Jutro-Paraf-Ladarice

Na današnji dan u svijetu muzike: 17. mart / ožujak

Glas.ba RTV Na današnji dan

1949 – Rođen Jugoslav Vlahović, rock muzičar, karikaturista, ilustrator i dizajner.

1956 – Rođen Aleksandar Saša Habić, znameniti beogradski rock producent i autor.

1967 – Tri mjeseca nakon premijernog ”Hey Joe”, objavljen drugi singl Jimija Hendrixa s pjesmom ”Purple Haze”, koja se nije pojavila ni na jednom od naredna tri njegova studijska albuma, ali je jedna među najčešćima na gotovo svim kompilacijama njegovog opusa. Pjesma je uvrštena u Grammy Hall of Fame kao jedan od najvećih gitarskih brojeva. Hendrix je tvrdio da stihovi nemaju nikakve veze sa drogom, ali teško je vjerovati da nije imala utjecaja, jer se čini da riječi pjesme jasno prikazuju na acid trip.

1967 – Rođen Billy Corgan, vokal i gitarista grupe Smashing Pumpkins.

1967 – Objavljen debitantski album američke blues-rock grupe The Grateful Dead, istoga naziva. Iako su na albumu snimljene samo dvije autorske pjesme i ostatak su činile obrade, Grateful Dead, koji je osnovan u San Franciscu 1965. godine, a na čelu mu je bio pjevač i gitarista Jerry Garcia, od ovog trenutka je utjecao na brojne muzičare i generalno na psihodeliju u rock muzici.

1973 – PGP Radio Kruševac (!) objavio drugu singl ploču sarajevske rock grupe Jutro s pjesmama “U subotu mala”, kao udarnim brojem na A-strani, i “Kad bih bio bijelo dugme” na B-strani. Prvu potpisuje njihov ritam gitarista Ismet Nuno Arnautalić, a druga je premijerna autorska pjesma  Gorana Bregovića, koji je – zanimljivo – ovu prvu verziju uskoro slavne pjesme sam otpjevao. Postava grupe glasi: Zlatko Hodnik (vokal), Ismet Arnautalić (ritam gitara), Goran Bregović (solo gitara), Zoran Redžić (bas) i Gordan Matrak (bubnjevi).

1980 – Riječki punk trio Paraf završio je u ljubljanskom studiju Akademik snimanje pjesama za svoj debitantski album “A dan je tako lijepo počeo” objavljen za RTV Ljubljana. Ploču su snimili Valter Kocijančić (gitara i vokal), Zdravko Čabrijan (bas) i Dušan Ladavac (bubnjavi). Sukladno ideologiji punka, u svojim temama sarkastično tretiraju muzičku industriju, kao u pjesmi “Pritanga i vaza” (i stihovima “Botunom ću te gađat moja mala / Kad snijegovi i Kraš prekriju naše tajne / Vezat ću te Selma na zadnjem ispitu / Konji su moji požurili u ludu noć”), zatim policiju (“Narodna pjesma”), socijalne prilike u rodnom lučkom gradu (“Perspektiva”), religiju (“Crkve”), ali i državu (“Živjela Jugoslavija”). Upravo u vezi s potonjim zanimljiva je činjenica – istoga dana zagrebačke Ladarice su snimile pjesmu beogradskih autora Danila Živkovića i Milutina Popovića Zahara “Jugoslavijo” sa znamenitim stihovima “Od Vardara pa do Triglava od Đerdapa pa do Jadrana…” i godinama je ona bila neformalna himna u tadašnjoj zemlji.

1988 – Jugoton izdao album hard rock grupe Divlje jagode pod nazivom “Konji”. Snimljen je s novom postavom u kojoj su bili pjevač Mladen Vojićić Tifa, klavijaturista Vlado Podany i bubnjar Edin Šehović, te samo Zele Lipovača i basista Zlatan Čehić iz prethodne. Najveći hit izdanja postala su balade “Zauvijek tvoj” (s Tifinim stihovima) i “Osjećam gola si ispod haljine”. U ljeto iste godine, u jeku promotivne turneje, Tifa je naprasno napustio Divlje jagode i osnovao svoj Tifa Band, u koji je povukao i klabvijaturistu Podanyja, pa je pjevačku ulogu preuzeo basista Zlatan Čehić. No, po njenom okončanju Divlje jagode su raspuštene i obnovljene su tek šest godina kasnije. Ako niste znali: Zele Lipovača je krajem ove godine počeo ozbiljne dogovore sa Gibonnijem da postane novi pjevač Divljih jagoda. Čak su 1989. snimili i nekoliko demo pjesama. A onda se dogodio novi “peh”. Gibonni se spakirao i otišao u Njemačku, a Zeletova grupa u privremenu mirovinu.

1990 – Umro Rick Grech (43), basista koji je svirao s grupama Family, Blind Faith, Ginger Bakers Air Force i Traffic.

1993 – Beogradska rock grupa Dža ili Bu završila je u novosadskom studiju Do-Re-Mi snimanje svog drugog LP albuma “Spremanje ribljeg gulaša zahteva visoku koncentraciju”. Izraz ploče je u rasponu stilova od AC/DC i ZZ Top do Red Hot Chili Peppers, a teme kojima se autori bave su “viđenje zemlje u kojoj su osuđeni živjeti”, odnosno cinične priče kao što su “Drug Tito se krije u pećini”, “Velika svetska zavera”, “Drugovi”, “Droga i mladi”, “Treća smena” itd. Na album je uvrštena i obrada pjesme “Motori” Divljih jagoda.