humblepie-deep purple-guess who-bijelo dugme-sobic

Na današnji dan u svijetu muzike: 16. mart / ožujak

Glas.ba RTV Na današnji dan

1951 – Rođen Enco Lesić, splitski klavijaturista koji je, među ostalim, svirao u Delfinima i Indexima, a proslavio se i kao producent albuma “Paket aranžman”.

1970 – U Americi objavljen singl kanadske rock grupe The Guess Who s pjesmom “American Woman”, koja je naslovna tema njihovog istoimenog trećeg studijskog albuma i najslavniji je broj u njihovoj karijeri. Zanimljiva je legenda o nastanku pjesme: rođena je na jednom koncertu, kada je pjevač odjednom nestao sa bine (bio je negdje iza sa nekom djevojkom), pa je ostatak benda bio prisiljen da svira jam na improvizirani riff gitariste Randyja Bachmana i, čuvši ga, pjevač Burton Cummings je izletio na binu i počeo pjevati ”American woman, stay away from me…”. Uskoro je nastala cijela pjesma, koja se inače bavi kritikom američke imperijalističke politike u Vietnamu.

1970 – Umrla Tammi Terrell (24), američka soul i R&B pjevačica, jedna od ekskluzivaca Motowna. Terrell je u prethodnih 18 mjeseci imala čak osam operacija i nije se željela povući. Objavila je tri studijska albuma, a nekoliko hitova ostvarila je u duetu s Marvinom Gayem, m,eđu kojima je najveći uspjeh imala pjesma iz 1967. godine, “Your Precious Love”.

1971 – Znameniti Zagrebfest. Na današnji dan počeo je Zagrebfest, festival šlagerske muzike, koji je prethodne i ove godine znamenit po dodatnom rock programu, također takmičarskog karaktera. Glasače je činila isključivo publika i za finale je izabrala tri izvođača, Indexe, Korni grupu i Crvene koralje. To je bio i konačni poredak, a pobjednici, sarajevski Indexi, izveli su pjesmu “Izvor”, jednu od onih koja je kreirala mit o Indexima, jer nikada nije snimljena u njihovoj izvedbi (dvije godine kasnije našla se u verziji Dalibora Bruna na njegovom albumu ”Voljenoj”). Ovogodišnji Zagrebfest znamenit je bio i zbog gostovanja nekih svjetskih slavnih bendova: Mungo Jerry, Pretty Things, Juice Lucy i Matthews Southern Comfort, što kje bio jedan od najatraktivnijih rock događaja u Jugoslaviji do tada.

1972 – Engleska rock grupa Humble Pie, koju je predvodio pjevač, glavni autor i multi-instrumentalista Steve Marriott (ex Small Faces), objavila svoj peti i u karijeri najuspješniji album ”Smokin”’, na kojem je zapažena pjesma “Hot ‘n’ Nasty”.

1975 – Deep Purple u Jugoslaviji. Prvo gostovanje slavne engleske hard rock grupe Deep Purple u nekadašnjoj Jugoslaviji i prvi veliki rock spektakl dogodilo se 1975. godine na dva koncerta – 16. 3. u Hali Pionir u Beogradu i 17. 3. u Domu sportova u Zagrebu. Oni su s novim pjevačem Davidom Coverdaleom, koji je ’73. zamijenio Iana Gillana, promovirali album “Stormbringer” (poznat po hit baladi  “Soldier of Fortune”). Ovi su koncerti posebno važni zbog toga što su otvorili vrata za seriju najvećih svjetskih rock atrakcija – Santana i Frank Zappa gostovali su iste godine, a Rolling Stones, Jethro Tull i Paul McCartney & Wings iduće. Predgrupa Deep Purpleu na beogradskom koncertu bio je Smak, a na zagrebačkom Hobo, progresivni rock sastav Mate Došena.

1979 – Jugoton izdao četvrti studijski album Bijelog dugmeta “Bitanga i princeza”. Čim se pojavio, kritika ga je jednodušno ocijenila prvim zaista zrelim i urbanim albumom Bijelog dugmeta, na kojem su potpuno nestali raniji utjecaji folka u melodijama. Ovaj put ni jednoj od sedam njegovih autorskih pjesama nisu našli zamjerku, a posebno su se izdvojile naslovna tema, te “Na zadnjem sjedištu moga auta” i “A koliko si ih imala do sad” i posebno balade “Ipak poželim neko pismo”, “Kad zaboraviš juli” i “Sve će to mila moja prekriti snjegovi, ružmarin i šaš”.

1981 – Diskoton objavio debitantski album nikšićkog kantautora Miladina Šobića ”Ožiljak”. Bez pratećih instrumentalista, pjevajući samo uz akustičnu gitaru, mladi kantautor je vrlo brzo postao poznato ime na sceni zahvaljujući hitovima ovog izdanja “Džemper za vinograd”, “Stare novine”, “Kad bi došla Marija”, “Od druga do druga” i “Pokvaren telefon (izbjeglica)”.

1984 – U izadnju Jugotona pojavio se drugi album beogradskog synth-pop dua D’Boys pod nazivom “Muvanje” sa hit pjesmama “Jugoslovenka (ljupka oko pupka)”, “Florida (mala moja ne plači)”, “Give Me Your Money” i “Snežana”.

1987 – Sarajevska pop-rock grupa Valentino objavila treći album označen samo rednim broje 3. Kao poznatije numere izdvojile su se “Oka tvoja dva”, “Nema je, nema”, “Lova mi ne treba”, “Ne daj mi da govorim u snu (ne, ne, ne, ne)” i balada “Kad me više ne bude”.

1991 – Tragedija Reba Banda. Reba McEntire je slavna američka country pjevačica, poznata posebno po pop baladama. Objavila je 31 album čija ukupna prodaja iznosi 55 miliona kopija širom svijeta. Na današnji dan njezin sedmočlani bend i menadžer poginuli su u avionskoj nesreći, a Reba, na svoju sreću, nije putovala s njima. Kontraverze je izazvao njen nastup na dodjeli Oscara samo sedam dana kasnije. Ali, ona je to opravdala time što je svoju pjesmu “Im Checking Out” iz filma Postcards From the Edge, nominiranu za Oscara, htjela otpjevati s posvetom poginulim članovima benda. Njima je posvetila i cijeli svoj sljedeći album “For My Broken Heart”, koji je objavila u oktobru iste godine.

2007 – U Zagrebu je u 62. godini umro Ivica Percl, hrvatski šansonjer, kompozitor, pjesnik, karikaturist, slikar, jedan od posljednjih trubadura šansone. Pjesma “Stari Pjer”, autora Đorđa Novkovića, s kojom je Percl 1968. godine nastupio na Zagreb festu, najprodavaniji je domaći naslov svih vremena. U vrijeme najvećih uspjeha objavljene su mu brojne singl ploče, ali u kasnijem razdoblju izdao je svega tri albuma: “Ivan Ivica Percl – 30 godina Starog Pjera” (Croatia Records, 1998.), zatim “Da se ne zaboravi – 13 godina poslije” (Alineja, 2004.), s antiratnim i protestnim šansonama, te “U Zagrebu, sa Zagrebom, za Zagreb” (Cantus, 2007.), objavljen neposredno uoči njegove smrti.