veljko_despot_i_paul_mccartney-elektricni-orgazam

Na današnji dan u svijetu muzike: 17. april / travanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1957 – Rođen Afrika Bambaataa, DJ i producent hip hop i elektro glazbe, poznat kao “Grandfather” i “Godfather” hip hop kulture odnosno kao “Otac electro funk sounda”.

1960 – Poginuo Eddie Cochran (21), američki rock and roll pjevač i gitarista. Objavio je tek jedan album i postigao veliki uspjeh s pjesmama “Three Steps to Heaven”, “Somethin’ Else” i “Summertime Blues”. Preminuo je od ozljeda koje je zadobio u nesreći koju je dan ranije prouzročio taxi u kojem se vozio u gradu Chippenhamu. Vozač taksija je dobio šest meseci zatvora i 15 godina zabranje upravljanja vozilima. S Cochranom je u automobilu bio još jedan američki rock and roll pionir, Gene Vincent, koji je lakše ozlijeđen.

1967 – Beatlesi ekskluzivno za Plavi vjesnik. Tekst koji je 17. 4. 1967. godine objavio zagrebački “Plavi Vjesnik” spada u kategoriju senzacije. Riječ je o ekskluzivnom intervjuu koji su članovi Beatlesa dali novinaru Veljku Despotu, koji je imao nevjerojatnu privilegiju da početkom godine u studiju EMI and Regent Sound u Londonu bude nazočan na snimanju njihovog legendarnog albuma “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”. Veljko Despot je imao samo 19 godina kada je intervjuirao Beatlese i bio je prvi novinar iz srednje i istočne Europe koju je imao tu čast.

1970 – Objavljen prvi solo album Paula McCartneya pod nazivom “McCartney”. Paul je svirao sve instrumente i pjevao sve glasove, izuzev nekoliko naslova u kojima je back vokale pjevala njegova supruga Linda. U intervjuu objavljenom u povodu izlaska ovog albuma McCartney je rekao da je on završio s Beatlesima.

1970 – Jugoton objavio prvi singl šibenske rock grupe Mi, pionira ovdašnjeg rock and rolla koji su  nastali 1965. pod imenom “Šibenčani”, a od jeseni ’66. peimenovani su u Mi. Dvije premijerne autorske pjesme napisali su Ivo Labura i Neven Mijat “Dijanu”, a Aljoša Gojanović i Siniša Škarica “Sjećanja”. S prvim songom su nastupili na pop večeri festivala Zagreb ’70. i, također, još pratili Josipu Lisac, Dalibora Bruna i Miru Ungara u njihovim festivalskim izvedbama.

1991 – PGP RTB objavio treći solo album gitariste Nikole Čuturila Čuture, bivšeg člana Riblje čorbe, koju je napustio 1989. Na ovom albumu pod nazivom “Rekom ljubavi” Čutura je ostvario nekoliko radijskih hitova poput naslovne pjesme te “Pustiću radio”, “Glorija” i “Mesto gde sam rastao”. U trenutku kada je sa pratećom grupom Oblaci krenuo na promotivnu turneju, rat u Hrvatskoj se rasplamsao i Nikola Čuturilo je krajem ’91. odselio u London.

1996 – Električni orgazam nastupio u novosadskom Studiju M, u okviru serije NS Plus unplugged koncerata, a snimak je objavio B92 kao album “Živo i akustično”. Među ukupno 19 pjesama u novom akustičarskom aranžmanu, uglavnom iz opusa nastalog tokom prethodnih desetak godina, od “Fras u šupi” do “Metadonska terapija” i “Seks, droga, nasilje i strah”, našla se i jedna nova – obrada songa Korni grupe “Magična ruka”. Ako niste znali: Od ukupno tri dotadašnja koncertna albuma, Električni orgazam ni jedan nije snimio u svom rodnom gradu. Prvi je zabilježen u Varšavi (1981.), drugi u Zagrebu (1987.) i treći, evo, u Novom Sadu. Dva naredna snimili su u Domu omladine 2007. i 2016.

1998 – Umrla Linda McCartney (56), supruga Paula McCartneya s kojim je osnovala grupu Wings, u kojoj je bila klavijaturistica i pjevačica. Grupa je objavila devet albuma. Na najpoznatijem naslovu “Band of Run” iz 1973. zajedno s Paulom napisala je većinu pjesama, među kojima su “Jet”, “Helen Wheels”, “Band on the Run” itd. Linda je bila i poznata aktivistica za zaštitu životinja te vegetarijanka. Poslije njene smrti, Paul McCartney je priredio i krajem ’98. objavio posthumnu kompilaciju “Wide Prairie” na kojoj su se našle pjesme “Appaloosa” i “The Light Comes From Within”, koje su Paul i Linda snimili samo mjesec prije njezine smrti, a solo gitaru u drugoj numeri odsvirao je njihov sin James McCartney.

2000 – Grupa Zaklonišče prepeva počela raditi na svom trećem studijskom albumu koji je pod nazivom “Odoh majko u rokere” objavila Nika Records. Pjesmu “Idol” napisali su Elvis Kurtović i Sejo Sexon iz Zabranjenog pušenja, a ostalih devet numera potpisali su članovi Zaklonišča. Izdvojile su se “Odoh majko u rokere”, “Mićo Murići ide u Holivud”, “Hasan iz azila” i “Mi smo iz Gorice”.

2003 – Umro Earl King (69), američki blues pjevač, gitarista i autor. Iako je snimio samo pet studijskih albuma, smatra se jednom od najvažnijih figura New Orleans rhythm and blues scene, a ostat će poznat kao autor dvije pjesme koje su postale standardi bluesa. Prva je “Come On” iz 1960. godine, čiju je najpoznatiju obradu snimio Jimi Hendrix na albumu “Electric Ladyland”, a druga je “Big Chief” iz 1962. koja također ima jednu slavnu obradu u izvedbi Professora Longhaira.

2004 – U Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici dodijeljene su, treći put, godišnje BH muzičke nagrade “Davorin”. Za album godine proglašen je “A Secret Gate” Mostar Sevdah Reuniona, a nagrade su, između ostalih, dobili i Erogene zone, Divlje jagode, Erato, Zdravko Čolić, Saša Lošić, Samir Mujagić, Edo Maajka, te u internacionalnim kategorijama Hladno pivo, Toni Cetinski i Toše Proeski.