1966-news-collage

Na današnji dan u svijetu muzike: 31. juli / srpanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1963 – Rođen Fatboy Slim, engleski muzičar, DJ i producent pravim imenom Norman Quentin Leo Cook.

1964 – Rođen Jim Corr, gitarista, klavijaturista i pjevač irskog folk kvarteta The Corrs.

1964 – Ženski R&B pjevački sastav Martha and the Vandellas objavio singl ploču s pjesmom “Dancing in the Street”, koju su napisali Marvin Gaye i William Stevenson. Song su 1985. snimili u duetu Mick Jagger i David Bowie namjenski za Live Aid program, no original u izvedbi Motownovih zvijezda smatra se jednom od 500 najvećih pjesama ikad. Jeste li znali: “Dancing in the Street” je napisana u vrijeme izrazito dinamičnog pokreta za civilna prava u Americi i u to vrijeme Afro-Amerikanci su ovaj song pjevali, umjesto “Ples na ulici”, kao “Demonstacije na ulici”.

1964 – Poginuo Jim Reeves (40), američki country pjevač. Do tada je objavio 20-tak albuma, a postuhmno je izdano još više od 30 albuma. Značajan je kao prvi country pjevač koji je postao slavan na pop sceni. Prvi njegov hit je “Mexican Joe” (1953), a najpoznatiji su balade “I Won’t Forget You” i “He’ll Have To Go” (1960), pjesme koju su obradili i Elvis Presley te Ry Cooder. Reeves je spadao među pionire Nashville sounda. Jeste li znali: Nashville sound, podžanr country muzike, krajem 50-ih smijenio je dominaciju honky tonk stila. Nashville zvuk odlikuju elementi popa, s jasnim pjevanjem, pratećim vokalima i upotrebom gudača, dok je za honky tonk karakteristična violina, steel gitara i nazalno pjevanje.

1966 – BEATLESI VEĆI OD ISUSA. Na današnji dan u Americi je objavljen interview novinara Maureena Cleavea sa Johnom Lennonom, koji je ranije iste godine štampan u londonskom Evening Standardu. Slavni muzičar je u tom razgovoru izrekao znamenitu rečenicu “Mi smo sada popularniji i od Isusa”, misleći naravno na grupu The Beatles. Pripadnici američke kršćanske crkve burno su reagirali i organizirali su masovno spaljivanje gramofonskih ploča Beatlesa, a brojne su radio stanice prestale emitirati pjesme Beatlesa. U Čikagu je potom 11. 8. održana press konferencija na kojoj je Lennon rekao da je mislio, u stvari, da je trenutni utjecaj Beatlesa na generaciju mladih veća nego Isusov i tražio je da mu se oprosti na riječima kojima je to izrazio. Beatlesi su ubrzo nakon ovog događaja objavili da više neće ići na turneje i zbog toga je ovo bio jedan od povijesnih trenutaka rocka. Slavna liverpulska četvorka još je 29. 8. nastupila u Candlestick parku u San Franciscu i nikada se više nije pojavila na koncertu. Lennon je kasnije zapisao: “Uvijek se sjetim zahvaliti Isusu – za okončanje naših turneja”. Ako niste znali: Vatikan je krajem 2008. godine objavio službeni oprosti Johnu Lennonu zbog izrečene usporedbe Beatlesa i Isusa.

1968 – Beatlesi u Abbey Road studiju u Londonu počeli dvodnevno snimanje 7-minutne epske pjesme “Hey Jude”, koju je napisao Paul McCartney, iako su na singlu objavljenom u avgustu iste godine potpisani Lennon i McCartney. Nominirana je za Grammy nagradu u tri kategorije, no nije osvojila ni jednu, ali je zato puno kasnije rangirana kao osma na listi 500 najvećih songova. Jeste li znali: Pjesma “Hey Jude” posvećena je Lennonovom sinu Julianu i prvobitno se zvala “Hey Jules”. Naime, ranije te godine razišli su se Cynthia i John Lennon, nakon što je ovaj započeo vezu s Yoko Ono. Prvih dana njihovog prekida, u dom Cynthije i Juliana došao je Paul McCartney da im izrazi podršku i, kako se kasnije otkrilo, na odlasku je već u autu imao ideju za pjesmu.

