amazing-planet-earth

Svijet je lopta šarena – nevjerovatna obojena mjesta na Zemlji

GPS za dušu Jedi moli voli Nedosanjani svijet

Svijet je lopta šarena već sto miliona godina, ima li za mene vremena da i ja u njemu uživam. Mene čeka svijet koji nisam vidio, mnogo usana koje nisam ljubio, plava topla mora u koja nisam skočio i zemlje gdje nisam nogom kročio, a mogao sam, mogao…

Neki su sigurno prepoznali stihove pjesme Crvene jabuke ”Svijet je lopta šarena”, koji su odličan uvod u naše virtuelno putovanje u kojem smo odabrali neke od nevjerovatnih ”šarenih destinacija”.

Rijeka pet boja u Kolumbiji

Jedinstveno biološke čudo, rijeka Cano Cristales, jedna je od najljepših rijeka na svijetu koju nazivaju i rijeka pet boja ili rijeka koja je pobjegla iz raja. Nalazi se u Nacionalnom parku i biološkom rezervatu nedaleko od grada La Macarena u Kolumbiji.

Dugačka je oko 100 km, široka dvadesetak metara i zaista je čudo. U većem razdoblju Cano Cristales se ne razlikuje od bilo koje druge rijeke, međutim za kratko vrijeme svake godine, u periodima između suhog i mokrog razdoblja i zahvaljujući algama, rijeka procvjeta u živoj eksploziji boja.

rijeka pet boja cano-cristales

rijeka pet boja cano-cristales

Zemlja sedam boja na Mauricijusu

Na otoku Mauricijusu u Indijskom okeanu, 900 kilometara udaljenom od Madagaskara nalazi se čarobna regija po imenu Chamarel, gdje se smjestila i Zemlja sedam boja, nesvakidašnja prirodna ljepota i najznačajnija turistička atrakcija otoka. Riječ je o pješčanim dinama u sedam različitih boja, a one su nastale miješanjem vulkanskih stijena i gline. Fascinantno je da čak i ako uzmete šaku pijeska, odmah ćete primijetiti prelijevanje boja. Chamarel je, možda baš zbog toga, i značajno mjesto za hindu hodočasnike, naročito tokom festivala Maha Shivaratri posvećenog bogu Šivi.

Zemlja sedam boja

Zemlja sedam boja