Zakazan dokuMfest 2023, bh. festival muzičkog doku-filma

Film & Foto & TV Muzika - regija Muzika BiH Show Time

Osmo izdanje zeničkog dokuMfesta, jedinog festivala muzičkih dokumentaraca u BiH, zakazano je za kraj ljeta, od 28. 8. do 2. 9. 2023.

Festival je internacionalnog karaktera i bavi se produkcijom filmova u zemljama bivše Jugoslavije, pa organizator festivala, nevladina udruga Zona muzike, poziva autore i produkcijske kuće iz regije da prijave filmove za uvrštavanje u program. Prijavu i promotivne materijale mogu poslati na adresu zonamuzike@gmail.com.

Dokumfest će, po uobičajenoj praksi, otvoriti otvoriti pobjednički film iz 2022., ”Skroz Sarajevo” autorskog dvojca Nenada Đurića i Omara Kuštrića, a iz programa organizator izdvaja ”Rock art Imagination”, filmsku priču o zeničkom rock slikaru Milenku Šećeroviću koju kao autor potpisuje Dragan Gavrilović.

Prošlogodišnji festival publika će pamtiti ne samo po pobjedničkom filmu, koji je privukao vrlo veliku pažnju, već i po dokumentarcu ”Sonnyboy iz Stubičke Slatine” (autor Aleksej Gotthardy-Pavlovsky), jer je glavni junak filma, znameniti blues usnoharmonikaš Krešo Oremuš, poslije projekcije izveo sjajan jamm-koncert u kojem su mu društvo činili Dado Topić. Peco Petej i zenička veteranska rock grupa Taxi Band.