dusan-kojic-koja

Beogradski koncertni kalendar za oktobar 2019. vol 2

Koncerti Muzika - regija Show Time

Vrlo zanimljiva druga polovina oktobra slijedi u Beogradu, a početak ima posebnu, vrlo sentimentalnu notu. U dva termina i u dva popularna prostora priređuje se humanitarni koncerti ”Za Koju!”, lidera kultne grupe Disciplina kičme, koji se i dalje liječi u Londonu od posljedica moždanog udara.

Pozivu su se odazvale izvanredne grupe, a nastupaju prema sljedećem rasporedu:

Subbeerni centar (18. 10.) – Električni orgazam, Artan Lili, Eyesburn, Nikola Čuturilo, Vasil Hadžimanov Band
Elektropionir (18. 10.) – Irie FM, Stutgart Online, Dža ili Bu, Zvuk ulice

Subbeerni centar (26. 10.) – Obojeni program, Rambo Amadeus, Kanda Kodža i Nebojša, Repetitor, Straight Mickey and the Boyz
Elektropionir (26. 10.) – Čovek Bez Sluha, Autopark, Sana Garić, 16 osam 23, Bojana Bulatovic Bo

18. i 19.10. Novosadski sajam: NOVOSADSKI OKTOBARFEST

Četvrti po redu Novosadski Oktoberfest u Master hali Novosadskog sajma ima impresivnu listu izvođača: Van Gogh, Električni orgazam, Jura Stublić & Film, Atomsko sklonište, Dejan Petrović i Big Band, Prljavi inspektor Blaža i Kljunovi, Orthodox Celts i Zbogom Brus Li.

19.10. Hala Mika Antić, Niš:  MANU CHAO  

Manu Chao, francuski revolucionarni muzičar i aktivista, dolazi u Niš u akustičnom izdanju, kao El Chapulin Solo. Ovaj trojac čine: Manu Chao – glas i gitara, Luciano Falico – manja gitara i Mauro Mancebo – bongo. Publiku očekuju akustične verzije njegove stare i nove muzike, kao Seeds of Freedom, Vida Tómbola, Siberie, Mala Vida i druge.

19.10.  Ada Mall, Ada Ciganlija: TAP 011

Omiljena pop petorka devedesetih ponovo na okupu! Napravili su dobru zabavu na Beer festu pred 90.000 duša, a sada u manjem prostoru obilježavaju 25 godina od nastajanja TAP 01, uz besplatan ulaz! Podsjetnik na hitove ‘’Vuk“, ‘’Dosadan dan“, ‘’Bunda“, ‘’Gaće“, ‘’Vrapci“, ‘’Pekara“ i druge prilika je za podsjetnik na bend koji obelježava 25 godina, a je li i početak njihovog novog života?…

ATOMSKO SKLONIŠTE

19.10.  Klub FEST, Zemun: ATOMSKO SKLONIŠTE

Čuvena rock grupa još živi na krilima stare slave, budući da decenijama nisu objavili ništa novo. Bruno Langer kao frontmen sa mladim snagama odavno je obnovio bend sa kojim nastupa stalno po regionu i dosta često u Srbiji. Sada su u intimnoj atmosferi kultnog rokerskog kluba u srcu Zemuna.

19.10. Subbeerni centar: ZOSTER

To nije koncert, to je muzika koja prerasta u ritualni ples i dovodi do transa, kako ove vatrene petorke, tako i svih onih koji se nađu ispred njih – tako opisuju mostarski Zoster, česte goste na raznim festivalima po Srbiji.

ZOSTER

22.10. – 28.10.  Dom omladine, Kombank dvorana: 35. Beogradski Jazz Festival

Dom omladine Beograda od 22. do 27. oktobra 2019. predstavlja 35. Beogradski džez festival, pod sloganom ‘’Džez svetkovina’’, a ovogodišnji program traje osam umjesto dosadašnjih pet dana i na repertoaru će biti 24 jazz grupe u salama Doma omladine i Kombank dvorane.

