Svih devet pjesama na albumu napisao je Manojlović, a neki od naslova su “Tebi ne treba niko”, “San”, “Put do pakla” i “Ona je žena”.

1993 – Croatia Records objavila drugi samostalni album Gibonnija pod nazivom “Noina arka”. Uspješni broj sa izdanja je “Nek’ se dijete zove kao ja”, no “Zlatne godine”, jedina pjesma koju na albumu nije komponirao Gibonni već Zrinko Tutić na njegove stihove, ultimativni je hit koji je definitivno potvrdio Gibonnijev status nove zvijezde.

1995 – U pariškom studiju Gorana Vejvode “Krtola” završeno snimanje zajedničkog albuma Ramba Amadeusa i Gorana Vejvode, multimedijalnog umjetnika koji je rođen u Londonu, a sedamdesete i dio osamdesetih proveo u Beogradu, rodnom gradu roditelja. U to je vrijeme bio posebno poznat po suradnji sa Bebi Dol, Idolima i Šarlom akrobatom, a nakon što se sredinom 80-ih opet vratio u Pariz, posvetio se studijskom radu te komponiranju za balet, kazalište, film i televiziju. Album, koji je tek naredne godine izdala Komuna pod nazivom “Mikroorganizmi”, ponudio je nekoliko neobičnih songova kao što su “Alo Požega”, “Evribadi Dens (Nau)”, vrlo zanimljivu jazzy “Ray Ban Protiv Linguafona” i “Oklopno Rave Kolo Gucha 2001 GTLX”, nesvakidašnju temu u kojoj se smjenjuju rave i romski trubači. Ako niste znali: Iste ove 1995. godine Rambo Amadeus je snimio i album “Muzika za decu”. Njegove muzičke priče “Tom i Džeri”, “Pera djetlić”, “Kapetan Kuka”, “Patak Dača”, “Duško Dugouško”, “Braća Dalton” i druge, međutim, urađene su drugačije od svih dječjih albuma do tada, u funky / jazz / alter rock stilu, a kao posebne izdvojile su se pjesme “Sex” i “ABVGD”.

1998 – U izdanju Croatia Recordsa pojavio se 2. studijski album Damira Urbana i njegove grupe 4, pod nazivom “Žena dijete”. Prema većini kritičarskih lista svrstan je među pet najznačajnijih naslova ukupne hrvatske diskografije u ovom desetljeću sa zavidnim brojem istaknutih numera, među kojima su ”Mala truba”, ”Black Tattoo”, ”Odlučio sam da te volim”, ”Ruke”, ”Privatni Romeo” i naslovna pjesma “Žena dijete”. Postao je, također, jedno od najviše nagrađivanih hrvatskih diskografskih izdanja, dobivši čak šest trofeja tadašnje novinarske rock nagrade “Crni mačak” i četiri hrvatske diskografske nagrade Porin. Ako niste znali: Na dodjeli nagrada Porin, naredne godine, dogodio se i skandal – Damir Urban je u direktnom televizijskom prijenosu, nakon proglašenja albuma najboljim izdanjem alternativnog rocka, izašao na scenu i odbio primiti priznanje, objasnivši da album pripada rock žanru te da je nominacijom u konkurenciji s alternativcima oštetio one koji to zaista jesu.

2003 – U Torontu održan humanitarni koncert poznat i kao “SARS fest”, koji je organiziran kao pomoć ovom kanadskom gradu pred kolapsom zbog SARS-a, bolesti s nepoznatim uzročnikom koja je te godine bila najvažnija tema u cijelom svijetu i zbog koje se strahovalo da bi mogla izazvati svjetsku pandemiju. U programu su nastupili Rolling Stones, AC/DC, Rush, Guess Who, Justin Timberlake, Flaming Lips, Sass Jordan i Isley Brothers.