Zeppelin-Parni valjak-Bijelo dugme-Bare-Dino Dvornik

Na današnji dan u svijetu muzike: 24. februar / veljača

Glas.ba RTV Na današnji dan

1926 – Rođen Nikola Karaklajić, prvi domaći radijski DJ i rodonačelnik domaćih top lista. Bio je autor poznatih emisija Radio Beograda “Muzički automat” (1961.) i ”Veče uz radio”, šrvi urednik TV emisije “Koncert za mladi ludi svet”, te prvi urednik mjesečnika “Džuboks” koji je počeo izlaziti 1966.

1968 – Britanska blues rock grupa Fletwood Mac, koju je predvodio gitarista Peter Green, objavila istoimeni debitantski album.

1969 – Američki country pjevač i autor, Johnny Cash, održao koncert u zatvoru San Quentin, čiji je snimak objavljen kao album “Johnny Cash at San Quentin”. Neke od slavnih pjesama s ovog izdanja su “Wanted Man” (Bob Dylan), “I Walk the Line”, “San Quentin” i “Folsom Prison Blues”.

1973 – Beogradska YU grupa svirala u Marquee klubu u Londonu, najslavnijem i najvažnijem klupskom prostoru u to vrijeme. Novine su zabilježile da je na početku koncerta londonska publika tek kurtoazno pozdravila tamo neki egzotični bend iz Jugoslavije, ali su pred kraj nastupa i posebno uz finalnu pjesmu “Nona” već bili oduševljeni. Na temelju uspješnog koncerta, YU grupa je dobila termin u studiju u Londonu i snimila je nekoliko demo songova. No, odmah su se vratili u Beograd, gdje ih je čekao već rasprodani koncert u zemunskoj Hali sportova. U to vrijeme YU grupa je u Jugoslaviji bila u samom vrhu rock scene, pa su, na kraju, odustali od pokušaja da se oprobaju u Engleskoj.

1975 – Led Zeppelin objavili svoj 6. album, dvostruki LP ”Physical Graffiti”. Ostvario je odličnu prodaju, a na izdanju su se izdvojili dugački brojevi “Kashmir” (8,37), “In My Time of Dying” (11,04), “In the Light” (8.44) te “Houses of the Holy” i zanimljivi akustični instrumental “Bron-Yr-Aur”.

1980 – Jugoton izdao treći studijski album Zdravka Čolića “Zbog tebe” koji nije pratila jednaka euforija i spektakularna turneja kao poslije prethodnog “Ako priđeš bliže”, ali je prodaja opet bila ogromna, a na izdanju se izdvaja ipresivni broj “Pjesmo moja”.

1981 – Koncertom u sarajevskoj Skenderiji, Bijelo dugme započelo turneju ”Doživjeti stotu” na kojoj su promovirali svoj peti studijski album, objavljen krajem prethodne godine. Predgrupa su im bili beogradski Idoli, novovalna senzacija iz Beograda. Njihov će eponimni debitantski album biti objavljen tek kasnije iste godine, ali publika ih je već poznavala sa izdanja “Paket aranžman” i frenetično je pozdravila grupu čiji je prvi hit “Maljčiki” dominirao u radijskim programima.

1986 – Parni valjak održao koncert u zagrebačkom Domu sportova čiji je snimak objavljen kao njihov drugi live album u karijeri pod nazivom “E=mc2”. Ovom čuvenom Einsteinovom formulom, kojom se izražava ekvivalencija mase i energije, grupa je htjela izraziti upravo atmosferu koja se uglavnom događa na njihovim velikim koncertima. O Parnom valjku je već tada vrijedilo mišljenje: ako nemaju uvijek najveće hitove na albumima, na koncertima su možda najuvjerljiviji domaći rock show. Izbor od tek deset pjesama za live album imao je i jedno i drugo – izuzetno upečatljiv koncertni dokument i niz samih hitova: “Uhvati ritam”, “Pusti nek’ traje”, “Ugasi me”, “Ajde igraj”, “Pokreni se”, “Kao prije”…

1995 – Croatia Records objavila jedan od najboljih live albuma u hrvatskoj diskografiji u 20. stoljeću i izdanje koje će vrlo brzo steći kultni status. Riječ je o snimkama koncerta iz Münchena, koji je 1994. splitsk kralj funka Dino Dvornik izveo u pratnji zagrebačke grupe Songkillers. Na albumu nazvanom “Live in München” našle su se najpoznatije pjesme pretežno s prva dva albuma, kao što su “Zašto praviš slona od mene”, “Jače manijače”, “Ti si mi u mislima” i “Ja bih preživio”, te samo dvije s prethodnog “Pridoda i društvo”, a u pitanju su i najveći hitovi tog izdanja, “Imam rep” i “Gibajmo se”.

2000 – Carlos Santana osvojio čak devet nagrada Grammy za svoj sjajni album “Supernatural”, uključujući i nagradu za album godine. Album, objavljen 16. 6. 1999. godine, postao je 15 puta platinasti, zahvaljujući brojnim hitovima kao što su Smooth, Maria Maria, Corazon Espinado, Put Your Lights On i drugim. Prije “Supernaturala” Santana je zadnji album na Top 10 imao 1981.

2001 – Goran Bare objavio album “Izgubljen i nađen” snimljen sa pratećim bendom Plaćenici. Bilo je to prvo njegovo samostalno izdanje i veliki uspjeh postigle su gotovo sve pjesme – “Zato te volim, volim, volim”, “Ostat ću svoj”, “Ništa lažno”, “Pokreni se”, “Prolaznost te spoznala”, “Ne pomišlaj na kraj”, “Put ka sreći”…