Gramofonske-price

Nove gramofonske priče Gorana Živanovića: Roy Buchanan i njegov Fender Telecaster

Glas.ba RTV Kolumna

Svi znamo u kakvu su legendu ušle Gibson Les Paul i Fender Stratocaster gitare.

Ipak, ima i onih koji su radije koristili instrumnente drugih proizvođača, ili su im opet bili draži neki drugi Gibson i Fender modeli.

Tako je jedan od najvećih promotera FENDER TELECASTER gitare bio ROY BUCHANAN.

Roy je virtouzni američki gitarista, koji je rođen u saveznoj državi Arkanzas, a kao sin propovednika od malih nogu je susretao putujuće muzičare i slušao njihovu gospel muziku.

Tako je počelo njegovo interesovanje za blues i za gitaru.

Roy Buchanan Telecaster

Jedan od prvih značajnijih angažmana u njegovoj karijeri, bio je pristupanje pratećem bendu rock legende Dalea Hawkinsa, (autor čuvene kompozicije ”Suzie Q”), a nekako u tom periodu susreće i upoznaje Robbiea Robertsona iz grupe The Band.

Malo je reći da je Robbie bio impresioniran.

“Roy je bio prvi veliki gitarista koga sam upoznao. Izuzetan, sjajan, zaista sjajan” – njegove su reči.

Pa iako je Royeva solo karijera već započela 1972. godine, on je tvrdio da je sa svojim ofucanim Telecasterom prokrstario Ameriku na sve strane, svirajući u više od sto grupa.

Za Royja ne možemo reći da je bio zvezda, ali možemo tvrditi da je bio nešto mnogo važnije – veoma uticajan gitarista.

Ipak i karijera i život mu se značajno menjaju nakon dokumentarca na PBS televiziji, što mu omogućuje da potpiše unosan ugovor sa izdavačkom kućom Polydor Records, ali i da dobije priznanje o takvih ličnosti, kao što je to recimo John Lenon.

Zanimljivo je da su njegovu karijeru pratile floskule-nadimci poput: “Najbolji nepoznati gitarista na svetu” i “Čovek koji kotrlja kamenje nizbrdo” koji je dobijen kada je navodno odbio ponudu Rolling Stonesa da zameni Briana Jonesa.

Za Polydor je snimio pet albuma, od kojih je drugi (“Second Album” iz 1973.) dostigao zlatan tiraž, a zatim za Atlantic još tri, gde “Loading Zone” (1977.), takođe postaje zlatan.

Zatim je 1981. izjavio da nema više nameru ulaziti u studio, izuzev ako ne dobije dozvolu da svoju muziku snima onako kako sam želi.

Ipak, četiri godine kasnije od izdvačke kuce Alligator Records dobija tražene uslove i ponovo počinje snimati.

Poslednji, dvanaesti album “Hot Wires”, objavio je 1987. godine.

Izuzetno talentovan, ali nemirnog duha, tokom života, upadao je u razne nevolje.

Jedna je bila fatalna.

Naime, kada je uhapšen zbog vožnje u alkoholisanom stanju i odveden u zatvor, nešto će u njegovoj tananoj psihi “kvrcnuti” i on donosi poslednju, ali veoma tešku odluku. Kobnog 14. avgusta 1988. godine zavezao je svoju košulju za reštke na prozoru zatvora u Virginiji, gde se nalazio, i obesio se. Neko je rekao kako je “samoubistvo trajno rešenje za privremeni problem”.

Nažalost, onima koji u sebi i sa sobom nose buru osećanja, često ne izgleda tako.