Na današnji dan u svijetu muzike: 18. mart / ožujak

Glas.ba RTV Na današnji dan

1941 – Rođen Wilson Picket, američki soul pjevač (“Land of 1000 Dances”).

1949 – Rođen Petar Peco Petej, jedan od najpoznatijih i najboljih rock i jazz bubnjara u bivšoj Jugoslaviji (Delfini, Time, Foundations, Indexi).

1963 – Crveni koralji debitiraju. U zagrebačkom Varijeteu, na priredbi “Veseli akordi”, tada vrlo popularni Atomi privremeno su se opraštali s publikom pred odlazak njihovih članova u vojsku (premda se, uzgred, više neće okupiti). Uz njih su nastupili još Kristali, Mladi, Meteori, Pirati – i Crveni koralji, grupa koja je od svih pobrojanih jedina uspjela, postavši u prvih pet godina najpopularniji domaći vokalno-instrumentalni sastav. Bili su i najdugovječniji i, uz Indexe, jedini iz tog razdoblja koji su još aktivni ušli u novi milenij. Na premijernom nastupu svirali su u postavi: Boris Babarović (glas), Miroslav Lukačić (solo gitara), Rudolf Šimunec (ritam gitara), Dino Sarajlić (bas) i Josip Badrić Medo (bubnjevi). Ako niste znali: Na svom prvom nastupu Crveni koralji su se, zapravo, pojavili pod imenom Crveni đavoli. Crveni su mogli biti komunisti, ali đavoli…?! Dakle, po savjetu iskusnijih kolega, odmah su se preimenovali u Koralje.

Crveni koralji

1966 – Rođen Jerry Cantrell, osnivač, solo gitarista, jedan od dva vokala i glavni autor u američkom rock bendu Alice in Chains.

1970 – Rođena Queen Latifah, američka reperica.

1977 – Engleska punk rock grupa The Clash objavila debitantsko izdanje, singl s pjesmom “White Riot”, koja će se naći na njhovom prvom albumu “The Clash” objavljenom narednog mjeseca.

1977 – Američki rock pjevač Iggy Pop izdao svoj debitantski solo album “The Idiot”, koji je producirao David Bowie, potpisujući koautorstvo pjesama i još svirao nekoliko instrumenata te pjevao prateće vokale. Sa pjesmama i zvukom opisanim kao ”djelo između Jamesa Browna i Kraftwerka”, album je imao značajan utjecaj na brojne gerenacije  post-punk, industrial i gothic artista. Jedna od pjesama, “China Girl”, psebno je popularna postala tek kada ju je i Bowie snimio za svoj album  ”Let’s Dance” (1983.).

1997 – Američka rock grupa Aerosmith izdala 12. album “Nine Lives”, sa kojeg je pjesma “Pink” osvojila Grammy za najbolju rock izvedbu.

2001 – Umro Papa John (65), pravim imenom John Phillips, pjevač i autor pjesama u grupi Mamas and The Papas. Autor je njihovih najpoznatijih pjesama “Califormia Dremin” (1965) i “Monday Monday” (1966).