1972 – Objavljen treći album američkog funk / soul izvođača Curtisa Mayfielda “Superfly”. Riječ je o soundtracku istoimenog filma. Bio je to jedan od pionirskih konceptualnih albuma u soulu, a časopis Rolling Stone svrstao ga je na 69. mjesto liste 500 najvećih albuma svih vremena. Svih devet pjesama ovog albuma napisao je i producirao Curtis Mayfield. Najpoznatiji naslovi s albuma postali su “Freddie’s Dead” i naslovna “Superfly”. Jeste li znali: “Superfly” je jedan od prvih i najvećih naslova tzv. blaxploitation filmskog žanra. Njegov je naziv izveden iz termina “exploitation” koji se u marketingu koristi da naglasi vrstu ili temu filma, pa je kovanica “blaxploitation” označavala žanr sa primarno crnim glumcima i namijenjen crnoj publici, koji je prvi počeo koristiti funk i soul muziku kao soundtrack. Još jedan pionirski i slavan naslov ovog žanra jeste film “Shaft” s muzikom Isaaca Hayesa.

1987 – Sarajevska rock grupa Gino banana, predvođena pjevačem Srđanom Jevđevićem, objavila 2. studijski album “Ne daj me tuđim ljudima”. Većinu pjesama napisao je Jevđević i ultimativni hit je bila balada “Mače moje čupavo”, koja je ostala i zaštitni znak grupe.

1990 – Sarajevska rock grupa Bombaj štampa završila snimanje drugog albuma “Ja mnogo bolje letim sam”, poslije dva mjeseca rada u studiju MPC u Sarajevu. Adut ploče bila je pjesma “Šarene ulice” u kojoj gostuje Davor Gobac, a zapažene su još “Da li da”, “Bolje letim sam”, “Ona je moj R’n’R”, “Ludnica (Kad moji momci sviraju u gradu)” i “Ćerka jedinica”, obrada pjesme Elvisa J. Kurtovića. Ako niste znali: Jedna gitarska improvizacija Nedima Babovića i Vlatka Čavara Brade iz Psihomodo popa, koju su oni svirali u pauzi snimanja, toliko je oduševila ostale da su njen dio snimili a da gitaristi toga nisu bili svjesni i ona se neplanirano našla na ploči kao numera nazvana “Kad moj Nedo i njegov Brada sviraju blues”.

2000 – Na sarajevskom nogometnom stadionu Koševo održan koncert kojim je Dino Merlin promovirao svoj album “Sredinom”. Kao predgrupa nastupio je Konvoj, a Dinina gošća bila je Ivana Banfić koja je s njim otpjevala pjesmu “Godinama”, koja je na albumu “Sredinom”, uz naslovnu numeru, postala je najveći hit izdanja. Posebnom ugođaju koncerta pridonijeli su Adi Lukovac i njegova grupa Ornamenti, koji su činili dio pratećeg sastava i koji su u nove, ali i stare Dinine pjesme unijeli osobit etno zvuk, kombiniran sa suvremenim ritmovima tehno muzike.

2003 – Horror punk bend Misfits objavio svoj peti album “Project 1950”, potpuno netipično djelo za grupe iz njihovog žanra. Riječ je o cover albumu, na kojem su Misfits obradili stare rock pjesme, iz 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća. Među njima su “Great Balls of Fire” koju je 1957. snimio Jerry Lee Lewis, “Diana” Paula Anke, “Donna” Ritchiea Valensa, “This Magic Moment” Ben E. Kinga i grupe Drifters itd. Posebno je zanimljivo da je u vrijeme snimanja ovog albuma bubnjar grupe Misfits bio Marky Ramone, član nekadašnje kultne punk grupe The Ramones.

2004 – Dino Merlin, na isti dan i na istom mjestu kao četiri godine ranije, na stadionu Koševo promovirao album “Burek”, svoj četvrti album iz solističke karijere. Snimak cijelog nastupa objavljen je naredne godine kao live CD i DVD izdanje. Za album “Burek” Dino Merlin je dobio šest muzičkih nagrada “Davorin”. Jeste li znali: Još prije početka koncerta na Koševu počela je padati jaka kiša, koja nije prestala do kraja nastupa. Unatoč tomu, stadion je bio ispunjen do posljednjeg mjesta i publika je pod kišom izdržala puna tri sata programa.