Temptations - Stijene

Na današnji dan u svijetu muzike: 20. mart / ožujak

Glas.ba RTV Na današnji dan

1950 – Rođen Carl Palmer, britanski bubnjar koji je svirao u grupama Crazy World of Arthur Brown, Atomic Rooster, Emerson Lake and Palmer i Asia.

1964 – Američki pjevački soul / doo-wop sastav The Temptations objavio debitantski album ”Meet the Temptations” koji im donosi prvi veliki hit singl “The Way You Do the Things You Do”.

1981 – Rođena rock pjevačica Irina Kapetanović, koju su zbog boje glasa i energije mnogi usporedili sa Janis Joplin, iako je ona sama kao uzore imala hard rock pjevače Davida Coverdalea i Brucea Dickinsona.

1984 – Splitska grupa Stijene završila rad na svom trećem studijskom albumu “Balkanska korida”. Većinu od 11 pjesama napisao je lider grupe i klavijaturista Marin Mišo Limić. Numera koja je obilježila ovaj album i za većinu publike predstavlja čak najpoznatiji naslov Stijena naslovna je pjesma “Balkanska korida”, no pažnju zaslužuje i jedna balada otpjevana na engleskom – “It’s So Unusual”. S obzirom da na omotu ploče nije navedena postava, fanovi su bili uvjereni da je i ovaj album snimila Zorica Kondža, pjevačica Stijena od njihovog osnutka 1978. Međutim, ona je grupu napustila krajem prethodne godine, započevši solističku karijeru, i nova vokalistica je postala Vesna Ivić, a naprosto je nevjerojatno koliko su boja njezinog glasa i način pjevanja gotovo istovjetni stilu Zorice Kondža. Ako niste znali: Zorica Kondža, zapravo, jeste krajem ’84. snimila album “Balkanska korida”, ali se tada dogodilo da je grupu najprije napustio basista, pa bubnjar, a potom i ona. Bilo je besmisleno objaviti pjesme s pjevačicom koja više nije u postavi, pa je Mišo Limić organizirao audiciju na kojoj je za novu vokalisticu izabrao Vesnu Ivić te su s njom ponovno snimljene sve vokalne dionice.

2003 – U Zagrebu utemeljena nova hrvatska muzička nagrada “Zlatna Koogla”. Proglašenje dobitnika obavljeno je bez muzičkog programa, koji se počeo organizirati od naredne godine. “Zlatna Koogla” se, za razliku od Porina, usmjerila uglavnom na kategorije tzv. urbane muzike, dakle sve žanrovske sadržaje rocka u najširem značenju. Nagradu za pjesmu godine dobio je TBF za ”Alles Gut”.

2009 – Koncertom Dine Merlina otvorena Arena u Zenici, jedan od najmodernijih objekata tog tipa u BiH, čiji koncertni kapacitet iznosi 10.000 gledalaca.

2009 – Umro Vladimir Savčić Čobi (61), pop pjevač rođen u Nišu, a odrastao i muzičku karijeru počeo u Sarajevu, gdje je 1967. osnovao sastav Vokins. U početku je bio bubnjar da bi prešao za mikrofon vodeći grupu Čobi i njegove sjenke, a široku popularnost stekao je kao pjevač uspješne pop grupe Pro arte, čiji je prvi album “Pruži mi ruku ljubavi” (1970.) uvršten je među najbolje u pop muzici ovih prostora. Poslije gašenja grupe, nastavio je solo karijeru i u dugogodišnjoj karijeri snimio je 50 singl ploča, 30 albuma i tri CD-a.

2020 – Umro Kenny Rogers (81), jedan od najslavnijih country pjevača. Uvršten je 2018. godine u Kuću slavnih country glazbe, te su njegova djela upisana u nacionalni registar snimaka pri američkoj Kongresnoj knjižnici. Pjevač poznat po karakterističnom hrapavom glasu, dobitnik je Grammyja za pjesmu “The Gambler”, a dva njegova albuma, The Gambler (1978) i Kenny (1979) uvrštena su na listu ”The 200 Most Influential Country Albums Ever”. Ova izdanja su i najkomercijalnija u njegovom opusu. Kao glumac se pojavio u 20 televizijskih filmova i serija. U diskografiji ima 27 studijskih albuma i posljednji je You Can’t Make Old Friends iz 2013. Sa scene se povukao 2017. godine, održavši posljednji koncert u Nashvilleu, prijestolnici country muzike, sa brojnim country velikanima kao gostima.