David Bowie - Osmi putnik - Vještice - Radiohead

Na današnji dan u svijetu muzike: 16. juni / lipanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1941 – Rođen Lamont Dozier, američki autor i producent, poznat kao član slavnog Holland / Dozier / Holland producentskog tima, koje su još činili braća Brian i Edward Holland. Napisali su brojne velike hitove za izvođače Motown recordsa, kao što su The Supremes, Four Tops, Marvin Gaye, Martha Reeves & The Vandellas i drugi. Trio je 1990. primljen u Rock and Roll Hall of Fame.

1946 – Rođen Ian Matthews, pjevač electric-folk grupe Fairport Convention te lider vlastitog benda  Matthews Southern Comfort.

1958 – Rođen Zoran Predin, slovenski rock pjevač i autor, osnivač grupe Lačni Franz.

1962 – Rođen Femi Kuti, nigerijski multi-instrumentalista i pjevač, najstariji sin slavnog pionira afrobeata, Fele Kutija i do očeve smrti član njegovog pratećeg benda.

1962 – Objavljen singl grupe The Isley Brothers “Twist and Shot”, pjesma koju su napisali Phil Medley i Bert Russell. Original su snimili Top Notes, no tek je u izvedbi The Isley Brothers postala hit. Kada su je 1976. snimili i The Beatles, sa Johnom Lennonom kao vodećim vokalom, pjesma je postala megahit. Song su kasnije obradili The Mamas & the Papas, Tremeloes, Chaka Demus, ELO, a na koncertima su je uživo često izvodili Bruce Springsteen i Chuck Berry. Crvena jabuka je pjesmu snimila kao prepjev “Sviđa mi se ova stvar”.

1965 – Bob Dylan završio dvodnevno snimanje svoje čuvene pjesme “Like A Rolling Stone”, prvog velikog hita nakon što je s albumom “Bringing It All Back Home” (april ’65.) naznačen početak njegove “električne” faze. Pjesma je objavljena na singlu 20. 7., samo nekoliko dana prije slavnog Newport Folk Festivala, koji se smatra kao povijesni trenutak Dylanovog definitivnog prelaska s protestnog folka na rock izraz. “Like A Rolling Stone” je proglašena najvećim rock naslovom ikada, odnosno predvodi listu 500 najvećih rock songova svih vremena.

The Who - Monterey International Pop Music Festival
The Who – Monterey International Pop Music Festival

1967 – Počeo trodnevni kalifornijski Monterey International Pop Music Festival, jedan od prvih velikih open rock festivala u povijesti. Svi sudionici su nastupili besplatno u korist humanitarnih akcija i s ovim festivalom je rođen “Summer of Love”, ljeto ljubavi, odnosno hipi pokret i tzv. Djeca cvijeća. Nastupili su The Who, Janis Joplin sa Big Brother and The Holding Company, Jimi Hendrix, The Byrds, Grateful Dead, Otis Redding, Simon & Garfunkel, The Steve Miller Band, Canned Heat, The Mamas And The Papas, Jefferson Airplane, Buffalo Springfield i The Electric Flag.

1971 – Rođen 2Pac, američki reper čije je puno scensko ime glasilo Tupac Amaru Shakur, a rođen je kao Lesane Parish Crooks.

1972 – David Bowie objavio svoj 5. studijski album, konceptualni “The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars”. Neke od pjesama bile su Bowieve posvete omiljenim muzičarima, kao što su The Who (“Star”) ili The Beach Boys (“Suffragette City”), a neke su čisti glam-rock na koje su utjecali T. Rex, The Stooges ili The Velvet Underground. Tek kasnije je album dobio zaslužena priznanja – 1997. je proglašen za jedan od 20 najboljih albuma svih vremena, a časopis Rolling Stones ga je postavio na 35. mjesto u konkurenciji 500 najvećih albuma.

1978 – Premijerno prikazan američki muzički igrani film “Grease” (Briljantin), u kojem glavne uloge tumače John Travolta i Olivia Newton-John, a urađen je na temelju istoimenog mjuzikla.

1982 – Umro James Scott (25), gitarista i suosnivač grupe The Pretenders. Zajedno s pjevačicom Chrissie Hynde napisao je jednu od njihovih poznatijih pjesama, “Brass in Pocket”.

1986 – Jugoton objavio debi album splitske hard rock grupe Osmi putnik pod nazivom “Ulična molitva”. Sve pjesme, osim obrade “Jovana”, napisao je njihov pjevač Zlatan Stipišić Gibonni i sa nekoliko žestokih brojeva kao “Lutko moja, takav sam ti ja”, “Ulična molitva”, “Otmi me od sna”, “Labude, reci mi” i “Kasno je za sve” te jednom standardnom power rock baladom “Ne mogu sam”, grupa je brzo stekla zavidan broj fanova i stigla u vrh domaćeg hard rock žanra.

