Paul Kossoff-Randy Rhoads-Dragan Stojnić-Krešimir Blažević

Na današnji dan u svijetu muzike: 19. mart / ožujak

Glas.ba RTV Na današnji dan

1946 – Rođena Ruth Pointer, američka R&B pjevačica, članica  pjevačke grupe The Pointer Sisters.

1958 – Osnovana jedna od najvećih američkih diskografskih kuća Warner Bros. Records.

1962 – Izašao debitantski album tada 21-godišnjeg Boba Dylana. Album je nazvan samo “Bob Dylan” i ima 13 pjesama, od kojih su većina tradicionali, a samo dvije su njegove autorske – “Talkin’ New York” i “Song to Woody”. Dylan je cijeli album snimio tokom samo tri kratka popodnevna snimanja od 20. do 22. 11. 1961. Na američku listu nije ušao, a na britanskoj je dosegnuo poziciju 13. Prodaja je bila više nego skromna – tek 5.000 kopija do kraja godine. Ali, već od narednog albuma ”The Freewheelin’ Bob Dylan” (1963.) počinje njegova vladavina kanatutorskom folk rock scenom.

1966 – Rođena Anja Rupel, slovenska pop pjevačica, autorica i novinarka, koja se na sceni pojavljuje 1982. kao vokal synthpop grupe Videosex.

1971 – Britanski progresivni folk rock bend Jethro Tull objavio svoj 4. album ”Aqualung”. Pratila su ga dva singla, “Hymn 43” i “Locomotive Breath”, no naslovna tema ”Aqualung”, koju su napisali lider benda, flautista i pjevač Ian Anderson, i njegova tadašnja supruga Jennie Franks, postala je jedna od najpoznatijih pjesama u opusu grupe.

1975 – Film ”Tommy”, snimljen u režiji Kena Russella po istoimenoj rock operi grupe The Who, koja je objavljena na dvostrukom albumu 1969. godine, premijerno prikazan u Americi, čime je počela njegova svjetska distribucija. Uz pjevača Rogera Daltreyja u naslovnoj ulozi, u filmu igraju brojne muzičke zvijezde (Eric Clapton, Tina Turner, Elton John, Arthur Brown), te slavni glumci Ann-Margret, Oliver Reed i Jack Nicholson.

1976 – Rođen pop pjevač Petar Grašo.

1976 – Umro Ivo Tijardović (81), slavni splitski skladatelj, autor slavnih opereta “Mala Floramye” (1926.) i “Splitski akvarel” (1928.). Ako niste znali: Tijardović je 1926. napisao operetu “Kraljica lopte”, posvećenu splitskom nogometnom klubu Hajduk, što je jedino takvo djelo na našem prostoru.

1976 – Umro Paul Kossoff (25), engleski rock gitarista, član legendarne grupe Free. Zajedno sa Paulom Rodgersom (vokal) i Andyjem Fraserom (bas), grupu Free je osnovao 1966., a tada je imao tek 16 godina. S bendom je objavio osam albuma, a proslavila ih je pjesme “All Right Now” iz 1970. Nakon raspada grupe Free 1973., Kossoff je iste godine objavio svoj solo album, a kasnije još dva s grupom Back Street Crawler. No, nikako se nije mogao pomiriti s raspadom grupe Free i zbog toga se počeo drogirati. To je u samo nekoliko godina dovelo do oštećenja srca koje je prouzročilo smrt, a umro je u avionu za vrijeme komercijalnog leta od Los Angeles do New Yorka.

1982 – Poginuo Randy Rhoads, američki gitarista, suosnivač heavy metal grupe Quiet Riot. Napustio ih je krajem 1978., nakon snimljena dva albuma na kojima je bio koautor većine pjesama. Kada je 1979. Ozzy Osbourne, bivši pjevač Black Sabbatha, koji je iz te grupe izbačen zbog problema s drogom, osnivao svoj novi bend, pridružio mu se Randy Rhoads. Kao glavni autor pjesama, zajedno sa Osbourneom, na prva dva albuma, po mnogim ocjenama bio je najzaslužniji za veliki povratak Ozzyja na rock scenu. Randy je poginuo u bizarnoj nesreći malog aviona. Naime, grupa se prevozila autobusom na jedan festival u Orlandu i u rano jutro 19. 3. prolazili su pored kuće vozača autobusa koji je imao mali sportski avion, pa je predložio je Randyju da načine pauzu i da se zajedno malo zabave u zraku. Dva puta su u niskom letu nadletjeli autobus, a u trećem navratu krilo aviona je zakačilo zadnji rub vozila i letjelica se srušila. Autopsija je pokazala da je vozač busa, koji je pilotirao, imao tragove kokaina u krvi. Budući da je bio svjedokom pogibije svog gitariste i prvog suradnika, Ozzy Osbourne je upao u novu krizu. Na scenu se ne bi vratio treći put da nije bilo odlučnosti njegove menadžerice i buduće supruge, Sharon Arden.

1985 – Sarajevska new-primitivs grupa Elvis J. Kurtović izdala svoj drugi album “Da bog da crk’o rokenrol”. Sniman je u studiju Tivoli, a producirao ga je Boris Bele iz ljubljanske grupe Buldožer, koji je u sarajevskom novoprimitivnom bendu vidio nasljednike onoga što su i sami radili predhodnih deset godina. Od ukupno devet pjesama, osam je napisao Mirko Srdić alias Elvis Kurtović, dok je naslovna numera obrada “It’s Only Rock and Roll” grupe Rolling Stones sa novim Elvisovim porukama koje su parodija trendovske glazbene scene sa autoironičnim tonom (da bog da crko rock and roll kad ga svako svira). Cijeli album je i koncipiran kao tematska anti-rock satira i uz ovu numeru, izdvojile su se još “Ljubav je jaka”, “Sva su raja otišla na more” i “Surfing At Bembasha”, kao parodija “Surin’ USA” Beach Boysa.

1990 – Engleski electronic/alter rock bend Depeche Mode objavio 7. album “Violator” sa uspješnim singlovima  “Policy of Truth” i “World in My Eyes”.

2003 – Umro Dragan Stojnić (66), jedan od velikih domaćih šansonjera. Najplodniji stvaralački period imao u Sarajevu, gdje je počeo karijeru u pjevačkoj grupi “Prijatelji”, a široj javnosti je postao poznat 1964. godine kada je pobijedio na jednom manje poznatom festivalu u Kraljevu u Srbiji i s pjesmom “Bila je tako lijepa”, koja će postati jedan od njegovih zaštitnih znakova. Snimio je niz uspješnica kao “Jedan čovek i jedna žena”, “Vino i gitare”, “Natali”, “Maestro i violina”, a kao student francuskog jezika brojne je pjesme otpjevao i na izvornom jeziku šansone, te bio prvi pjevač s ovih prostora koji je nastupio u legendarnoj pariškoj u Olympiji.

2007 – Umro Krešimir Blažević (48), osnivač i lider zagrebačke rock grupe Animatori poznate po hitovima “Ljeto nam se vratilo”, “Anđeli nas zovu da im skinemo krila”, “Ostat ću mlad”, “Male curice”, “Kasno je za prosinac” itd. Od 1989. Krešimir Blažević je radio kao glazbeni urednik i organizator programa u zagrebačkom klubu Kulušić. Bio je i urednik izdanja u Croatia Recordsu. Objavio je zbirku poezije “I jedne i druge”, knjigu pripovijetki “Sam u koloni” i prvu domaću rock autobiografiju “Ostat ću mlad”.