MTV

Na današnji dan u svijetu muzike: 01. avgust / kolovoz

Glas.ba RTV Na današnji dan

1942 – Rođen Jerry Garcia, legendarni gitarista, autor i pjevač američke rock grupe The Grateful Dead.

1946 – Rođen Boz Burrell, engleski rock pjevač, basista i autor, član grupa King Crimson i Bad Company.

1953 – Rođen Robert Cray, američki blues gitarista i pjevač.

1959 – Rođen Joe Elliott, vodeći vokal britanske heavy metal grupe Def Leppard.

1960 – Rođen Chuck D, pravim imenom Carlton Douglas Ridenhour, afro-američki rapper, autor i producent, poznat kao lider i glavni vokal hip hop grupe Public Enemy.

1963 – Rođen Coolio, američke reper pravim imenom Artis Leon Ivey Jr.

1964 – Rođen Adam Duritz, pjevač alternativne rock grupe Counting Crows.

1968 – Rođen Don Donegan, gitarista i suosnivač američke nu metal rock grupe Disturbed.

1971 – Održan humanitarni koncert za Bangladesh, koji su organizirali George Harrison i Ravi Shankar u njujorškom Madison Square Gardenu. Pred 40.000 gledatelja na dva dnevna koncerta nastupili su, uz spomenutu dvojicu glazbenika, Bob Dylan, Eric Clapton, Ringo Starr, Billy Preston i Leon Russell. Cijeli koncert je objavljen krajem godine na trostrukom albumu te kao cjelovečernji dokumentarni film u martu 1972. Jeste li znali: Koncert za Bangladeš bio je prvi humanitarni koncert ovakve veličine i značaja.

1981 – ROĐEN MTV. U New Yorku je startao program prve specijalizirane muzičke televizije, nazvan upravo Music Television, odnosno MTV. Emitiranje program je počelo u 12:01 vrlo kratkom rečenicom koju je izgovorio voditelj John Lack: “Ladies and gentlemen, rock and roll”, nakon koje je uslijedila originalna muzička tema koju su za MTV komponirali Jonathan Elias i John Petersen. Nju je pratila video montaža koja prikazuje Armstronga, prvog čovjeka na Mjesecu, kako u tlo zabija zastavu sa znakom MTV-a. Pojava muzičke televizije dovela je do svojevrsne revolucije u muzičkoj industriji i utjecala je na ostale TV kanale, pa čak i ostale medije u pristupu rock and roll kulturi. No, dok je prema jednima MTV pridonio njenoj popularizaciji, pogotovo u prvim godinama emitiranja, drugi su smatrali da je ovaj kanal muziku komercijalizirao u najgorem smislu, stvarajući nebrojene instant zvijezde. Ako niste znali: Prvi emitirani video spot u programu MTV-a bio je dvije godine stari song “Video Killed the Radio Star” grupe The Buggles, koja – ironično – govori upravo o tome kako video ubija radijske muzičke zvijezde.

1987 – MTV Europe, euro-podružnica američke muzičke televizije, program je počeo emitirati na šestu godišnjicu osnutka specijaliziranog televizijskog kanala. Sjedište tvrtke je smješteno u Englesku, a program je emitiran u 34 europske zemlje. Prvi video spot u programu bio je “Money For Nothing” grupe Dire Straits. Slogan programa glasio je “I Want My MTV” i ovu je kratku rečenicu snimio Sting. MTV je vrlo brzo počeo ustanovljavati specijalizirane kanale za pojedinačne regije ili zemlje i na svim kontinentima u prve dvije decenije pokrenuo je više od sto MTV i srodnih muzičkih programa. MTV Adria, kao kanal za zemlje bivše Jugoslavije program je počeo emitirati 2005. godine, zahvaljujući kojem je pokrenuta i posebna MTV nagrada “Best Adria Act”.

1990 – Premijerno prikazan western film “Young Guns II” za koji su soundtrack napisali Jon Bon Jovi i Alan Silvestri. Prvobitna ideja Emilija Esteveza, tumača glavne uloge, bila je da se u film uvrsti pjesma “Wanted Dead Or Alive”, koju je grupa Bon Jovi objavila 1986. godine, ali njihov lider to nije smatrao dobrim rješenjem, pa je napisao novu – “Blaze of Glory”. I ona se pokazala kao pun pogodak. Nominirana je za nagradu Oscar, a osvojila Zlatni globus kao najbolja originalna pjesma za film. Jeste li znali: Iste godine pjevač Bon Jovi je objavio svoj prvi solo album u karijeri nazvan upravo “Blaze of Glory”, a naslovna čuvena balada će postati jedini njegov solo broj na prvom mjestu vodećih svjetskih top lista.

1992 – Novosadska novovalna grupa Obojeni program nastupila u beogradskom klubu KST, a koncert je snimljen i objavljen na audio kaseti pod nazivom “Prijatelju, kočnice ti ne rade baš sve”. Naslovna pjesma albuma je novi originalni song, a ostale su izbor numera s prva dva albuma, kao što su “Štipaljka”, “Filadelfija”, “981”, “Slobodan i nestvaran”, “Čudan glas te poziva” i “Nebo plavo, plavo je”, poznata pjesma Obojenog programa koja govori o početku rata i prisilnim regrutacijama. Ako niste znali: Nedugo poslije ovog koncerta, lider i pjevač Obojenog programa Branislav Babić Kebra više od pola godine je proveo u Londonu, sklanjajući se od vojnih vlasti. Uspio je doći čak do redakcije MTV-ja i zahvaljujući tome, OP je jedini ovdašnji bend koji se ’93. pojavio u legendarnoj emisiji iz najboljih dana MTV-a, “120 minutes”, a u njoj je emitiran spot još neobjavljene pjesme “Reforma u vašoj glavi”. Nekoliko godina kasnije u svoju play-listu je medijski otac alternativnog rocka, legendarni John Peel, uvrstio pjesmu Obojenog programa “Uživaj u ludilu nekih malih stvari”.

2008 – Počeo trodnevni Przystanek Woodstock, najveći poljski rock festival, ustanovljen 1995. godine, sa programom koji su pretežno činili poljski rock bendovi. Tek od ove 2008. godine program je ozbiljnije internacionaliziran i među 20-ak grupa nastupili su, kao headlineri, The Stranglers, a na glavnoj pozornici nastupila je i hrvatska grupa Cinkuši.