1986 – Engleski rock bend The Smiths izdao svoj 3. album ”The Queen Is Dead”, koji je dobio najbolje ocjene od većine svjetskih rock kritičara i u brojnim izborima svrstan je među najbolja djela rocka. Istaknute pjesme izdanja su “Bigmouth Strikes Again”, “The Boy with the Thorn in His Side”, “There Is a Light That Never Goes Out” i “Some Girls Are Bigger Than Others”.

The Smiths - QueenDead
The Smiths – QueenDead

1989 – Jugoton izdao prvi album zagrebačkog indie rock sastava Vještice pod nazivom “Totalno drukčiji od drugih”. Grupu je početkom godine osnovao Srđan Sacher, basista originalne postave Haustora, a pridružili su mu se bubnjar Boris Leiner (ex Azra i Naturalna mistika) i gitarista Mladen Jurčić Max (ex Film). Među devet Sacherovih autorskih pjesama, kao hitovi su se izdvojili naslovni broj i “Da li su to bili topovi ili lupa moga srca”. Ako niste znali: Naziv pjesme “Da li su to bili topovi ili lupa moga srca” je rečenica koju Ingrid Bergman kazuje Humphreyju Bogartu u kultnom filmu “Casablanca” iz 1942.

1989 – Jugoton objavio prvi koncertni album u karijeri splitskog pjevača Olivera Dragojevića pod nazivom “Oliver u HNK-u”. Riječ je o dvostrukom LP albumu snimljenom u Hrvatskom narodnom katalištu u Splitu, na kojem su zabilježena 24 najveća Oliverova dotadašnja hita: “Tu non llores mi querida”, “Žuto lišće ljubavi”, “Svirajte noćas za moju dušu”, “Oprosti mi pape”, “Galeb i ja”, “Skalinada”, “Malinkonija”, “Poeta”, “Molitva za Magdalenu”, “Ključ života”, “Vjeruj u ljubav”, “Nadalina” i druge.

1997 – Objavljen treći i komercijalno najuspješniji album engleske grupe Radiohead “OK Computer”. Nominiran je za Grammy nagradu u kategoriji najboljeg albuma godine, a nagradu je osvojio u kategoriji najbolji alternativni album. Na listi 500 najvećih albuma svih vremena rangiran je na visoku 162. poziciju. Hit singlovi sa OK Computera bili su: “Paranoid Android”, “Karma Police” i “No Surprises”.

1997 – Engleski rock sastav The Verve objavio singl ”Bitter Sweet Symphony”, jednu od svojih najpoznatijih i najpopularnijih pjesama, u nekim izborima proglašenu za singl godine.

1999 – Ubio se prvi rock hipik. Screaming Lord Sutch bio je vrlo osebujna i zanimljiva osoba na engleskoj rock sceni. Inspiriran svojim uzorom, r’n’r zvijezdom Screamin’ Jay Hawkinsom, ovaj rock pjevač pravoga imena David Edward Sutch, smislio je za sebe scensko ime Screaming Lord Sutch. U 60-im godinama snimao je pjesme koje su obilovale horor temama, kao što je jedan od njegovih najpoznatijih songova “Jack the Ripper” (1963), kojeg su kasnije obradili mnogi garage bendovi, poput White Stripes. Na njegovom debi albumu “Lord Sutch and Heavy Friends” iz 1968. svirali su brojni slavni rokeri, među kojima su bili Jimmy Page i John Bonham iz Zeppelina, Nicky Hopkins, Jeff Beck i Hendrixov basista Noel Redding, dok su pjesme napisali Page i Lord Sutch. I na drugim svojim albumima Lord Sutch je uspijevao okupiti kremu rocka, kao što je Ritchie Blackmore ili Keith Moon. I, konačno, Lord Sutch se smatra prvim hipikom među rokerima – imao je kosu dugačku oko 45 cm još početkom 60-ih. David Sutch, koji je inače bolovao od “manične depresije”, objesio se na današnji dan 1999.

2001 – Balašević u Puli izveo prvi poslijeratni koncert u Hrvatskoj i pred više od 10.000 posjetilaca pjevao je četiri sata.

2008 – Engleska reggae pop grupa UB 40 objavila svoj 16. album ”TwentyFourSeven” i posljednji album sa originalni pjevačem Alli Campbellom, koji je bend napustio nakon 30 godina zajedničkog rada u januaru ove godine. U dvije od 17 pjesama gostuje engleski reggae pjevač Maxi Priest, a jedna od njih je obrada čuvene “I Shot the Sheriff”, pjesme Boba Marleya koju je proslavio Eric Clapton svojom obradom iz 1974.