Gile, Bajaga, Jovan Matic

Gile, Bajaga i Jovan Matić – o iskustvu s novinarima, sviranju na prikolici i drugim ‘tajnama’ uspjeha

Glas.ba RTV Muzika - regija Show Time

Na marginama beogradskog Indirekt Showcase festivala, održanog prošle sedmice, tri popularna muzičara, Srđan Gojković Gile, Momčilo Bajagić Bajaga i Jovan Matić, u ‘’Superstar’’ večeri govorili neobavezno i zabavno o temama koje uglavnom nisu poznate publici.

Muzički portal BalkanRock priredio je, u okviru Indirekt Showcase festivala, druženje sa Giletom (Električni orgazam), Bajagom (Instruktori) i Jovanom Matićem (Del Arno Bend) u kojem su popularni muzičari otkrivali neke simpatične epizode u svojim karijerama.

INTERVJU NIKADA PREKO TELEFONA

Jedna od zanimljivih tema bila su iskustva sa novinarima.

“Lično odmah znam kada je novinar spreman za intervju sa mnom, a isto mi je jasno kada neki drugi novinar apsolutno nema blage veze sa tim šta ja radim i o mojoj grupi, i to ne volim”, istaknuo je Jovan Matić, koji se i sam bavi publicistikom i žurnalistikom.

Svoje zanimljivo iskustvo je podijelio i Gile: “Odmah mogu reći da mi se dešava često da mi prilaze novinari bukvalno samo par sekundi nakon što sam sišao sa bine, kada završimo neki koncert, i onda očekuju neku izjavu! To je velika greška, zato apelujem na novinare da to nikako ne rade. Muzičar se u tom trenutku nalazi u posebnom stanju, i psihičkom i fizičkom, i jednostavno ne može da odgovara na pitanja. Potrebno je sačekati malo da prođe vreme da bi se razgovaralo”.

“Pre svega, ja intervjue nikada ne dajem telefonom. To je moj uslov. Ako želi da razgovara sa mnom, novinar to treba da uradi uživo, prosto da vidim sa kim pričam. U suprotnom, može da mi se desi da posle vidim svoju izjavu za neke medije kojima nisam dao intervju i bolje mi je da to nikada ne bude preko telefona”, kategoričan je bio Bajaga.

SVIRANJE I NA PRIKOLICI ZA TRAKTOR

Bajaga i Gile su otkrivali i neobična mjesta na kojima su svirali u svojoj karijeri. I oba su se prisjetili da su nekad davno, u nekoj prilici, svirali na prikolici za traktor, ali nisu imali problem s tim.

Gile, Bajaga, Jovan Matic

Gile je sa Električnim orgazmom koncertnu promociju prošlogodišnjeg albuma ‘’Gde smo sad?’’ imao u brojnim vrlo malim klubovima po Srbiji i tvrdi da oni te svirke doživljavaju kao neku vrstu treninga, da budu u formi, i da to ne rade zbog novca, već isključivo što vole svirati, jer oni tu ne mogu zaraditi neke značajne sume.

U tom kontekstu, publici je ispričao malo poznatu priču: ‘’Davno je izjavio muzičar Billy King da on svoje koncerte i svirke nikada ne naplaćuje. Ono što on naplati to je isključivo transport da se on dovede sa jednog mesta na drugo i to je sve. A sama svirka, muzika, on to voli i on svira besplatno. Tako se i ja osećam, da samu svirku radim džabe”.

U posebnu, ali sličnu kategoriju spadaju i epizode kada muzičari na putu provedu i 24 sata – i ne odsviraju koncert. Upravo ove godine to se dogodilo, u istoj prilici Instruktorima i Električnom orgazmu. Bili su u programu prvog Montenegro Beer festa na Cetinju, ali kako je padala kiša, ni jedan ni drugi bend nisu nastupali i vratili su se za Beograd bez obavljenog posla.

KAKO SAČUVATI GLAS

Iz planova u bliskoj budućnosti, Bajaga je izdvojio rad na filmskoj muzici, jer će snimati tri pjesme za novi film Dušana Kovačevića, ali još je nepoznanica kada će to djelo ugledati svjetlost dana.

Gile, Bajaga, Jovan Matic

Gile je, pak, u zadnjim godinama bio razvučen na brojne strane, od turneje Orgazma, snimanja dokumentaraca, priređivanja reizdanja bendovskih albuma i sviranja sa side-bendom Magic Bush, čiji prvi live album upravo završava, tako da je bio kratak: ‘’Osim koncertnog izdanja Magic Busha još će biti nekih reizdanja grupe Električni orgazam, i to je to, od mene sasvim dosta, jer sam ove godine imao već devet izdanja albuma u različitim oblicima”.

Za kraj ovog neobaveznog druženja sa publikom, Bajaga je otkrio da mu je omiljeni album od Električnog orgazma “Distorzija” (1986), a Gile najviše voli “Prodavnicu tajni” (1988), četvrti album Bajage i Instruktora.

Potom su od moderatora, na veliko zadovoljstvo prisutnih, dobili zadatak da svaki otpjeva stihove omiljenih pjesama ovog drugog, a problem je nastao kada je trebalo da Gile i Bajaga izvedu poneku pjesmu Del Arno Benda – i tu se nisu snašli.

Jedna ‘komedija situacije’ takođe je obilježila “Superstar” noć. Publika je željela da Bajaga otkrije i kako čuva glas, a Momčilo, koji je neprekidno palio cigaretu za cigaretom i imao pred sobom čašu pića, nasmijao je sve prisutne hladnokrvno rekavši: “Glas čuvam tako što ne pijem i ne pušim.”

Tekst i foto: Ivan Makragić