Rock_Melody Maker

Na današnji dan u svijetu muzike: 13. decembar / prosinac

Glas.ba RTV Na današnji dan

1948Rođen Boris Aranđelović, pjevač grupe Smak.

1948Rođen Ted Nugent, američki hard rock gitarist.

1949Rođen Tom Verlaine, gitarista i vokal grupe Television.

1966Jimi Hendrix imao TV debut u emisiji ”Ready Steady Go!” (Marc Bolan je također sudjelovao u showu), a isti dan je The Jimi Hendrix Experience u ,ondonskom CBS studiju snimio ”Foxy Lady”, jednu od Hnedrixovih najslavnijih pjesama.

1967Rođen Jamie Foxx, američki glumac, R&B pjevač i pianist.

1974Rođen Nicholas McCarthy, ritam gitarista, prateći vokal i klavijaturista škotske grupe Franz Ferdinand.

1975 – Izašao debitantski album “Horses” američke art punk rock autorice i pjevačice Patti Smith, koji je izabran za jedan od 500 najvećih u izboru Rolling Stonea. Zapažene pjesme izdanja: “Gloria”,  “Redondo Beach”, “Free Money”.

1977 – Objavljen singl grupe The Bee Gees “Stayin Alive” iz istoimenog filma, dan prije njegove svjetske premijere u Americi. Pjesma je dobila Grammy za najbolji vokalni aranžman.

1981Rođena Amy Lee, pjevačica i autorica u američkom alternativnom metal bendu Evanescence.

1983 – Jugoton objavio treći album grupe Zana “Natrag na voz”, koji je uglavnom loše ocijenjen od kritike, ali ga je obilježio jedan hit, balada “Jabuke i vino”, u kojoj je kao gost pjevao Željko Bebek.

1990Prestao izlaziti časopis ”Rock”, čiji je prvi broj izašao u aprilu 1982. godine i prvi urednik bio je Petar Popović.

1991 – Beogradska grupa EKV izvela koncert u Domu omladine, čija snimka je objavljena na live albumu “Kao u snu”.

1995 – Grupa Leb i sol održala koncert u Solunu, u klubu “Milos”, što je bio njihov posljednji nastup i kraj za grupu. Vlatko Stefanovski i ostali članovi nastavili su sa solističkim karijerama.

1997 – Koncertom u Skenderiji, Indexi obilježili 35-godišnjicu benda i kao njihovi gosti su nastupili Dado Topić, Dino Dvornik i Alka Vuica Band.

2000 Izašao zadnji broj slavnog engleskog muzičkog magazina ”Melody Maker”, čije prvo izdanje se pojavilo u januaru 1926.

2002Đorđe Balašević održao prvi koncert u Zagrebu nakon rata, a budući da su ulaznice rasprodane tri mjeseca ranije, odmah je za sutradan zakazan i drugi, koji je također rasprodan.

2003 – U zagrebačkoj Ciboni održan finalni program reality show programa Story Supernova Music Talents u kojem su se natjecali mladi i neafirmirani pjevački talenti. Realiziran po uzoru na “Pop Idol” i slična pjevačka natjecanja u svijetu, Supernova je bila, uz paralelni OBN Music Talents u BiH, prvi pjevački reality show u regionu i izazvao je pravu histeriju u gotovo svim generacijama televizijskih gledatelja. Pobjednik prve generacije hrvatskog showa bio je Rafael Dropulić Rafo, mladi pjevač iz Metkovića.

2005 – Ubio se Tim Jordan, američki klavijaturist, gitarista i kompozitor, koncertni član rock benda The All-American Reject koji je izvodio rock i power-pop i prva dva albuma prodali su u više od 10 miliona kopija. Drugi pod naslovom “Move Along” objavljen je samo nekoliko mjeseci prije Timovog samoubojstva. U spomen na Tima grupa je na godišnjicu njegove smrti organizirala koncert od kojeg je prihod doniran za lokalno organizaciju za prevenciju samoubojstava.