Svečano otvaranje zakazano je za 22. 10. u Velikoj sali Doma omladine Beograda, uz dvostruki program. U prvom dijelu večeri srpsko-internacionalni sastav Nikolov-Ivanović Undektet & Magic Malik, a onda i velikan francuske scene Henri Texier sa projektom Sand Woman.

Glavne zvijezde nastupaju u Kombank dvorani – 23.10. Stanley Clarke sa bendom, a 24.10. tu je Dianne Reeves, velika jazz div, dok je zadnje festivalsko veče, 27. oktobra, izdvojeno žive ikone jazza, za muziku velikana koji su udarili temelje modernim jazz tendencijama – Mingus Big Band i Charles Lloyd.

Stanley Clarke

Izdvojili bismo i sljedeće sadržaje u programu:

5.10. Velika sala DOB: Gilad Hekselman Trio (Izrael, SAD), Jazzmeia Horn (SAD)
26.10. Laila Biali Trio (Kanada, SAD), Michael Wollny Trio (Njemačka, Japan), te sala “Amerikana” – Henry Spencer and Juncture (Velika Britanija), Steve Coleman and Five Elements (Velika Britanija, SAD)
28.10. – Bonus dan, Velika sala DOB: Ketil Bjornstad (Norveška)

24.10. UK Vlada Divljan: ANA STANIĆ & Simfonijski orkestar

Ekskluzivan, intimni koncert sa simfonijskim orkestrom – Ana Stanić “Za 20, 30 nekih godina”! Uz pratnju simfonijskog orkestra Umetničkog ansambla Stanislav Binički, Ana će sa publikom podijeliti magičnu emociju nastalu spajanjem popa i rocka sa klasikom.

25.10. Klub Fest, Zemun: NIKOLA VRANJKOVIĆ

Kultna rock figura savremene scene ponovo pred beogradskom publikom, nakon nedavnog nastupa na Zappa barki.

25.10. Sava centar:  AMIRA MEDUNJANIN

Sada već internacionalno poznata pjevačica sevdalinki i tradicionala Amira Medunjanin vraća se pred beogradsku publiku, a to će joj biti već peti nastup u regionalno prestižnoj dvorani koju redovno puni. Amira ima u opusu cijenjene albume “Rosa” (2005), “Amira Live” (2009), “Zumra” (2010), “Amulette” (2011), “Silk and Stone” (2014), “Damar” (2016) i “Ascending” (2018), a samo ove jeseni pjevala je u Insbruku, Amsterdamu, Pragu, Melburnu, Sidneju, Bostonu, Los Anđelesu i uskoro je očekuju rasprodata dva koncerta u dvorani “Lisinski” u Zagrebu, kao i koncerti u Čikagu i Njujorku.

amira-medunjanin

28.10. Drugstore: ACID MOTHERS TEMPLE

Japanski umjetnici vraćaju se u Beograd nakon dvije godine. Acid Mothers Temple još od 90-ih, kao samoprozvana hippy grupa, putuje svijetom predstavljajući svoj spoj psihodelije, bučnih gitara i moćnog ritma. Okupljeni oko masterminda benda, gitariste Kawabata Makotoa, rad su počeli pod uticajem progresivnog rocka, da bi nastavili sa jazz primjesama, dodajući psihodelične elemente i improvizaciju.

29.i 30.10. Novi Bitef Art Caffe: THE BRAND NEW HEAVIES

Autentični jazz/funk/soul/R’n’B sastav, The Brand New Heavies, smatraju se pionirima londonske acid jazz scene, koji su svoju ljubav prema funk gruvu pretočili u sofisticirani zvuk koji ide putevima klasičnog soula. Iza sebe imaju 16 singlova koje su se našle na svjetskim top listama, a do sada su prodali preko 2,5 miliona kopija svojih albuma. U Beogradu će, pored velikih hitova, predstaviti i svoj novi album ”TBNH“, koji je izašao 6. septembra. Čuveni bend sa zaraznim melodijama i sjajnim hitovima poput  “Sometimes”, “Never Stop”, “You’ve Got a Friend” svirali su ranije u Sava centru i na jazz festivalu “Nišvil”.

Priredio: I. Makragić

the-brand-new-heavies