The Shadows - The Police - Parni valjak

Na današnji dan u svijetu muzike: 17. juni / lipanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1943 – Rođen Barry Manilow, američki pop-soft rock pjevač i autor.

1947 – Rođen Paul Young, britanski pop pjevač.

1958 – Rođen Jello Biafra, pjevač američke punk rock grupe Dead Kennedys i politički aktivist.

1960 – Britanska instrumental surf/rock grupa The Shadows snimila jedan od najslavnijih brojeva ranog rock and rolla, instrumentalnu temu ”Apache”, koja je posebno značajno utjecala na prve beat sastave koji su se početkom 1960-ih godina javljali u bivšoj Jugoslaviji i ni jedan od tadašnjih VIS-ova nije mogao računati s uspjehom na plesnjacima ako nije imao ovaj song u repertoaru.

1962 – Rođen Michael Monroe (pravim imenom Matti Fagerholm), pjevač finske glam punk grupe Hanoi Rocks.

1972 – Otvoren Dom sportova u Zagrebu, u to vrijeme najveća sportsko-koncertna dvorana u regionu. S kapacitetom nešto većim od 10.000 mjesta, postao je prostor adekvatan za organizaciju velikih rock koncerata. Prvi domaći rock spektakli bili su “Kongres rock majstora u februaru 1975. i Boom festival 31. 5. iste godine, a prvi dolazak Rolling Stonesa na ove prostore, njihov dvostruki koncert 1976. godine, otvorio je seriju gostovanja najvećih svjetskih zvijezda.

1972 – Američka rock grupa Eagles objavila debitantski istoimeni album. Iako nakon izlaska nije dostigao višu poziciju od 22. na Billboard listi, a na britansku nije ni ušao, časopis Rolling Stone ga je tri decenije kasnije uvrstio među 500 najvećih rock albuma ikad. Zanimljivo je da grupa nije imala vodeći vokal, nego su se u pjesmama u toj ulozi smijenila sva četiri člana benda – Glenn Frey (gitara), Don Henley (bubnjevi), Bernie Leadon (gitara) i Randy Meisner (bas). Također, svi su članovi komponirali pjesme. Kao singlovi objavljeni su “Witchy Woman” i “Take It Easy”, hit song koji je proglašen za jednu od pjesama što su promijenile rock and roll.

1983 – Britanska new wave grupa The Police objavila “Synchronicity”, svoj peti i posljednji studijski album, prije nego što su se (naravno, poslije obavezne turneje) bez formalne objave razlišli i svi članovi benda nastavili sa solo karijerama. “Synchronicity” je došao na prvo mjesto obje Billboardove liste, smjenjujući s vrha čuveni “Thriller” Michaela Jacksona. The Police su za ovaj album dobili i Grammy nagradu za “Best Rock Performance”. Megahit albuma bila je pjesma “Every Breath You Take”, koju je napisao Sting, autor osam od 11 pjesama na ovom izdanju.

1995 – U dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu premijerno izveden mjuzikl “Sarajevski krug”. Riječ je o glazbeno-scenskoj priči koja predstavlja bunt skupine mladih autora i izvođača usmjeren protiv ljudske gluposti i mržnje, koji su prouzročili nezapamćena stradanja civila u Sarajevu od 1992. do ’95. Autor muzike i aranžmana je sarajevski kompozitor Edin Dino Zonić, koautor Slavko Nedić, dok su libreto i scenario napisali Mustafa Tanović i Rade Čikeš Medan, a predstavu režirala Dubravka Zrnčić-Kulenović. Projekt je okupio glumce, pjevače, muzičare i plesače iz BiH i Hrvatske, ali i iz Engleske, Njemačke, Holandije i Amerike. Od poznatih domaćih pjevača nastupili su Goran Karan, grupa Divas, Jelena Radan, Nermin Puškar, Ervin Baučić… te glumci Tarik Filipović i Miodrag Miki Trifunov. U produkciji izdavačke kuće Croatia records, na CD-u je objavljen i studijski audio zapis songova mjuzikla, na bosanskom/hrvatskom i na engleskom jeziku. Ako niste znali: ”Sarajevski krug” je prvi BiH mjuzikl izveden na Broadwayju.

1995 – Croatia Records izdala album “Bez struje”, snimljen godinu ranije na unplugged koncertu Parnog valjka u Zagrebačkom kazalištu mladih. Parnom valjku, koji su činili Hus, Aki, Brk, Šolc i Preksi, pridružili su se Zagrebački gudački rock ansambl i niz gostiju, a koncert je organiziran uz jubilarnu 20-godišnjicu grupe, te je, po ugledu na slavni MTV unplugged serijal, publika u ZeKaeM-u je bila smještena posvuda oko glazbenika, čineći dio programa. Osnovicu repertoara činio je album “Buđenje” s kojeg je izvedena polovina pjesama.

1997 – Jon Bon Jovi objavio “Destination Anywhere”, treći solo album, računajući i soundtrack “Blaze of Glory”. Uz naslovnu, hit pjesma je bila i “Midnight in Chelsea”, čiji je koautor Dave Stewart ex-Eurythmics.

2001 – Engleska rock grupa Muse objavila svoj drugi album “Origin of Symmetry”. Kao singlovi objavljeni su “Plug In Baby”, “New Born”, “Bliss”, “Feeling Good” i “Hyper Music”.

2007 – Croatia Records objavila prvo solo izdanje pjevača grupe Parni valjak, Akija Rahimovskog, “U vremenu izgubljenih”. Većinu tema napisao je bubnjar Parnog valjka, Dražen Scholz, među kojima su ”Jedini”, ”Ti & ja” i ”Na valovima”. Kao bonus CD je dodana kompilacija pjesama koje je Ako snimio sa raznim izvođačima, među kojima se izdvaja ”Bijela pjesma”, duet sa Karolinom Gočevom.